Last news in Fakti

25 Февруари, 2015 16:55 12 570 6

Убиецът на "Американския снайперист" осъден доживот

  • "американски снайперист"-
  • крис кайл-
  • еди рей рут-
  • убиецът-
  • осъден-
  • доживот-
  • ирак

Екзекуторът на стотици иракчани бе ликвидиран на стрелбище в родния Тексас от ветеран психар

Убиецът на "Американския снайперист" осъден доживот - 1
Убиецът Еди Рей Рут през 2008 г. в Ирак и на процеса сега. Снимки: АП/БТА

Съдебното жури в Тексас призна за виновен Еди Рей Рут, който преди 2 години застреля най-добрия американски снайперист в историята на армията на САЩ – Крис Кайл, и неговия приятел Чад Литълфийлд. Подсъдимият получи доживотна присъда без право на помилване и предсрочно освобождаване, съобщи „Ройтерс“.

Крис Кайл, известен с прозвището „Дявола от Рамади“ заради убийствата на стотици иракчани, който стана прототип на филма на Клинт Истууд „Американски снайперист“, бе застрелян от Рут заедно с още един бивш военен на стрелбище недалеч от Форд Уърт през февруари 2013 г. За залавянето на Кайл в ислямския свят бе обявена награда.

Самият Крис Кайл написа автобиографичната книга „Американски снайперист“, която стана бестселър и по нея Клинт Истууд засне едноименен филм, който бе номиниран тази година за „Оскар“ в няколко категории и получи статуетката за звуков монтаж. По молба на вдовицата на Кайл, режисьорът съкратил финалната сцена с убийството на Кайл и тя не е влязла в лентата.

В книгата си Кайл признава, че е убил близо 250 души в хода на военните конфликти, а по данни на Пентагона на сметката му се водят 160 ликвидирани иракски бойци.

Съдебните заседатели – 10 жени и двама мъже, са разглеждали три варианта на присъда за Рут: виновен, невиновен, невиновен поради невменяемост. Защитниците на Рут, бивш морски пехотинец, настояваха, че той страда от параноидна шизофрения, но журито прие твърденията на обвинението и реши, че е извършил хладнокръвно предумишлено убийство.

Еди Рей Рут е служил в морската пехота на САЩ и също е воювал в Ирак. През февруари 2013 г. Крис Кайл и Чад Литълфийлд го вземат със себе си на стрелбището и той разстрелва и двамата.

Рут не е могъл да се адаптира към мирния живот. След убийството той доверил на сестра си, че ликвидирал Крис и Чад, защото подозирал, че те искат да го убият.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 колегата ловец

    0 0 Отговор
    Никой не знае какво го чака!
  • 2 годжи

    1 1 Отговор
    Почти всички хамериканци са психар

    Коментиран от #3

  • 3 Факира

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "годжи":

    А ми виж саа, когато живееш в демокрация само от тебе зависи какъв ще бъдеш, но пък ако си умен и упорит можеш да постигнеш много. От другата страна е историята в соц-страните - комунизмът не позволява на човек да се издигне над тъпаците, тоест или е тъпак или е никой

    Коментиран от #4

  • 4 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Факира":

    Мноо си саше. Де ги видя тия соц. страни и хора постигнали нещо.
    Явно ти харесва какво са постигнали тия двамата при великата демокрация.

    Тоя изверг ли е къв е съдбата го е постигнала. А е герой само в книгата която сам е написал.И другия де.

    Велики убийци няма.
  • 5 ффгф

    3 2 Отговор
    ехе ква новина ..обили американски снаиперист дето е убил сумати хора за забавление 100тици иракчани в поредната мръсна война на америка и съсипаха ирак либия сирия ... още малко и като за национален герой ще го имат извратените американски мозъци..

    Путин ще ва в кара в час няма де да ходите
  • 6 васил

    0 0 Отговор
    Има една българска поговорка: ,,който нож вади,от нож умира''.Но като цяло американците смятат,че всичко извън Америка са втора категория хора,те са най-важни в света и ако са избили стотици хора,това не се равнява на един живот на американец...за тях проблемите от недъновидната им политика предстоят