Last news in Fakti

18 Февруари, 2015 09:43 949 0

САЩ и Куба с дата за втори кръг на преговори

  • сащ-
  • куба-
  • ембарго-
  • преговори-
  • дипломатически отношения

Сенатори виждат път, който води към края на 53-годишното ембарго

САЩ и Куба с дата за втори кръг на преговори - 1
Снимка АП

Съединените щати и Куба ще проведат втори кръг от преговори във Вашингтон следващата седмица. Срещата е насочена към възстановяване на дипломатическите отношения между двете страни, съобщиха от Държавният департамент във вторник, предаде Ройтерс.

Според американските сенатори демократи, които вече посетиха Хавана, може да има достатъчно подкрепа сред републиканците за да бъде вдигнато търговското ембарго на Куба.

"Преговорите ще се проведат на 27 (февруари) тук, в Държавния департамент", каза говорителката на Държавния департамент на Джен Псаки на ежедневния си брифинг с журналисти.

Двете държави проведоха исторически първи преговори в Хавана през миналия месец, а следващият кръг е смятан за критичен от американските власти, заради доуточняването и разширяването на подробностите за повторно установяване на дипломатически връзки.

По-специално, САЩ искат да отворят отново посолството на САЩ в Хавана, преди Куба официално да бъде извадена от списъка на САЩ със страни, спонсориращи тероризма. Големия брат също така иска ограниченията за пътуване на американски дипломати в Куба да бъдат вдигнати.

Куба изясни в преговорите миналия месец, че първо иска да бъде заличена от терористичния списък и иска Вашингтон да спре подкрепата си към кубинските политически дисиденти - стъпка, която САЩ категорично отхвърля.

На 17 декември двете страни се споразумяха да започнат процеса на възстановяване на отношенията си, след повече от пет десетилетия на враждебност и неприязън. Американският президент Барак Обама вече започна да вдига, едно по едно, ограниченията, като първи бяха бариерите пред търговията и пътуванията.

Макар подновяването на дипломатическите отношения да е процес, който може да се случи бързо, процесът по нормализиране, включително свалянето на търговското ембарго на САЩ, ще отнеме много по-дълго време.

Сенаторите от Републиканската и Демократическата партии имат два отделни плана за премахване ограниченията за пътуване на американци в Куба и за отмяна на 53-годишното ембарго. Въпреки че и двата плана са изправени пред сериозна опозиция в контролирания от републиканците Сенат и Камарата на представителите, те имат известна подкрепа от законодатели като сенатор Джеф Флейк, железен поддръжник на законопроекта за пътуване.

Сенаторите демократи Клеър МакКаскил, Марк Уорнър и Ейми Клобучар, бяха на четиридневно посещение в Куба и във вторник казаха, че са оптимисти за изграждането на двупартийна подкрепа за край на ембаргото.

МакКаскил заяви, че в голяма степен републиканските селскостопански интереси в Средния Запад подкрепят вдигането на ембаргото, а "те наистина искат да продават ориз тук."

"Така че това са бизнес общността и земеделските райони, които мисля, че може да имат най-голямо влияние, за да ни помогнат да направим това усилие", каза тя.

Застъпниците за прекратяване на ембаргото се нуждаят от 60 от общо 100 гласа в Сената и мнозинство в Камарата, където има силни групи, най-вече от републикански опозиционери на новата политика на Обама спрямо Куба.

Търговската камара на САЩ отдавна се противопоставя на търговското ембарго на САЩ като нарушение на принципа, че правителството не трябва да възпрепятстват свободното предприемачество, което също е и принцип на Републиканската партия.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА