Last news in Fakti

28 Януари, 2015 12:31 3 220 12

Поне 20 нови жертви в Източна Украйна

  • източна-
  • украйна-
  • донецката-
  • луганската-
  • народни републики-
  • терористични организации-
  • жертви-
  • обстрел-
  • мариупол-
  • пасе-
  • парламентарната асамблея-
  • съвета на европа

В същото време украински депутати настояват Европа да обяви Донецката и Луганската народни републики за терористични организации

Поне 20 нови жертви в Източна Украйна - 1
Последна почит към жертвите от Мариупол, за които двете страни в конфликта взаимно се обвиняват. Снимка: АП/БТА

В резултат на обстрел от страната на украинските сили на населени пунктове в самообявилата се Донецка народна република (ДНР) за денонощие са загинали 4-ма мирни жители, а 9 са били ранени, съобщи представителят на Министерството на отбраната на републиката Едуард Басурин. По думите му, за това време украинските военни 68 пъти са обстреляли територията на самопровъзгласилата се Донецка република, предаде агенция ТАСС.

За миналите денонощия поради обстрела на контролираните от Киев сили в Луганската народна република са загинали 16 души, а 114 са били ранени, предаде министърът на здравеопазването на ЛНР Лариса Айрапетян. “Раните са основно от шрапнели и са много тежки. Не успяваме да транспортираме хората до болниците. В град Стаханов има и много пострадали деца“, съобщи Айрапетян.

Междувременно стана ясно, че украинският президент Петро Порошенко е написал писмо до руския си колега Владимир Путин с искане руската страна да изпълнява мирните договорености от Минск и също така да бъде освободен украинският пилот Надежда Савченко, предаде агенция РБК. Порошенко отбелязва в него, че смята въведените по отношения на Русия санкции за ефективни.
За писмото до Путин самият Порошенко разказа в интервю за полския тв канал TVN-2. В него той настоява Западът да създаде условия „да бъде заставена Русия да участва в преговори и да изпълнява задълженията, които е поела.

Надежда Савченко попадна в руски следствен изолатор през лятото на 2014 г., когато участваше във военните действия в Източна Украйна и, по нейни думи, е била пленена от проруските опълченци сепаратисти. Главната прокуратура на Украйна обвинява за похищението й лидера на самообявилата се Луганска народна република Игор Плотницки и руския гражданин Александър Попов. Според версията на руската страна, Савченко самостоятелно преминала границата като бежанка. В Русия тя е обвинена за съпричастност към убийствата на снимачна група руски журналисти. Вчера Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) прие резолюция с искане за освобождаването й.

Обстановката в Югоизточна Украйна остава напрегната. Мисията на ОССЕ установи, че обстрелът на град Мариупол, при който 30 души загинаха, се е водел от територия, контролирана от опълченците на самопровъзгласилата се Донецка народна република, твърди РБК. Вчера Върховната рада (парламента) на Украйна призна Русия за страна агресор, а Донецката и Луганската народни републики – за терористични организации.

Украински депутати поискаха от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа също да признае Донецката и Луганската народни републики за „терористични организации, фактически поддържани от Руската федерация“.

Събитията в Мариупол бяха осъдени остро от международната общност. На планираната за 29 януари среща на външните министри от ЕС ще бъде разгледан въпросът за въвеждането на нови санкции срещу Москва.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Крадеца вика -дръж крадеца.
  • 2 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор
    такааа,доклад се оказа че имало,но установил обратното на тръбеното от васко 100 те ника.наблюдателите установили обстрел от страна на сепаратистите по мариопол.чудя се що руснаците не поискат експертизи и за други спорни обстрела взели човешки жертви,като този от днес в стаханов?или за онзи в центъра на донецк при които мина уби хора в автобус.нека оссе излезе с официални становища и да се мотивира за тях та да се знае кой откъде стреля и защо!
  • 3 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    нека видим как действа руската армия в донбас!
    https://www.youtube.com/watch?v=eefQHgmI6hI

    Коментиран от #4

  • 4 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Десислава Димитрова":

    Поредната дезинформация.

    Сценка като за първокласници.

    Как Руските войници говорят с западно украински акцент, като в същото време гледаме репортажи от радата в киев където се говори чист Руски.

    Деси ма ми това е под достойнството дори и на украинците.

    Тези райони се наблюдават под лупа и ако имаше преминаване на тежка техника щеше да е пълно с видео репортажи, а не с такива нескопосани аудиосценки.

    Деси подписа ли петицията против въвличане на България в чужда и мръсна война за ресурси.

    Коментиран от #5

  • 5 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бай хой":

    ха,ха,ха....готина тактика ,като те наврат в на кучето .... пробвай сега да ми пишеш минуси или активирай останалите никове!!!никой не видял ,но русия я изключват от съвета на европа и доклада казва, че те са терористите !!!
  • 6 Монго

    0 0 Отговор
    Украйна призна, че няма редовни руски части на нейна територия:
    http://www.blitz.bg/news/article/316673
    П.П. Пък трола под мен да почне да пише с червени букви, в знак, че поне малко се е засрамил, че пак го хванаха да пише от няколко профила или да се прави няколко пъти на "гостуващ". Така де, ти си пиши с малки букви, но когато гостуваш, започвай с главни...

    Коментиран от #7

  • 7 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Монго":

    пиша само от този ник с малки букви ,странен словоред и чести грешки,та съм труден за имитация :)!няма нужда да съм гост щото като вляза в сайта ми се активизира регистрацията.
    що се отнася до русофилския медиен боклук наречен блиц в чиито форум сте си спретнали гнездо феновете на господин пеевски там инфото е абсолютно тенденцеиозно предвид,интересите на този дето опъва мастрафа за да я има тази уж медия и да ви кътка като лапнишарани.
    след въпросното изявление дето е извадено от контекста в същото интервю генерала казва, че има доказателства за руски воиски в зоната на дебалцево и като цяло в донбас.сега нямам време но довечера ще го логна!
  • 8 Монго

    0 0 Отговор
    "Драги ми Смехурко" няма нужда да се оправдаваш, няма нужда да се обясняваш, ще си помисля, че ме сваляш...
    П.П. Дал съм ти координатите си, пиши ми там, ще станем по-интимни

    Коментиран от #10

  • 9 Бай хой

    1 0 Отговор
    Деси ма като влезеш в този сайт и става ясно колко багаж носиш в главата. Просто си уникално т... Един прост човек ако мълчи никой няма да разбере всъщтност колко е тъп.
  • 10 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Монго":

    като явно като те хванат в лъжа и почваш с номерата на останалите,не ме занимаваи ,смърт...общо взето мишкарски спам.като не искаш да те занимават ,не пиши тук .опцията с мненията тук е за това да се дискутира,но путинолюбците нямате аргументи освен спама!що се отнася до идеята ти да се срешнем извън форума,аз няма за какво да се виждам с теб,но всеки понеделник,сряда и петък съм в националния спортен център в дианабад в залата по джудо ,чакам те ела!
  • 11 Монго

    0 0 Отговор
    Хихихи, сега трябва да бъда втрештен, ужасен и вцепенен от страх. Направо 3Х1 . И аз съм виждал спортния комплекс отвътре, докато живях в този квартал /по мое време се казваше "Червена звезда", после "Дианабад"/. Но на спортните лагери съм виждал сгънатите кимона на джудистите /ама барабар с облеклите ги/ от борците. Но само съм виждал, аз съм шахматист . За съжаление в момента живея на 136 км. от София. И сега тренирам в шахматен клуб "Спартак", ще те чакам там, ще бъда с цветя в ръка, за да ме познаеш, нали ще ставаме интимни . Поне намерих отговор на фундаменталния въпрос, има ли граници човешката глупост-е, няма...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: