Last news in Fakti

30 Януари, 2015 19:30 1 521 9

Ескалация на насилието в Донецк

  • донецк-
  • ранени-
  • взрив

Десетима убити и десетки ранени при самоубийствени атентати в Източна Украйна

Ескалацията на насилието в Донецк провали опитите за сключване на примирие между украинката армия и проруските сепаратисти.

Най-малко десетима души бяха убити при два атентата в Донецк. Най-малко петима души са убити при поредния обстрел на тролейбус в града. Други петима бяха убити, след като снаряд избухна на опашка за раздаване на помощи в Дома на културата.
Противоречиви са сведенията за ранените, но по неофициални данни те са десетки.

Украински части и проруски сепаратисти продължават да струпват танкове, артилерия и тежко въоръжение в района на стратегическия град Дебалцеве. Ако той падне в ръцете на сепаратистите, те ще получат възможност да продължат настъплението в Източна Украйна.

В Киев заместник-министърката на външните работи Елена Зеркал каза, че има само предварителна договорка, че в Минск ще има среща на Контактната група. Информиран източник, близък до преговорите, заяви за Интерфакс, че заседанието най-вероятно ще се състои в събота.
Външните министри от ЕС решиха на срещата си в четвъртък да разширят обхвата на санкциите срещу Русия и проруските сепаратисти.

На предстоящата следващата седмица среща на министрите на отбраната на НАТО се очаква да бъде взето решение за разполагане на командни центрове на алианса в България, Румъния, Полша, Литва, Латвия и Естония. Това съобщи генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг на пресконференция в Брюксел.

На министерската среща идната седмица се очаква и решение за сформирането на силите за бързо реагиране на НАТО.
Столтенберг не пропусна да отбележи, че екстремизмът в близост до южните граници на НАТО подхранва тероризма в съюзническите страни, така и действията на Русия за дестабилизиране на източната част на Украйна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    2 0 Отговор
    Само днес са загинали 12 мирни жители от терористичният обстрел на киевските фашисти.
  • 2 909

    2 0 Отговор
    ТАЯ МЕРКЕЛ Е ВТОРИЯТ ХИТЛЕР ! И пак ще загубят войната с негрите от сащ .
  • 3 EMO

    2 0 Отговор
    UMNITE HORA SE U4AT OT GRE6KITE SI NO GERMANCITE I AMERIKANCITE MAI O6TE NE SA GO RAZBRALI TOVA

    Коментиран от #4

  • 4 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "EMO":

    Хората се учат от грешките си, умните хора се учат от грешките на другите...
  • 5 дивака

    2 0 Отговор
    направо се иска война с РУСИЯ - а ще пострадат хората които искат мир
  • 6 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор
    след всеки украински опит за мир следва ескалация на напрежението от страна на руската армия и терористични актове по граждански обекти.така бе на летището,така бе в мариопол,така е и сега в донецк.путинолюбците нека се замислят от къде идват прецизните удари по опашките с хора,или трамваите,възможно ли е единичен снаряд да ги извърши от страна на украинските позиции намиращи се на разстояние над 15 км от мястото на трагедиите!

    Коментиран от #7

  • 7 Бай хой

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Десислава Димитрова":

    Ти да не си служител на позорния ни президент.

    Помним как Путин лично преди две седмици призова потрошенко да изпълни договореностите от Минск и да изтегли тежките оръжия. В отговор Хунтата започна атаки към летището в Донецк и обстрелване на жилищни квартали в Донецк и Горловка.

    Защо ли. Ами много ясно. Санкциите срещу Русия бяха обявени до началото на март и ако положението беше стабилизирано те щяха да бъдат отменени окончателно. Американските агресори се нуждаеха от изостряне на конфликта и техните киевски протежета започнаха кървави диверсионни операции в Мариупол и Донецк.

    Коментиран от #8

  • 8 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "Бай хой":

    баико,путин поиска да се изтеглят тежките въоръжение по време на операцията му по прочистване на летището .демек украинците трябваше да изтеглят прикриващата артилерия и да оставят руската армия да атакува безпрепятствено.имаше договорености в минск,които руснаците бламираха с нападението на летището както и с атаките при дебалцетво и въобще по целия участък на фронта.те разширяват териториии и атакуват непрекъснато след подписването на минските договорки и дори не се крият или оправдават .изявленията на захарченко както и на руските медии може да ги видиш има ги.освен това не ми отговори на въпроса как се цели движещ се трамваи от 15 км разстояние с мина която има далекобоиност 3 км?разрушенията в донецк са извършвани от руската армия с цел да има големи разрушения и жертви ,като по този начин се цели конфликта да прерастне в етнически,но въпреки усилията не се получава,напротив все по-големи маси от източноукраинците усещат кой всъщност ги бомбандира.
  • 9 бай тошо

    1 0 Отговор
    ДЕСИСЛАВООООО,къде го видя това настъпление на руските войски.На коя планета живееш,не виждаш ли че боевете все около Донецк се водят.Колкото до трамваят не е унищоже от мина а от град,при масирана атака на фашагите,или и това не ти е ясно