Last news in Fakti

27 Януари, 2015 11:20 4 129 22

Литвиненко бил убит от третия опит

  • александър литвиненко-
  • полоний - 210-
  • кгб

Съпругата на Литвиненко – Марина заяви, че тя обвинява Кремъл за смъртта на мъжа си, но Москва отрича всякаква връзка

Руският бивш шпионин Александър Литвиненко е бил убит през 2006 г. от третия опит на руското разузнаване, съобщава Би Би Си.

Литвиненко беше отровен с радиоактивен полоний след като от служител в бившето КГБ – Федералната служба за сигурност (ФСБ) избяга във Великобритания и се превърна в яростен критик на руския президент Владимир Путин, припомня в. „Гардиан“.

Във вторник се подновява публичното разследване на смъртта на 43 – годишния бивш служител на ФСБ.

Съпругата на Литвиненко – Марина заяви, че тя обвинява Кремъл за смъртта на мъжа си, но Москва отрича всякаква връзка, коментира в. „Телеграф“.

„Надявам се, че съдът ще даде отговор на въпроса на акта на държавно подкрепян ядрен тероризъм, извършен на улиците на Лондон.

Съдия по делото по убийството на Литвиненко ще е сър Робърт Оуен.

На 23 ноември 2006 г. Литвиненко умря три седмици след като беше пил чай с бившите агенти Андрей Луговой и Дмитри Ковтун в Лондон. На следващия ден британските власти обявиха, че причината за смъртта е Полоний-210.

От своя страна Андрей Луговой и Дмитри Ковтун отричат да имат общо със случая.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    1 1 Отговор
    Руските служби явно са много кекави ,щом едва от третия път са успяли.
  • 2 гост

    1 3 Отговор
    ей така отрожиха и цар Борис трети, тея руски твари
  • 3 Бат Ристе

    3 1 Отговор
    До "гост"
    Нещо не си наясно с историята, приятел... Цар Борис III е отровен от германците, защото е отказал изпращането на български войски на руския фронт! А това, че си голям "фен" на руснаците, си е твое заболяване...
  • 4 999

    2 0 Отговор
    До гост чети бе чети неплямпай измишльотини.
  • 5 FCK

    0 3 Отговор
    Това е една област в която са ненадминати!
  • 6 Бай хой

    3 0 Отговор
    А дали е така...
  • 7 гост

    1 2 Отговор
    На 17 август Борис III заминава за Чамкория, а на 19 август изкачва връх Мусала. На следващия ден се среща с посланика в Берлин Славчо Загоров, а на 21 и 22 август заедно със семейството си прави обиколка в Рила до Соленото езеро и връх Соколец.

    На 23 август Борис III трябва да отиде до София, където има няколко определени срещи. Още по време на пътуването получава болки в гърдите и при пристигането в града е прегледан от д-р Александров, но продължава работата си. Следобед получава нов пристъп и отново е прегледан от д-р Александров и д-р Балабанов. След края на работния ден царят колабира, според прегледалите го лекари в резултат на жлъчно заболяване. На другия ден от Германия е извикан професор д-р Рудолф Зайц, който е консултирал царя и по-рано и познава здравословното му състояние, който диагностицира тежък инфаркт.

    През следващите няколко дни състоянието на монарха е пазено в тайна, като дори съпругата му е уведомена едва на 25 август. Междувременно от Виена спешно са повикани неврологът д-р Де Кринис и токсикологът проф. д-р Ханс Епингер, както и българските лекари д-р Стоян Киркович, д-р Разсолков и доц. Цончев. Заключението на всички лекари е за инфаркт на миокарда вследствие от тромбоза на коронарен съд.

    На 26 август състоянието на Борис III рязко се влошава и новината за заболяването му е съобщена на печата. На 27 август той идва в съзнание, но през по-голямата част от времето остава под упойка. В 16:22 часа на 28 август 1943 година Борис III умира. В смъртния акт като причина са посочени „запушване на лявата сърдечна артерия (тромбоза), двустранна пневмония, оток на белите дробове и на мозъка“.

    Въпреки това загадките остават - кой е заинтересован от смъртта му и насилствено ли е причинена?

    Атлантическата преса стоварва отговорността за смъртта на монарха върху тогавашния националсоциалистически режим в Германия, който искал да вкара България във войната срещу СССР. В отговор германският посланик в България Адолф Бекерле отбелязва: „Невероятно колко е нагла вражеската пропаганда, която от месеци насам иска неговата смърт.“ Становището на Адолф Хитлер е, че Борис III е отровен от италианската принцеса Мафалда (сестра на царицата Йоанна Савойска).

    Вечерта преди фаталния 24 август Борис е бил на вечеря в италианското посолство заедно със своя съветник Йордан Севов. След това настъпва поврата в здравословното му състояние.

    От Двореца нареждат на Г. Дреников да подготви самолет, с който да бъде доведен от Цариград индийски лекар, един от най-големите специалисти в областта на отровите. Но мнението на вече прегледалите царя лекари е, че може би става дума за отравяне с рицин (Ricinus communis). Отрова, против която вече е късно да се действа. И самолетът не излита за Цариград. На 25.08. пристигат от Виена проф. Епингер и двама германски лекари, които също се усъмняват, че Царят е отровен.

    70 години по късно за първи път смъртта на монарха ще бъде отбелязана с военни почести. Тя ще събере на едно място президента, патриарха и наследника на Борис – Симеон Сакскобургготски
  • 8 гост

    0 3 Отговор
    и така да погледнем фактите , кой идва на власт след цар Борис 3, опа.........дружката на сталин, другаря георги димитров- ето кои зна4и е имал интерес от смарта на царя, защото със жив цар , няма как да влезе комунизма в българия....... а от носно русофил4етата по долу не коментирам невежите и зомбираните, има едни архиви в санк петербург, но кога ще излязът наяве .............

    Коментиран от #9

  • 9 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Да, някои са зомбирани и невежи, други ни го обясняват, даже знаят за архивите в Русия, които още не са излезли. Ама нали ги има отворковците, които да ни обяснят за к*во става въпрос. Ми да им благодарим , групово...

    Коментиран от #10

  • 10 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "Монго":

    имаше и архиви за които се знаеше за нападенията и убийствата от руснаците ....... е разсекратиха се след 70 години и сега вси4ки знаят кои е отговорен за зверствата,....... та не е дале4 и времето за архивите относно смърта на царя
  • 11 гост

    0 2 Отговор
    става въпрос за финландците ако някои не се сеща да оту4ня
  • 12 Бай хой

    1 1 Отговор
    Какво сте ревнали за тези проклети сакскобурзи, вкараха България в три национални катастрофи.

    Борис фердинандов е пряко отговорен за мракобесието през тридесетте години на миналия век и вкарване на Родината ни на страната на фашистката ос.

    Коментиран от #16

  • 13 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    Интересно е да си разузнавач!
  • 14 Бай хой

    0 0 Отговор
    Още по интересно е да си двоен агент, но и двойно по-опасно. Примерно георги марков.
  • 15 Бай

    0 0 Отговор
    То всеки нещо е чел и счита него за вярно, въпроса е колко е достоверно? То пред простолюдието винаги се представя информация, която има за цел да прикрие ИСТИНАТА и да насочи вниманието във друга посока. Това за мен в момента са пак някви постановки и измишльотини, нарочно се вдига шум по този случай, за да се направи някакъв ход...но...1 е ясно - зад всичко стои конспирацията...дали няма нещо общо с конфликтите между Русия и Украйна ?!?
  • 16 Бай

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Бай хой":

    Ами много ясно, че на страната на Хитлер, той царя да не е руска подлога...не само Сакскобурзите...а за последния български политик - Стамболов ??? Там от кого е поръчката ?
  • 17 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    само не казаха що е отровен.отровен е заради кнгата му взривяването на русия в която разкрива как е бил каран да взривява блокове със спящи руснаци и тва да бъде преписано на чеченците и да е повод за подновяването на конфликта между тях и русия.той не се сългласява ,но все пак блоковете падаха!!!днес в донбас се повтаря активното мероприятие в името на руснаците се избиват невинни...руснаци!

    Коментиран от #19

  • 18 европеец

    0 0 Отговор
    Венци отвово "забрави да спомене" най-интересното: хамериканци и британци заявиха че имат "секретни доказателства" за вина на Русия, обаче британския съд отказа да признае това "секретното нещо" като какъв то и било вид доказателство - кой знае какви снимки от фейсбук или твутър са предоставили)))
  • 19 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Десислава Димитрова":

    Отново изби рибата. Кой ще убие някой когато вече е написал нещо и то е видяло бял свят.

    Сигурно за да насочи всички следи към себе си.

    Ти определено не си с промит мозък, ами направо такъв минат през химическо чистене.

    Коментиран от #21

  • 20 ФАНТАЗИИ

    0 0 Отговор
    През 1996 загина Политковская, преписаха го на президента Путин, НО ФАКТИТЕ ПОКАЗВАТ ДРУГО, ЧЕ ТОЙ БЕ ИЗБРАН ПРЕЗ 2000-ТА ГОДИНА.
    АМА НИКОЙ НЕ СЕ ЗАЕ ДА ГО СПОМЕНЕ И ОПРОВЕРГАЕ.

    Преди две гогини Березовки, злополучно се помина - гол в банятя с вратовръзка, случай бе увиснал у дома под душа.
    ПАК ТАКАВА ЗЛОСТНА КЛЕВЕТА. ПАК ДЕЛО НА ДЪЛГАТА РЪКА В МОСКВА.
    НО ФАКТИТЕ ПОКАЗВАТ ДРУГО:
    По време на почивката си в ЕГИПЕТ, ако не греша в името на курорта/Шарм-ел-шейх / по случайно съвпадение или не, Березовски решава да изпрати писмено обръщение по доверено лице до официялна Русия с единствена молба за разрешение
    ЗА ЗАВРЪЩАНЕ В РУСИЯ.
    Осъзнавал си бил вината, приемал пълна отговорност пред закона, само и само, прощаване с чужбината и завръщане в своята родината.
    Русиа не му е отказвала завръщане и щом той това желае, проблеми няма, само формалностите по правния кодекс.
    Но ревностните му покровители от Англия, приеха туй за некоректна стъпка и че доста подробности Березовски знае, за които пък Москва не би трябва да узнае.
    И ДО ДНЕС АНГЛИЯ МЪЛЧИ със неино МИ-6, ЗАЩО И КАК ТОВА СЕ СЛУЧИ ПО ВРАТОВРЪЗКА ВЪВ ВАНАТА ВОДА ДА ГО ПРЪСКА.
    ОПРОВЕРЖЕНИ БИ БИЛО ДОБРЕ НО ОТНОВО: Да ама Не!

    Литвиниенко,след осем години, ингилизите отварят пак архивите.
    Полоният престава да присъствува в организма след шестата годиниа, следователно и всичко днес ще е едно "фиаско".
    Политически трикове срещу Русия.
    ФАКТИ: ПРЕДИ ТРИ МЕСЕЦА БРАТЪТ НА ЛИТВИНИЕНКО ДАДЕ ИНТЕРВЮ ПРЕД РУСКА ТV, ЗАЯВЯВАЙКИ, ЧЕ ПРЕДИ ДА МУ СЕ СЛУЧИ СЛУЧКАТА, ЛИТВИНИЕНКО Е СПОМЕНАЛ, ЧЕ ИМА МНОГО ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОЯТО НЕМОЖЕ ДА СЕ ПРЕМЪЛЧИ И СЛЕДВА ДА СЕ ДОЛОЖИ В РУСИЯ.
    Бъдете внимателни!
    Запада гласи провокации срещу Русия.
    Не се поддавайте на пропагандата.
  • 21 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Бай хой":

    васко,руснаците избиха цяла манифестация хора ,които бяха написали вече ,квото бяха написали!в русия да пишеш против властта не е като в германия или англия,там се мре.освен политковская загинагинаха десетки борци за демокрация ,както и противници на властта .литвиненко бе отровен с радиоактивен плутоний и тва е показателно от къде му е дошло.той не умря веднага имаше достатъчно време да посочи убииците си,а и това не бе първия опит за премахването му,но тва теб кво те интерасува нали?за теб виновни за всичко са хамериканците,еврогейците ,а сидеров е новия мойсией или не е мойсей щото мойсей е евреин,волен е новия адолф и ленин в едно,но е малко след путин само с половин гърди,нали васко?
  • 22 ВГЗ

    0 0 Отговор
    Деско.
    Чети и ако пак не разбираш нищо то поне мълчи.

    Руската администрация;
    финансовата им система;
    икономиката;
    държавната организация;
    правителството;
    както и средствата за масова дезинформация в Русия се управляват, и контролират от 1993г. от Департамента на САЩ, когато Пол Волфович в Москва оформи Руската конституция, която РЯПИТЕ, като тебе в Русия я налапаха като ДАР ОТ БОГА, че вече всички ще са ЗАПАД.
    Чай бисквиитки и полови изненади,
    леж пром - вир-крак.
    Туй, предполагам че ти го схвана.
    Същото е като у нас.

    НЕ ТИ ЛИ ПРИЛИЧА НА НЕЩО БЛИЗКО -ТВОЕ, А ДЕСКО? И ти мислиш че сме вече ЗАПАДА. Видяла жабата че подковават коня и тя вдигнала краката.
    Да ама НЕ.
    За запада ние, не сме нищо друго освен едни отвратителни мръсни ХЛЕБАРКИ, които трябва да се екстерминират, както днес в Донбас - геноцид на коренното население. Ако невярвяш спомни си за обещанията на ЕС, че ако слушаме ще ни смъкнат бариерата "ШЕНГЕН". 25-ет годин и още не сме равни, ама се разпореждат у нас, както те си пожелаят без дори да питат.
    Ние да не сме окупирани?
    Ние да не сме колонизирани?
    Ние да не сме полу-човешки същества?
    Ние да не сме обезценена човешка маса?
    Какво става днес със нас, УЖ се развиваме но ДЕГРАГИВНО, РЕГРСИВНО, УНИЩОЖИТЕЛНО и УНИЖИТЕЛНО-ПАСИВНО.
    Защо ли? Защото сме манипулирани и корумпирани. Т.е. пдквасени за Демократизирана гражданска война.

    писах ти какво да четеш,
    писх ти какво да гледаш, че белким стане човек от тебе.
    Уви.

    В средствата за масова Информация в Русия, се води антинародна-антируска, антипутинска пропаганда с цел държавен преврат в Русия.
    Тоест,
    да се организира ДЪРЖАВЕН ПРЕВРАТ, същото което става в Украина, разгром и масово изтребление на населението/ от една страна такива като тебе дето си мислят, че на запад ритат за нас а от другата страна онези, които си защитават правото на собственост
    върху земята на дедите им и правото да живеят с достойство, говорейки на родният си език/.

    В Русия президента Путин, според Конституцията написана от САЩ, няма права с които да регулира или влияе върху стратегическо важни държавни въпроси.
    Неговата задача се състои само да контролира изпълнението на Амеканският процедурен ред на функциониране на Държавният и правителственият механизъм в Русия.

    Защо днес, честните хора по света се отнасят към президента на Русия, Путин с надежда, уважение, любов и морална поддръжка?

    Знаеш ли?
    Няма как да знаеш, защото не четеш, защото си и необразована ЙОРДЕЧКА.

    Увжението към него се основава на неговата:
    - ПРЕДАННОСТ КЪМ СВОЯ НАРОД;
    - ЛЮБОВ И ВСЕОТДАЙНОСТ КЪМ СВОЯТА РОДИНА;
    - ПРИЗНАТЕЛНОСТ И УВАЖЕНИЕ КЪМ ИСТОРИЯТА И ТРАДИЦИИТЕ И КУЛТУРАТА НА РУСИЯ;
    - ВЯРЯТА МУ В ПРАВОТАТА НА ДЕЛОТО МУ В БОРБАТА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВЯЕ СУВЕРННОСТА И СВОБОДАТА НА РУСИЯ И ОТМЕНЯНЕ НА ЧУЖДАТА АМЕРИКАНСКА КОЛОНИЯЛНА КОНСТИТУЦИЯ;
    - ДАЛНОВИДНОСТА И УМЕНИЕТО МУ С КОЕТО ПРОВЕЖДА НАЦИОНАЛНАТА БОРБА ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ АМЕРИКАНСКОТО ЕДНОПОЛЯРНО ГОСПОДСТВО.
    Заслуженото му увжение се дължи на това, че:-
    -въпреки всички ЮРЕДИЧЕСКИ - ПРАВНИ УГРАНИЧЕНИЯ, ВЪТРЕШНИ И ВЪНШНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ТРУДНОСТИ, ТОЙ Е ПРИНУДЕН ДА СЕ СПРАВЯ И С ИКОНОМИЧСКИ И ФИНАНСОВИ САНКЦИИ И УГРАНИЧЕНИЯ;
    -НОВА СТУДЕНА ВОЙНА;
    -СТРЕМЕЖ ЗА ПРЕДИЗВИКВАНЕ И ВЪВЛИЧАНЕ РУСИЯ ВЪВ ВОЕНЕН КОНФЛИКТ С УКРАИНА;
    -проявяване изключителни усилия за СПЛОТЯВАНЕ ПАТРИОТИЧНИТЕ СИЛИ в страната;
    -ИЗГРАЖДАНЕ НА СТРОЙНА ПРОМИШЛЕНОСТ И ИКОНОМИКА;
    -ОБЕЗПЕЧАВАНЕ НА ФИНАСОВА СТАБЛНОСТ;
    -ВЪЗСТАНОВЯВЯНЕ ВЯРАТА НА ГРАЖДАНИТЕ И ПРЕДПРЕТИЯ ПЪТ;
    -ОБЕЗПЕЧАВАНЕ НА СОЦИАЛНО СПОКОЙСТВИЕ СИГУРНОСТ;
    -ХЛАДНОКРЪВИЕ, СПОКОЙСТВИЕ, ДИПЛОМАЦИЯ И ХУМАННО ПОВЕДЕНИЕ ПРИ ТЪРСЕНЕТО НА МИРНО УРЕГУЛИРАНЕ НА КОНФЛИКТА.
    ТЕ ЗА ТОВА, Е НУЖНО човек да знае как да чете, за да може да ВИЖДА и разпознава нещата позитивно.

    А невежеството е майка на БЕЗДАРИЕТО, на който ти си идеален пример.
    А КАТО ТАКАВА ТИ СИ НЕПОВТОРИМА ПРИМА.