Last news in Fakti

28 Януари, 2015 21:05 2 203 1

Вторият японски заложник ще бъде освободен до часове

  • кенджи гото-
  • японски заложник-
  • освободен-
  • йордания-
  • пилот-
  • терористката-
  • ришауи

Йордания ще пусне терористката Саида ар Ришауи, но ще получи от бойците на Ислямска държава своя пленен пилот

Японецът Кенджи Гото, който е в плен на бойци от терористичната групировка „Ислямска държава“, ще бъде освободен в рамките на близките няколко часа, съобщи „Дейли Мирър“.

По данни на изданието Япония се е съгласила с условията на екстремистите и ще размени заложника за шахидката Саида ар Ришауи, която лежи в затвор в Йордания със смъртна присъда. Йордания от своя страна е готова да размени терористката за своя пилот лейтенант Моаз ал Касасбех, заловен от хората на ИД, предаде агенция ТАСС.

Японски тв канал твърди, позовавайки се на йордански медии, че Ришауи вече е преведена в друг затвор, за да бъде предадена на представители на ислямистката групировка.

Агенция „Ройтерс“, позовавайки се на изявление на правителствения говорител в Йордания Мохамад ал Момани, също потвърди, че Йордания е приела сделката и има намерение да я изпълни, тъй като приоритет за страната е животът на техния пилот.

Вчера няколкостотин души, сред които и близки на летеца Касасбех, демонстрираха пред офиса на премиера на Йордания с искания Ришауи да бъде освободена и той да бъде спасен. Ал Касасбех произхожда от племенна общност, на чиято подкрепа се опира йорданският монарх.

Касасбех попадна в плен на джихадистите през декември 2014 г., когато самолетът му падна в североизточната част на Сирия. Той изпълнявал боен полет в рамките на мисия по унищожаването на терористите.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Направи ли се тази размяна, значи терористите са победили. Те диктуват положението.