28 Януари, 2015 08:43, обновена 28 Януари, 2015 16:23 2 768 3

Шестима българи са пленени в Южен Судан

  • български-
  • хеликоптер-
  • шестима-
  • българи-
  • пленени

Инцидент с български хеликоптер в Южен Судан

Шестима българи са пленени в Южен Судан - 1
Снимка: Нова телевизия

Шестима българи са задържани в Судан от групировка, която воюва с властите, съобщиха от МВнР.

На 26.01.2015 г. хеликоптер на българска авиокомпания, изпълняващ полети по договор със Световната продоволствена програма на ООН (СПП), е извършил принудително кацане в района на град Кадугли, южната част на Република Судан. Хеликоптерът е изпълнявал полет  по маршрут Румбек (Република Южен Судан) – Хартум (Република Судан). За изпълнението на полета има издадени надлежни разрешения от суданските и южносуданските власти.

Намиращите се на борда шестима български граждани – трима души екипаж и трима служители на компанията, са задържани от групировката „Sudan People’s Liberation Movement-North“ (SPLM-North), която води военни действия срещу правителствените сили в района.

Суданското правителство е изпратило в района военен самолет на по-голяма височина, който е локализирал хеликоптера от въздуха, констатирайки, че няма видими поражения по него. По информация на мениджъра на българската авиокомпания в Судан, „шестимата българи се намират на сигурно място и се чувстват добре“.

Представители на СПП на ООН са влезли в контакт със суданската бунтовническа групировка.

Министерството на външните работи е в постоянна връзка с кабинета на Генералния секретар на ООН, със зам. генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси, с ръководството на СПП и други релевантни органи на световната организация, които са ангажирани от нашата страна и полагат всички възможни усилия за освобождаването на българските граждани.

Министърът на външните работи Даниел Митов заяви, че се преговаря на високо ниво с ООН. Той отбеляза, че са ги уверили, че не става въпрос за плен. По думите му безкрайно е ангажирана институцията и представителите на ООН по случая и поддържа непрекъсната връзка. Митов увери, че нашите сънародници се чувстват добре.

Захари Алексиев- изп. дир. на “Хели ер”, заяви пред БНТ: Информацията е, че хората са в добро състояние и очакваме положително разрешение на въпроса. Ние работим в този регион с договор с ООН.  Има напредък, има изявление, че хората ще бъдат освободени и че случаят ще бъде разрешен в най-скоро време положително.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Напишете ко

    0 0 Отговор
    Айде, и тея курбан отидоха...ако бяха американски граждани, досега да са ги освободили отряд "тюлени"
  • 2 999

    0 0 Отговор
    Мизерията в България е накарала тези момчета да отидат на м..ната си за да хранят семейства.Дона господ е с тях и да ги опази.
  • 3 Бай хой

    0 0 Отговор
    http://www.peticiq.com/108229