Last news in Fakti

1 Февруари, 2015 15:22 1 622 0

Серджо Матарела беше избран за президент на Италия

  • италия-
  • президент-
  • серджо матарела
Серджо Матарела беше избран за президент на Италия - 1
Снимка: АП/БТА

73-годишния конституционен съдия Серджо Матарела беше избран вчера за президент на Италия. Той успя да събере необходимото мнозинство при четвъртото гласуване.

Кандидатурата на новия президент бе издигната от управляващата Демократическа партия.

Преди това Матарела е бил и вицепремиер на страната. Според италианската конституция държавният глава се избира от парламента на съвместно заседание на двете камари с участието на представителите на всичките 20 области.

Матарела е потомствен християндемократ. Баща му Бернардо Матарела е един от първите участници в движението за създаване на Християндемократическата партия по време на Втората световна война, депутат в първия републикански парламент на Италия и министър, който лансира през 1958 година идеята за създаване на парламентарна комисия за разследване на дейността на мафията.

Всички биографии на Серджо Матарела започват с политическата кариера на баща му. След това следва трагичната история с брат му. В началото на 1980 година по-големият му брат Пиерсанти Матарела, който по онова време е губернатор на областта Сицилия, излиза от дома си и се качва в колата заедно със съпругата си и техния син, за да отидат на църква. Наемен убиец на мафията го прострелва с пистолет през прозореца на автомобила.

Племенникът вика чичо си Серджо и той пръв слиза на улицата, отваря колата и се опитва да окаже помощ на брат си. Очевидци наблюдават сцената безмълвни. Линейката се бави и патрулна кола с двама полицаи се отправя към болницата, на задната седалка Серджо държи тялото на брат си, който издъхва в ръцете му. През целия ден разговаря със следователите, облечен в напоения с кръвта на брат му пуловер.

През 1995 година процесът за убийството на Пиерсанти Матарела завърши с доживотни присъди за седем боса на "Коза ностра" - Салваторе (Тото) Рийна, Микеле Греко, Бернардо Бруска, Бернардо Провенцано, Джузепе Кало, Франческо Мадония и Нене Джерачи.

Президентът в Италия се избира за срок от 7 години. В правата му влиза насрочването на парламентарни избори, обявяване провеждането на референдуми, ратифицирането на международни договори, евентуалното обявяване на война и т.н.

Президентът на Италия Джорджо Наполитано подаде оставка в средата на януари, след почти 9 години на поста.Наполитано заяви за намерението си предсрочно да се оттегли още през декември 2014 г. поради здравословни проблеми. Политикът, който през юни ще навърши 90 години, бе избран за втори мандат през април 2013 г. във връзка с преодоляването на политическата криза в страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: