Last news in Fakti

1 Март, 2015 17:02 2 920 4

Великобритания отказа на руски олигарси да купят петролни полета

  • михаил фридман-
  • герман хан-
  • петрол-
  • газ

Сделката между RWE и Letter One беше сключена през март 2014 г. за сумата от 5,1 млрд. евро

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън поряза амбициите на руските милиардери Михаил Фридман и Герман Хан да купят дузина петролни и газови находища в Северно море, предаде АП.
Решението на „Даунинг стрийт“ 10 става в навечерието на обсъжданите нови санкции на Европейския съюз срещу Русия заради подкрепата на проруските сепаратисти в Източна Украйна и незаконната анексия на Крим.

По тази причина министърът на енергетиката Ед Дейви отказа исканите от руските бизнесмени гаранции за неприкосновеност на собствеността им над енергийните полета в Северно море. Евентуално включване на Михаил Фридман и Герман Хан в черния списък на Брюксел ще наложи препродажба на активите, съпроводена с риск за добивите и околната среда, аргументира се Ед Дейви.
Това е тежък удар за двамата руски олигарси, които продадоха активите си в Русия с надеждата да превърнат компанията си във водещ играч на глобалния енергиен пазар, отбелязва Ройтерс.

Закупуването на находищата трябваше да стане в рамките на сделката по придобиването на нефтогазовото подразделение на RWE –Dea AG за 5 млрд. долара от руската LetterOne, създадена от собствениците на руската „Алфа груп“ Михаил Фридман и Герман Хан. В рамките на преразглеждане на условията по сделката, компанията Letter One предложи да се отдели британското подразделение Dea от останалите дейности на RWE Dea в продължение на няколко години в случай на налагане на санкции върху нейните собственици.

Сделката между RWE и Letter One беше сключена през март 2014 г. за сумата от 5,1 млрд. евро. RWE AG е сред петте най-големи енергийни компании в Европа и осигурява електроенергия за около 20 млн. души, а газ за около 10 млн. клиенти. Частната компания Letter One е базирана в Люксембург. На 31 декември 2013 г. активите на компанията се оценяват на 29 млрд. долара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    0 0 Отговор
    Кое им е руското на олигарсите , паспортите ли ?. Вероятно ценят повече израелските си паспорти.
  • 2 123

    0 0 Отговор
    пълни глупости,още Черчил е казал -Англия няма приятели ,ИМА ИНТЕРЕСИ. Такива се разхождат в кралството,само да имат пари ги приемат с обич и ги черпят със отвратителен чай...
  • 3 Бай хой

    1 0 Отговор
    Отчаяни опити за спасяване от дълговата криза чрез пладнешки обири. Само трябва да се внимава от кой се краде, че иначе много боляло.
  • 4 Киро

    0 0 Отговор
    Мухахаха, путиниските акат кръв от яд и злоба!