Last news in Fakti

26 Януари, 2015 18:21 1 208 6

Европа се прекланя пред жертвите на Холокоста

  • холокост-
  • прага-
  • международен ден-
  • шалом-
  • максим бенвенисти-
  • европейски еврейски конгрес

Прага започнаха възпоменателните събития по повод Международния ден на Холокоста

Днес, 26 януари 2015 г. в Прага започнаха възпоменателните събития по повод Международния ден на Холокоста, който официално ще се отбележи утре.

На заседанието на Борда на Европейския еврейски конгрес, което се проведе днес,  българският представител Максим Бенвенисти, председател на ОЕБ „Шалом“, произнесе слово, в което изказа преклонение пред шестте милиона евреи загинали по време на Холокоста и изрази благодарност пред смелостта на българския народ, Българската православна църква и българските общественици, които са спасили 48 хиляди български евреи по времето на Втората световна война. „Да помним, за да не се повтори е послание, което днес трябва да изпълним с действия - активно и категорично да се противопоставяме на всички прояви на омраза, ксенофобия и антисемитизъм и остро да осъждаме и да не допускаме  прояви на тероризъм“ заяви Максим Бенвенисти. 

Председателят на ОЕБ „Шалом“ сподели, че с гордост и днес може да посочи примери на толерантност в България –  много успешни проекти, реализирани от кмета на София - Йорданка Фандъкова, които показват не само воля, но и резултати – възможността да съграждаме заедно, а различията да са богатство. Другият град за пример, който Максим Бенвенисти посочи е Стара Загора, в който кметът Живко Тодоров,  отговорната управа на града и  зрялото гражданско общество се справят в сложна обстановка и дават възможност различните етнически общности да развиват своята културна дейност“.

Пред представителите на Борда на Европейския еврейски конгрес Максим Бенвенисти прочете  писмо от посланика на Държавата Израел Н.Пр. Шаул Камиса Раз, в което се казва: „Като посланик на Държавата Израел в Република България аз активно участвам в широк спектър от дейности в страната, осъществявайки многобройни начинания в тясно сътрудничество с различни фактори на българското общество. Три години след заемането на поста мога да потвърдя, че България е страна, в която водещите политици работят усилено за подобряване на отношението на българското общество към етническите, религиозните и други малцинства, които живеят в страната, включително и бежанците от войната в Сирия. Усилията на властите силно се подкрепят от местната еврейска общност, израелския бизнес и разбира се от Посолството на Израел. Ние всички използваме възможностите като например Международният ден в памет на жертвите на Холокоста, за да представим по-добре еврейската и други религиозни общности на българското общество“. Н.Пр. Шаул Камиса Раз също изразява подкрепя  за персоналните успехи на кмета на София Йорданка Фандъкова в налагането на толерантността като ценност и модел на управление, както и на управата и кмета на Стара Загора Живко Тодоров.

Предстои провеждането на Четвъртия интернационален форум  „Нека моят народ да живее“, който се провежда на 26 и 27 януари в Прага и Терезин. Форумът  се организира от Чешката република, Европейския съюз и Европейския еврейски конгрес. Президентът на Република България Росен Плевнелиев ще участва в работата на форума. В делегацията, водена от българския държавен глава, ще бъде и председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" Максим Бенвенисти.

В първия ден  Форумът има три модула: „Ролята на медиите и публичните личности“, в който ще участва Хенри Кисинджър, „Ролята на закона за спазване на правата на човека“ и „Ролята на политиците“ – с участието на Мартин Шулц и Юли Еделщайн, председател на Кнесета на Държавата Израел. На следващия ден предстои посещение на концентрационния лагер Терезин и така нареченият „Поход на живите“ към Аушвиц, с който ще бъде отбелязана 70-годишнината от освобождението на концентрационния лагер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vasik Atanasova

    0 1 Отговор
    ЕВРЕИ НАЙ ДОБРИТЕ МИ КЛИЕНТИ
  • 2 mihala

    0 0 Отговор
    Трябва ли да се споменава холокоста,когато служи само за пример как да се унищожава мирно население без съд и присъда.
  • 3 миседниш накура

    0 0 Отговор
    а за над 20 000 000 руснаци дали живота си нищо ли няма да се каже? а и не са само руснаци са загинали,българи,сърби,французи и други народи са дали жертви,така че и те заслужават почит...холокоста май служи само за евреите
  • 4 Бай хой

    0 0 Отговор
    Холокоста буквално значи - с един куршум. Термина произлиза от избиването на евреи от украинци през втората световна война в украйна. Тогава украинците посрещат радушно войските на хитлер и действат буквално като потрошенко и яйценюк.

    Сега наблюдаваме подобни действия.

    Коментиран от #5

  • 5 raizen

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бай хой":

    познай защо са ги посрещнали като освободители - другаря Сталин е уморил от глад и избил милиони украинци преди това.

    Коментиран от #6

  • 6 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "raizen":

    Сега ще цъфнат. За другарят ти сталин сме я чували тая песен.

    Днес е празник в чест на другарят ти сталин за това че е освободил Европа от чумата.

    Май скоро ще трябва отново Европа да се освобождава че призрака на фашизма отново броди и поглъща хиляди хора. И отново е по технологичен, и отново е по богат и т.н. и т.н. и отново ще си получи заслуженото.