Last news in Fakti

27 Януари, 2015 14:11 2 061 14

Фидел Кастро: Все още не вярвам на САЩ

  • фидел кастро-
  • сащ-
  • възстановяване-
  • дипломатическите отношения-
  • куба-
  • барак обама-
  • раул кастро

88-годишният лидер на кубинската революция за пръв път коментира публично стоплянето на отношенията между двете държави

Лидерът на кубинската революция Фидел Кастро заяви, че страната му прави „уместни крачки“ към възстановяването на дипломатическите отношения със САЩ, макар че самият той, както и преди, не вярва на политиката на Вашингтон. В края на миналата година американският президент Барак Обама обяви, че санкциите срещу Хавана, въведени преди повече от половин век, не са донесли резултат и Белият дом ще започне да изгражда нов политически диалог с островната държава.

По думите на 88-годишния Кастро, той "не вярва на политиката на САЩ и не е разменил нито дума с техни представители“, но това „съвсем не означава отказ от мирно решение на конфликтите или опасност от война, тъй като защитата на мира е всеобщ дълг“, цитира изявлението му кубинският вестник „Гранма“.

Всяко мирно решение на проблемите между Вашингтон и Хавана, постигнато без употребата на сила, трябва да се разглежда в съответствие с международните принципи и норми, добавя политикът. „Ние винаги ще защитаваме сътрудничеството и дружбата между всички народи, включително и с нашите политически противници. Това е, за което се борим и ще се борим заради всички“, изтъква той в обръщение, цитирано и от „Ройтерс“.

Фидел Кастро за пръв път коментира публично „стоплянето“ на отношенията със САЩ. Председателят на Държавния съвет и Съвета на министрите на Куба Раул Кастро по-рано благодари на Обама за действията му по нормализиране на отношенията между двете страни. Според настоящия кубински ръководител, всички разногласия са били уредени, когато американският му колега взе решение да освободи от затвора „кубинската петорка“ - агенти на специалните служби, работили в САЩ.

Разузнавачите Херардо Ернандес, Рамон Лабанино, Рене Гонсалес, Антонио Гереро и Фернандо Гонсалес бяха внедрени през 1992 г. в антикастровските организации във Флорида за "своевременно информиране на кубинското правителство за подготвяни терористични актове“. През 1998 г. Те бяха разкрити, като двама от тях получиха доживотни присъди, а останалите – по 15 години лишаване от свобода. Двама се върнаха в родината си миналата година, след като излежаха наказанието си; за връщането на останалите трима Раул Кастро съобщи през декември. Той заяви, че окончателното прекратяване на икономическата, търговската и финансова блокада над Куба ще бъде резултат от дълга и тежка борба, изискваща международна мобилизация; че Хавана винаги е била готова да води почтен диалог с Вашингтон и че Куба никога не е претендирала САЩ да сменят политическата си система. На 12 януари кубинските власти освободиха 53-ма затворници в рамките на споразумение със САЩ. Кубинската страна не смята, че на острова има политически затворници и обикновено ги нарича „платени американски наемници“.

Преди броени дни Барак Обама каза, че през 2015 г. Конгресът на САЩ трябва да сложи край на блокадата на Куба. С окончателното нормализиране на отношенията между двете държави „ще приключи наследството на недоверие в нашето полукълбо“, изтъкна той. Скоро стана дума и за откриване на посолство на САЩ в Куба и на Куба – в САЩ, за което обаче ще са необходими още време и преговори.

Фидел Кастро е прекарал целия си съзнателен живот в борба със САЩ и мнозина в Куба са на мнение, че настоящите усилия за възстановяване на отношенията не биха започнали без неговото одобрение и благословия, коментира Би Би Си. Мълчанието му по този повод отново предизвика спекулации относно неговото здраве и дори евентуална смърт. По-рано този месец, за да ги разсее, Кастро изпрати писмо до футболната легенда Диего Марадона, което той показа пред телевизия Телесур.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 999

    5 0 Отговор
    Кубинците може да живеят скромно но щастливи и без този стрес,убийства,наркотици и лакомия като нас добро.Фидел е прав.
  • 2 1234

    5 0 Отговор
    Ако знаеш колко си прав,на тия американци изобщо за нищо не трябва да им се вярва,защото са лъжци и изнудвачи,политиката им е такава,да лъжат да вземат от цял свят каквото им трябва ,да създават конфликти навсякъде по света.Абе в Библията пише за ЗВЯРА познайте за кого става на въпрос.
  • 3 999

    2 0 Отговор
    Това което съм написал е изрязано и не е пуснато.Куба е с едно от най доброто здравеопазване и образование.

    Коментиран от #10

  • 4 909

    3 0 Отговор
    Кастро е прав ! Никакво вярване на янките ! сащ са терористи и фашисти ! а оня кери е п...ст!
  • 5 Vasik Atanasova

    1 0 Отговор
    А КОЙ ИМ ВЯРВА
    АЛЧНИ ЕВРЕИ ВРАТ СЕ НАВСЯКЪДЕ
    ИСКАТ ДА КОМАНДВАТ ЦЕЛИЯ СВЯТ
  • 6 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор
    много е тъжно да видиш как всичко за което си се борил е лъжа.ако поживее повечко ,ще му се наложи да полежи и в ареста ,където ще го прати скоро благодарния му народ,подобно на наш тошко!по голям проблем ще има младия му брат и полуцар щото фидел като го гледам няма да стигне до затвора,но раулчо ще има тази прекрасна възможност!

    Коментиран от #7

  • 7 999

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Десислава Димитрова":

    Америка си призна за 80 опита да убият Фидел .Тъжното е че има такива хора като теб които изписват родината си с малки букви.

    Коментиран от #8

  • 8 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "999":

    само 80?освен това накараха на сила няколко милиона кубинци насила да преплуват океана до флорида:)!
    нормален трудно би издържал ,всеки ден този брадат дебил да те поучава поне по 5 часа за всички области на живота.всъщност кастро не разбира от нищо подобно на подобните нему ,като троцки или ленин единствената му сила е желанието да узорпира властта и това е била основната фикция на живота му.не случайно най-приближените до него или са в затвора или в гроба разочаровани от еволюцията му!
  • 9 Бай хой

    0 0 Отговор
    А бе ти освен клишета от близкото ли ще постваш. Не можеш ли да се понапънеш малко и да се огледаш какво става наоколо.

    Колко милиона Българи напуснаха България и кога.

    Най ти харесва май като се извършват преврати както в киев, и да се поставят правителства като сбирщината при хохлите.

    Започвам да си мисля че си про руски трол и чрез писане на явни неистини се стремиш да предизвикаш основателни съмнения и размисли.

    Коментиран от #11, #12

  • 10 Wow

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "999":

    Не с едно от най-добрите а с най-доброто здравеопазване в СВЕТА и до колкото съм чувал, изпращат най-богатите хора за лечение точно там не къде да е. За образованието не съм наясно но предполагам е на същото високо ниво. А колкото до американците разбира се, че не трябва да им се вярва до каквото се докопат/докоснат след тях оставят разруха да не изброявам поне три държави които съсипаха (Афганистан, Либия, Египет, Ирак и много други дори в Украйна се месят и то по най-грубия начин)!
  • 11 FCK

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Бай хой":

    Българите напускат страната, която е в състояние на зациклил преход и отиват там където реално системата работи, защото виждат разликата. Преди малко видях А6 с шопска регистрация с напълно затъмнени всички стъкла, подобни коли у нас бол и никой ни ги закача, а това е само един нищожен символ за състоянието на системата. Въпросния преход е наша отговорност и наш проблем и само ние можем да си го решим. Докато търсим врага на вън окопалото се политико-икономическо статукво е.а майката на тая държава, а гражданско общество вместо да си гони интереса хленчи, че някой отвън му е виновен, защото така е по-лесно и защото така ни възпитаваха.
  • 12 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Бай хой":

    байко от тук напускат спокойно ,а там плуват с акулите или кротко ги застрелват граничарите и пак го правят.освен това тук е зле ,а там бягат от доброто здравеопазване и образование!!!майтап!всеки напуснал българин може да се върне когато реши и повечето го правят непрекъснато ,а там връщане няма ,ставаш невъзвращенец и обричаш семейството си на страдание ,но пак бягат от готиния кастро,дето тук му се радвате и си го носите на тениските ,ходейки на бузлуджа!

    Коментиран от #13

  • 13 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Десислава Димитрова":

    Осъзнаваш ри изобщо какво пишеш. Дори и според обърканите ти писания става ясно че там хората искат да се върнат. А от тук бягат и обричат себе си и потомството си на слугуване само и само да са далеч от днешната управа у нас.

    Как виждаш бъдещето на децата си. Като пушечно месо на източният фронт или като обслужващ персонал в бежанските концентрационни лагери.

    Коментиран от #14

  • 14 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Бай хой":

    в куба няма как да се върнат щото ги чака пандиз,така че освен някой тотално луд ,всички други остават извън куба.тук българите живеят и работят в чужбина ,но на никого не е проблем да се върне.така живеят свободните хора,работят на различни места .на балканите милиони хора от поколения ходят на гурбет и се завръщат в което няма нищо смущаващо,гърци,сърби,македонци,турци,албанци ,хървати...с милиони са по белия свят ,но тва не ги прави по-малко отговорни към родината си.при нас благодарение на хората с твоя манталитет ,положението е различно!
    децата си ги виждам свободни еманципирани европейци.