Last news in Fakti

27 Януари, 2015 19:02 1 716 10

ЕК: Напредъкът на България не е достатъчен

  • българия-
  • доклад-
  • корупция-
  • евродоклад

Развитието все още е крехко, а общественото доверие е подкопано, се казва още в доклада

България има да пише още домашни. Мониторинговият доклад на ЕК за изминалата година отново ще отчете липса на напредък в борбата с организираната престъпност и реформата на съдебната система. Работната версия на доклада, с който Нова телевизия разполага, дава пет основни препоръки за работа.

За пореден път Брюксел отчете липса на напредък и резултати в съдебната реформа и борбата с корупцията. Анализирайки случилото се за бурната една година Брюксел отбелязва, че нестабилната политическа ситуация и смяната на три различните правителства са причина за лиспата на съществен напредък.

Както се очакваше, Висшият съдебен съвет е институцията, подложена на най-сериозни критики и ЕК отново настоява за преструктурирането му.

Комисията не посочва конкретни имена в доклада, но отбелязва, че изборът на шеф на Съдебния инспекторат е ключов, за да се гарантира независимост и прозрачност във висшата съдебна система. Принципът за възлагане на дела също не отговаря на препоръките и е незадоволителен.

Докладът отбелязва, че миналата седмица е внесено предложение за съдебна реформа, но засега това се разглежда само като намерение за реформа, а не като резултат.

Сериозна критика е отправена към парламента, където "от почти две години не е избран главен съдебен инспектор". ЕК настоява изборът да стане възможно по-скоро и го оценява като "важен тест за българските институции",пише в."Труд" .

Продължаващите поръчкови убийства и убийствата на свидетели у нас също са влезли в евродоклада в частта му за организираната престъпност. Случаите не са посочени конкретно, но според експерти става дума за двата разстрела на свидетели (Красимир Гочев-Шмид и Хрисим Хрисимов - б.р.) срещу бандата на Йосиф Йосифов-Йоско Костибродския през май и декември миналата година. Отчита се, че организираната престъпност влияе върху властта на местно ниво и възпрепятства и там чрез различни методи ефективните разследвания.

Евроекспертите смятат, че прехвърлянето на ГДБОП към ДАНС през 2013 г. е довело до разстройване на системата. Имат опасения, че същото може да се случи и с изваждането на антимафиотите от ДАНС, но са получили уверение от правителството, че е наясно с този проблем и ще проведе реформата, без да настъпят сътресения.

В доклада се оценява високо създаването през миналата година на съвместно звено за борба с корупцията от прокурори и агенти на ДАНС към Върховната касационна прокуратура. Отчита се, че към момента успешните реализации са до нивото на корупция в местната власт (кметове, началници на областни земеделски служби и ДАИ - б.р.), но евроекспертите прогнозират, че скоро звеното ще стигне и до по-високи етажи на властта. Затова се препоръчва бъдещите промени в ДАНС да не засегнат служителите от тази структура, доказала своята ефективност.

Друг проблем, засегнат в евродоклада, са експертизите по наказателни дела. Отбелязва се, че МВР има свой капацитет за ДНК анализи, балистични и графологични експертизи, но други видове изследвания се възлагат за изпълнение на вещи лица, акредитирани към съдилищата. В същото време в България няма бюро за вещите лица или подобен орган, който да ги наблюдава. Според евроекспертите това поставя под въпрос хода на делата.

"През 2014 г. в България са се сменили три правителства, била е блокирана законодателната дейност на парламента, което е допринесло за липсата на реформи", отчита ЕК. Тя отбелязва, че "правителството е предприело важна стъпка чрез приемане на Стратегията за съдебна реформа, но тя засега е неконкретна и без ясни срокове".

"Следващата фаза е да се докаже, че реформата е схващана като политически приоритет и да се осигури консенсус, конкретни и точни действия за прилагането й. Пример за конкретност е становището по съдебната реформа на главния прокурор Сотир Цацаров", пише още в доклада.
Правосъдното министерство в най-кратки срокове да подготви промени в действащия Наказателен кодекс (НК), като в същото време побърза с изготвянето на нов, препоръчват евродокладчиците.

Корупцията по високите етажи на власта остава основен проблем за България, както посочва и проучване сред гражданите на "Евробарометър".

БОРКОР не е дал резултати, а обществената администрация няма система за контрастиране на корупционните практики, се посочва в работната версия на доклада.

Конфликтът на интереси остава като проблем и съдебните дела са неефективни и приключват с минимален брой осъдени. Резултатите в борбата срещу големите криминални групировки също не са довели до приемливи резултати.

Критиките на Брюксел към страната ни бяха очаквани, но в полза на настоящето правителство политическите заключения са смекчени. Комисията отбелязва, че въпреки краткото време на управление, с действията си сегашният кабинет получава кредит на доверие.

На този етап България и Румъния остават в пакет под набюдението на Комисият и механизмът за контрол и сътрудничество.

Долкадът ще бъде представен официално сряда в 14 часа българско време.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 999

    1 0 Отговор
    Какъв напредък егати лъжците.Много по зле сме от преди влизането ни в Евросаюза .
  • 2 909

    1 0 Отговор
    БЪЛГАРИЯ МРАЗИ ЕС,НАТО И ТЕРОРИСТИТЕ ОТ сащ!!! ЕС НИ КРАДАТ И ТО ЗДРАВО , НЕ НИ ТРЯБВА ЕС ! ВСИЧКОТО ЗЛАТО ОТ ЧЕЛОПЕЧ ОТИВА ЗА ЕВРОП...СИТЕ !!!

    Коментиран от #7

  • 3 onq s konq

    0 1 Отговор
    Питали радио Ереван може ли русофил да говори от името на България,а отговорът бил "Е нема такова животно"!
  • 4 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор
    за пореден път ни се казва истината в очите ,но от нас ни воля ни желание да излезем от блатото .
  • 5 999

    1 0 Отговор
    За пореден път пишеш с малки букви но от теб ни воля ни желание ни акъл.

    Коментиран от #6

  • 6 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "999":

    за пореден път спамиш щото няма кво да кажеш!
  • 7 Пацо

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "909":

    Прав си. Ако не бяха хамериканците всичкото злато от Челопеч щеше да отиде в твоя джоб, както едно време, и сега щеше да си милиардер, а не последна дупка на кавала...
  • 8 999

    0 0 Отговор
    Едно време със златото се правеха язовири, атомни централи, болници ,училища, летяхме в космоса и бяхме нация а такива като теб бяха в Белене и им викахме предатели.

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "999":

    от златото в челопеч са се правили язовири и атомни централи.след това изречение се премятам от смях.със суровини се купуваха доларчета,а те отиваха за подпомагане на братските терористични организации като тези в куба,никарагуа ,либия, ирак...язовирите се правеха без да ползваме валута,а освен суровини друго българската икономика не можеше да изнася поради превъзходните руски технологии и мотивация на трудещите!