Last news in Fakti

29 Януари, 2015 17:25 1 114 0

Заложничка от кафенето в Сидни - убита от полицейски куршум

  • кафене-
  • сидни-
  • заложници-
  • ман харон монис-
  • полицията-
  • убити-
  • исляма

Похитителят е получил 11 огнестрелни рани при операцията за освобождаване на пленниците

Заложничка от кафенето в Сидни - убита от полицейски куршум - 1
Снимка: архив АП/БТА

В Австралия започна съдебният процес във връзка с вземането на заложници в кафене в центъра на Сидни на 15 декември миналата година, когато при полицейския щурм на заведението бяха убити трима души: 49-годишният похитител Ман Харон Монис и двама от похитените. В хода на първото заседание стана ясно, че една от жертвите – 38-годишната Катрин Доусън, е намерила смъртта си от 6 рикоширали парчета от куршуми, изстреляни от силите на реда, съобщи „Сидни Морнинг Хералд“. Една от осколките засегнала кръвоносен съд и жената починала от кръвозагубата.

По време на акцията двама полицаи са стреляли в Монис 22 пъти, който в продължение на 16 часа държа близо 20 заложници в кафенето. Той е получил 11 огнестрелни рани. В хода на процеса трябва да се установи дали действията на силовите структури не са били прекомерни. Очаква се разследването да продължи няколко месеца.

Вторият загинал – 34-годишният управител на заведението Тор Джонсън, е бил застрелян в главата от самия похитител. Още шестима заложници бяха ранени при инцидента.

Монис пристига в Австралия през 1996 г. като бежанец от Иран, където е бил издирван за измами в качеството му на директор на туристическа агенция. Подавани са искания за екстрадицията му, но Австралия отказва поради липса на съответните договорености между двете държави.

През декември 2013 г. Монис и приятелката му Амира Друдис са освободени под гаранция, след като са обвинени за жестокото предумишлено убийство на бившата съпруга на мъжа. През февруари 2015 г. той трябвало да се яви в съда заради повече от 40 случая на сексуален тормоз. Той заработвал като експерт по астрология, нумерология и черна магия, а следствието смята, на базата на откровения в личния му уебсайт, че в последния месец от живота си Монис е преминал към сунитския клон на исляма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: