Last news in Fakti

18 Февруари, 2015 18:25 7 864 13

Депутати се млатиха в турския парламент (видео)

  • депутати-
  • сбиване-
  • ранени-
  • турския парламент-
  • законопроект за вътрешната сигурност

Най-малко петима са пострадали, давама от тях са хоспитализирани

Депутати се млатиха в турския парламент (видео) - 1
Снимка: Синхуа/БТА

Най-малко петима депутати бяха ранени при сбиване между представители на различни политически партии в турския парламент преди да пристъпят към обсъждане на спорния законопроект за сигурността, съобщи в. „Заман“.

Часове преди полунощ депутати от опозиционни партии предложили различни процедурни действия, за да попречат на управляващата Партия на справедливостта и развитието да приеме спорния проектозакон за вътрешната сигурност, който до голяма степен ще ограничи правото на протести и събирания на турските граждани. Още преди сбиването напрежението се вдигнало до високи градуси и се стигнало до словесни престрелки по незначителни въпроси като този в колко часа депутатите ще вечерят. Зам.-председателят на парламента Айше Нур Бахчекапалъ дори се пошегувала, че ще отмени почивката за хранене.

След като парламентът затворил врати за пресата и апаратурата за аудио и видео запис била изключена, напрежението още повече ескалирало. Опозиционни законотворци настояли за дебат по темата, но Бахчекапалъ отказала и предоставила думата на представители на управляващата партия. Тогава депутатките от прокюрдската Народна демократична партия Первин Булдан и Себахат Тунчел застанали пред трибуната, за да протестират решението. Това накарало народни представители от управляващата партия да скочат срещу тях, което пък довело до намесата на съпартийци на двете парламентарни дами. Разразил се бой, в който се включили и други депутати.

Според Махмут Танал от главната опозиционна парламентарна сила – Републиканската народна партия, подобни сцени в Турския парламент са безпрецедентни. Той е сред пострадалите. Друг негов съпартиец – Айкут Ердогду, е бил ударен в гърдите с председателското чукче, а трети – Муса Чам, дори стигнал до лекарския кабинет в сградата, защото бил набит. Извикана била линейка от друг ранен депутат, Рефик Ериълмаз, а снимки на депутата Ертугрюл Кюркчу с бинтована глава се появиха и в социалните медии. Той заяви, че представители на управляващата партия са предизвикали масовото сбиване. Председателят на парламентарната група на управляващите Мустафа Елиташ пък обвини опозиционните депутатки, че го провокирали, като му попречили да се изкаже.

Освен с юмруци, парламентаристите се налагали и със столовете на стенографите. Двама от тях били хоспитализирани, а трима получили първа помощ в медицинския кабинет в сградата, уточнява „Сабах“.

Въпреки жертвите, парламентът продължил работа при закрити врати.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    1 0 Отговор
    Т'ва ли ви е "видетото" бе?

    ХАХАХА
  • 2 Vasik Atanasova

    2 1 Отговор
    ТУРЦИ

    Коментиран от #3

  • 3 Stoyan Todorov

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Vasik Atanasova":

    ...........турци ама са добре.......

    Коментиран от #6

  • 4 ато гос

    0 0 Отговор
    Хахаха това ли е новината- я гледайте преди няколко дена каква среща имаше в украинската рада. Гледам си го често и всеки път се кефя на тази решителност, която на ринга спортистите отдавна вече я нямат...

    https://www.youtube.com/watch?v=pvZpuSgpH4E

    Коментиран от #7, #12

  • 5 abv

    1 0 Отговор
    Това много прилича на разбеднелите се депесари при опита да бъде сплашен Доган с пистолет
  • 6 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Stoyan Todorov":

    ОТИВАЙ ТАМ
    И НЕ СИ ПИШИ ПАРТИЗАНСКОТО ИМЕ
  • 7 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "ато гос":

    ВИЖ КВО РУСНАЦИТЕ СА ИСТИНСКИ МЪЖЕ
  • 8 гост

    0 0 Отговор
    с държава от половин континент руснаците са по-зле и от турците

    Коментиран от #10

  • 9 kre

    0 0 Отговор
    то мечката като играе у комшиите идва и у нас
  • 10 tost

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    A как ще коментираш това:
    „От данните на Българската минно-геоложка камара става ясно, че сме на първо място по добив на мед и злато на Стария континент“
  • 11 фдсадфса

    1 0 Отговор
    Обаче сме на последно, по добив на пари от това злато ;)
  • 12 mediator37

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "ато гос":

    От всички сбивания в парламентите на различни държави и народи украинсите сбивания са най-професионални, в смисъл показват се истински боксови умения- игра с крака, серии от удари, фокусирани и нокаутиращи десни прави удари, защити, уклони, блокажи и пр. Имам чувството, че украинците масово тренират бокс в часовете по физкултура, защото наистина много професионални тупаници си разменят. А най-емоционален е боят в корейския парламент, много ме кефи.
  • 13 абв

    0 0 Отговор
    ашколсуун, аркадашлар - коджа кютек
Новини по държави: