Last news in Fakti

28 Януари, 2015 15:51 2 577 11

Храните в Русия поскъпват ударно

  • русия-
  • цени-
  • храни

Ройтерс: ЕС няма да вдигне санкциите срещу Русия, ще ги разширява

Цените на хранителните стоки в Русия се повишиха главоломно, а ЕС заяви, че няма да вдигне санкциите срещу Кремъл, съобщава Ройтерс.

Агенцията съобщава, че външните министри на Общността са се договорили действащият механизъм да бъде продължен през март месец на още 6 месеца.

Според ЕС продължаване на рестриктивните мерки се налагало заради влошаването на ситуацията в Източната Украйна и продължаващата политика на руския президент Владимир Путин за подкрепа на местните сепаратисти.

По тази причина се очаква Брюксел да разшири персоналните санкции срещу руски физически и юридически лица.

Помощник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд заяви, че Белият дом и ЕС имат намерението да приемат нови санкции, които да засегнат технологичния, енергийния, воения и банковия сектор на руската икономика, съобщава Блумбърг. Тя не посочи срокове за приемане на новите рестрикции.

Първите дипломати се събраха на извънредна среща, за да обсъдят обстрела от събота на Мариупол, при който загинаха 35 души, а други 100-тина бяха ранени.

Цените на хранителните стоки в Русия скочиха рязко и главоломно. Причината е ембаргото на Москва върху вноса на повечето хранителни продукти от Европа и САЩ, но и наложените от Запада санкции, които съвпаднаха с рязкото обезценяване на рублата в края на миналата 2014 година.

Рекордьор сред зеленчуците са краставиците с 478% поскъпване и доматите с 338%. Традиционното за Русия зеле също се е повишило със 163%. Скок се наблюдава в цените на олиото и елдата.

Само за последната седмица оризът и замразената риба са поскъпнали с 2,5%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Веселко

    0 0 Отговор
    Ужас !
    Краставиците и доматите поскъпнали през зимата...
  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор
    Абсурдно е Путин да се эадържи на власт,а по кината ще гледаме "Октомврийската революция"-нова версия в 3D!
  • 3 FCK

    0 0 Отговор
    За съжаление има и друг сценарий - напрежението вътре в страната да се трансформира в агресия навън. "Лека" форма на такъв вариант вече е в действие.
  • 4 независим

    0 0 Отговор
    Руските хорица винаги са страдали от самозабравили се управници. Рано или късно ще се осъзнаят и ще заврат ВлПут където му е мястото. Въпрос на време е...
  • 5 независим

    0 0 Отговор
    Руските хорица винаги са страдали от самозабравили се управници. Рано или късно ще се осъзнаят и ще заврат ВлПут където му е мястото. Въпрос на време е...
  • 6 909

    0 0 Отговор
    До ком.3. оня с коня!това което искаш няма как да стане ! ПУТИН Е ВЕЛИК И НАРОДА 86% го подкрепят ! Защото всичките МРАЗЯТ янките от сащ ! А такива продажни като теб България ще страда !
  • 7 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор
    путинолизците ни обясняваха как европа щяла да го закъса щото нямало да изнася за русия,ха,ха,ха....
  • 8 emo

    0 0 Отговор
    do vs amerikanofili,koito se smee posleden se smee nai dobre ne go zabravqite.Mislite si 4e rosiq ne moje da napravi ni6to otvetno,molete se da ne go pravi 4e 6te hvar4at vsi4ki,ne edin pat go e dokazvala.Vsi4ko e do vreme dokato ne se sabudi me4oka

    Коментиран от #9

  • 9 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "emo":

    мечока сам си прави санкции и се слага на диета.както каза един руски икономист ,ответните руски санкции са с ефект основно върху руснаците :).след като спря да внася европеиска продукция е врме да спре да изнася и суровини,тогава ще се налага да му пращаме помощи ,както се е случвало многократно през последните 100 години!
  • 10 европеец

    1 0 Отговор
    това е поредна западна статия преведена от Венци. Такива статии се пишат със същата цел, с която порошенко всеки ден обявява нови победи (макар че войската му отстъпва) - за да се даде на хората илюзия, че техните "врагове" са по зле от тях. Европа е много зле, разпада се - как ще реагират европейците, ако разберат, ще Русия въпреки всякакви санкции продължава да се развива, хората продължават да подкрепят Путин? Трябва да им се напише статия, където да опишат положение на "врага" по трагично от тяхното. Абе, ученици на Гебелс пишат подобни статии.

    А поскъпване на някои стоки наистина го има, само че поскъпване става не от вчера или днес, редовно различни магазини или производители се опитват да повишат цени, за да печелят повече. В Русия дори си има "анти монополна служба", която следи цените, и тази служба я има от поне 15 години, а не от днес - и винаги тя имаше работа, и до преди санкциите, и по време и ще има след тях. Това за цените, се едно да напишат статия, за проверки на нарко-полицаите и да кажат: ето, заради санкциите руснаците започнаха за се друсат! Без да споменават, че в Русия (както и в целия свят) наркоманите ги има от създаване на наркотици
  • 11 юръп

    0 0 Отговор
    да си духат борша