Last news in Fakti

27 Януари, 2015 16:20 1 033 0

Европейските институции осветляват лобизма

  • европейския парламент-
  • европейската комисия-
  • нови правила-
  • прозрачност-
  • лобизма-
  • регистъра-
  • ес-
  • франс тимерман

Комисията и Парламентът прилагат нови правила относно регистъра за прозрачност

В резултат на съвместната работа на Европейската комисия и Европейския парламент от днес започва да се използва нова версия на регистъра на ЕС за прозрачност. С „второто поколение“ на регистъра се прилагат разпоредбите на преразгледаното Междуинституционално споразумение, подписано между Европейския парламент и Европейската комисия през април 2014 г.

Новата система променя начина, по който се декларират човешките ресурси, инвестирани в лобиране, тя изисква допълнителна информация относно участието в комитети, форуми, смесени групи или други подобни структури на ЕС и относно текущата работа по законодателни проекти.

Тя също така разширява до всички регистранти изискването да бъдат декларирани прогнозните разходи, свързани с лобиране.

Освен това рационализирана процедура „сигнали и жалби“ позволява информацията, за която се твърди, че е подвеждаща, да бъде контролирана по-строго и да бъде обработвана по-ефективно.

Системата осигурява и нови стимули за увеличаване на добавената стойност от регистрацията, например изискване за регистриране на желаещите да се срещнат с комисари, членове на кабинети или генерални директори или за всяка организация, желаеща да вземе думата при изслушванията, организирани от Европейския парламент.

Нов по-лесен за ползване уебсайт подобрява публичния интерфейс и опростява процеса на регистрация, като предоставя напътствия на всеки етап.

Предприетите днес стъпки са необходими за прилагането на споразумение, подписано през април 2014 г. През 2015 г. Комисията “Юнкер” възнамерява да направи собствено предложение за задължителен регистър на лобистите, обхващащ Комисията, Европейския парламент и Съвета. За изготвянето на това предложение отговаря първият заместник-председател Франс Тимерманс.

На 25 ноември 2014 г. Комисията “Юнкер” вече даде импулс за по-голяма прозрачност, като прие две решения, налагащи публикуването на информация относно заседанията, проведени между комисари, членове на техните кабинети и генерални директори с организации и самостоятелно заети физически лица.

Председателят Жан-Клод Юнкер поясни също, че по принцип те следва да се срещат само с организации и самостоятелно заети физически лица, които фигурират в регистъра за прозрачност. Комисията е поела ангажимент да увеличи прозрачността и да поддържа открит и постоянен диалог със заинтересованите страни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: