Last news in Fakti

2 Март, 2015 19:24 6 427 37

Кой натисна спусъка, за да убие Немцов?

  • борис немцов-
  • русия-
  • убийство-
  • путин

Възможно е нападателите дори да не са знаели кой точно е тяхната мишена

Твърде вероятно е убийците на опозиционния политик Борис Немцов да не са професионалисти, коментира в. „Коммерсант“.

Възможно е нападателите дори да не са знаели кой точно е тяхната мишена,

смятат източниците от следствието.  
Те правят този извод като отчитат начина на убийството, оръжието и особеностите на боеприпасите.

Използваните патрони са произведени по различно време в два различни завода, тоест събирани са от разни  места и следователно престъпниците имат ограничен  достъп до боеприпаси. Стреляно е от пистолет Макараво или газов ИЖ, преработен на боен.

Престъпниците са оставили жива очевидката на стрелбата Анна Дурцикая. 23-годишната украинка е в шок и не може да назове марката на автомобила на убийците, съобщават източниците. Камерите в района на Кремъл обаче са били изключени заради ремонт.

Свидетелката на убийството на Борис Немцов Анна Дурицкая няма да напуска Русия до средата на следващата седмица. Украинският модел участва в следствени действия във връзка с разследването на престъплението.

Всичко това ще продължава, докато на власт е Путин.

Той поддържа имиджа си на силен лидер, като се възползва от идеологията на омразата. Путин не признава компромиси и използва сила, както за потушаването на изблиците на недоволство, така и външна агресия.

Няма никакво значение дали Путин е знаел за подготвяното убийство, дали го е извършил някой от близкото му обкръжение, или страничен човек, по всяка вероятност свързан с руската война в Украйна - в крайна сметка това е резултат от фашизирането и милитаризирането на обществото, което всеки ден се чувства в състояние на война. Това коментира за убийството на Борис Немцов пред радио Свобода бившият световен шампион по шах Гари Каспаров.

Убийството на Борис Немцов, случило се

„в най-силния разгар на студената гражданска война в обществото“,

неизбежно ще промени Русия, прогнозира в. „Ведомости“. Прекрачена е психологическата граница, отвъд която властта и динамичният слой на руското общество окончателно се разминават.
Разстрелът очевидно бележи началото на нова ера в руската политика и тя едва ли ще бъде красива, тревожи се британският в. „Гардиан“.

Вярно е, че траурните шествия за Немцов в Москва и Санкт Петербург бяха впечатляващи. Но политическите възгледи на участниците в тези прояви за съжаление все още не са в състояние да мобилизират достатъчно силна подкрепа. И въпреки това моменти като тези карат "силния човек" в

Кремъл да слезе за малко на земята. Някой очевидно изпитва страх от възможна промяна. И очевидно "меката сила" (soft power), характерна за обществата в (Западна) Европа,

все пак е достатъчно силна, за да разклати уж стабилната постройка на властта в Москва,

коментира в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.
Държавният секретар на САЩ Джон Кери при срещата си днес с руския си колега Сергей  Лавров в Женева настоя за прозрачно разследване на убийството на Немцов.

През 90-те години той беше специален пратеник на президента Борис Елцин в Нижни Новгород, чийто губернатор по-късно стана. След това той беше назначен за вицепремиер в руското правителство. През по-голямата част от този период на либерално управление на страната Немцов беше основна политическа фигура и застъпник за изтеглянето на руските войски от Чечения - по време на първата война там.

При управлението на Путин Немцов беше избран за заместник-председател на руския парламент и бе един от лидерите на руската либерална опозиция. Напоследък Немцов се бе заел да публикува статии и свидетелства за корупцията в Русия, припомня пред „Дойче веле“  руският анализатор Юри Бармин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Компанията

    1 0 Отговор
    Убийството не е политическо!.........РЕВНОСТА е страшно нещо!
    НЕМЦОВ си е платил с живото за секса!.......написахме културно коментара,иначе по нашенски звучи по крайно!
  • 2 кой

    2 0 Отговор
    КОЙ ,КОЙ ГО УБИ ,ЕДВА ЛИ ЩЕ Е ПУТИН,ТОЙ НЯМАШЕ ДА ПОРЪЧА ПУБЛИЧНО УБИЙСТВО,АКО БЕШЕ ПУТИН ЧОВЕЧЕЦА ЩЕШЕ ДА ПОЛУЧИ Я ИНФАРКТ Я ИНСУЛТ ИЛИ ДА ИЗЧЕЗНЕ,НО ПУБЛИЧНО НЕ,КОЙ ИМА ФАЙДА ОТ ПУБЛИЧНОСТ???????????????????????
  • 3 факт

    1 1 Отговор
    СТРАХА ОТ АРХИПЕЛАГ-ГУЛАГ Е ОГРОМЕН, ЗАТОВА ТРАУРНИТЕ ШЕСТВИЯ И МИТИНГИ СА ТОЛКОВА МАЛОБРОЙНИ ЗА РАЗМЕРИТЕ НА НЕОБЯТНА РУСИЯ . . .
  • 4 Бай хой

    0 1 Отговор
    Не ми пука кой е убил немцов.
  • 5 раптор

    0 1 Отговор
    Оф.. Големи приказки раздуват за убийството на Немцов. Нищо кой знае какво не се е случило, само либералните западни медии раздуват! Големи промени, грозно политическо бъдеще... О боже! Каква драма! Не знам, дали наистина желаят в Русия да се получи подобно на майдан... Не мисля, че са толкова наивни да очакват нещата да минат меко, при положение, че настоящата власт е силна! Просто реално, желаят злото на руския народ! Просто узорпатори!
  • 6 The Bear

    1 1 Отговор
    Така се прави - Америка или някой неин слуга организира убийството на друг бивш американски слуга (който вече не е полезен за господарите си зад океана), с което удря два заека с един куршум - първият и по-важен резултат - Немцов никога на никого няма да може да разкаже какви поръчки за Америка е изпълнявал в ущърб на Русия, че дори и на Украйна, и втория резултат - това е хвърлен голям камък в градината на Путин в толкова съдбовен момент - гръмваш опозиционера, после украинска очевидка, заклеимяване на режима от две-три платени известни личности в Русия, осъдителни статии в няколко слугинажни чужди (американски и европейски) медии, които без разследване, съд и присъда направо заклеймиха Путин като убиец на Немцов - и .... целите на световните експлоататори (Америка) са постигнати. Да ходи Путин ся да доказва, че няма сестра.... Много промити мозъци вече са спечелени за каузата "враг на Путин". А само като се замисли човек логично - има ли Путин интерес да убие Немцов и да скандализира света и Русия? Има ли Путин интерес да бъде осъден от световната човечна общественост? Има ли Путин интерес да загуби невероятен и достоверен източник на информация за политическите игри и съботажи на американците, в които е бил участники или на които е бил свидетел Немцов преди и сега? Има ли интерес Путин да героизира и издигне на пиедестал свой опозиционер и доказал се с дейността си враг на националните интереси на Русия, като му поръча убийството? ..... Помислете сами! ...... Ха сега отгатнете дали Путин поръча Немцов, или бившите презокеански господари на последния са решили демократично да го премахнат!

    Коментиран от #8

  • 7 Мръсен агент ДС

    0 0 Отговор
    Поинтересувайте се как е коментирал събитието най гениалния антикомунист Сбигнев Бжезински.Ако не знаете кой е - не търсете нищо а четете платените журналисти.
  • 8 onq s konq

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "The Bear":

    Не четеш аналиэите на умните хора и си караш преэ просото.Истествено че Путин няма нищо общо с убийството,но той се е оградил като с буфер от крайни "ултрапатриотични" крупировки,които толерира.В един момент обаче същите тия групировки иэлиэат от контрола му,вэемат определени самостоателни решения и реэултата е налице.Аре сега твой ред е да помислиш може ли човек да остане на върха на такава могъща държава след като не е в състояние да я контролира?!
  • 9 р 36м2

    1 0 Отговор
    Дай боже и тук такъв празник някой светец да застреля тиквата слънце
  • 10 Иван

    1 0 Отговор
    Показен разстрел пред Кремъл. Путин е стрелял от прозореца си. Какво по уместно местенце да избере Путин за убийството на един слабо популярен опозиционер. А и да добавя. ЦРУ няма нищо общо !

    Коментиран от #13

  • 11 Московеца

    1 1 Отговор
    Много добре знаете кой нареди да се натисне спусъка неговите хора масоните и немцов бил руски евреин само евреи и масони обиват други евреи и масони научен и доказан факт и неразбрах този немцов какво е работил въобще или е бил по-тънката част и само стаханче със водка е държал и надигал....май същата работа е като в песничката"моят дядо от аванта цял-живот живя и накрая от аванта пукна и умря"?!
  • 12 ами да

    2 0 Отговор
    The Bear!
    Вижда се, че ти си с промит мозък, комунистически.
    И Ана Политковская ли не е убита по заповед на Путин, и Литвиненко ли, Сергей Магнитски, Станислав Маркелов, Наталия Естемирова, Алексей Довотченко ли не са убити от тоя изверг?
    И как така точно в този ден камерите не са работили? Камерите, не на някой магазин или банка, а на К Р Е М Ъ Л !!!
    Нагъл като всички комунета дето избиха хиляди хора след 1944г. - избиха цветът на нацията, за да се качат във властта разни прости, та до сега..
    Царе сте вий комунягите на фалшификации, а после - ни лук яли, ни лук мирисали..

    Коментиран от #14, #16, #17, #19

  • 13 Монго

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Иван":

    "Путин е стрелял от прозореца си", да и аз го видях. После спря влака с ръка, изяде му въглищата и избяга с последния вагон.
  • 14 кй99

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "ами да":

    промит мозък..
  • 15 фгдгфх

    1 1 Отговор
    Американците много удариха на камък с Путин .. Агент от КГБ , офицер при това, работил е на терен в Германия доста без да бъде разкрит .. просто такъв лидер в света няма .. тоя така държи службите и армията на Русия ..че нито война го събаря нито санкции нито опити за майдани в Русия хахахахахах

    е сори Янки ама в русия няма да имате марионтно правителство хихихи

    Руснаците ви сърбаха попарата 10тина години по времето на пияниците Горбачов и Елцин но имаха късмета Путин д аим върне суверинитета и самочуствието ---85 % процента подкрепа как е а хахахах
  • 16 Бай хой

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "ами да":

    Как комунистите уж избиваха хиляди хора а в действителност населението на страната растеше прогресивно и се раждаха етнически Българи. Развиваха се културата, индустрията, икономиката, науката. Сега сме вече на дъното и само някакви жалки същества говорят в черни краски за един период в Който България е изживяла най-могъщият си възход.

    Явно чалгата и корупцията не прощават.
  • 17 Истината боли

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "ами да":

    Абе "Бай ЧЛЕН" на Евро Съюза, дай си научните разработки!
    Комунистите са ти виновни, че живееш на пенсията на баба и дядо!
    Кремъл ще поръча убйиство да се комрометира в центъра на кркмъл!
    Толкова си ограничен, че явен комромат не виждаш!
    Ако беше кремъл, щяха да поръчат да го изяде "акула" в бяло море където по-голяма риба от "цаца" като теб няма!
    И Бил Клинтън да хванеш у вас в кревата, Путин ще е виновен а не бащати..... за майка ти да не говоим
    Не съм комунист, но от такива като теб бих станал и очистил държавата!
  • 18 The Bear

    2 1 Отговор
    Към № 14, № 16 и № 17 - И аз не съм комунист, но това за промитите мозъци като № 12 ("ами да") няма значение - те изпитват оргазъм от убедителното окачествяване и заклеймяване на някого с думата "комунист", без може би и да знаят какво точно е комунист, комунизъм и т.н., и че това не е лошо. А групата хора които наричат така съвсем не са комунисти:) Но това няма значение - опростенческото квалифициране с една дума и ръсенето на врели некипели след това не е спор и не може да е написано от разумен човек или достоен опонент - просто е признак за жалкото интелектуално ниво на някои (напоследък доста) хуманоиди в България. А на "оня с коня" бих казал че съм го поизпреварил и съм допуснал това развитие, но да твърдиш че Путин е изпуснал контрола върху случващото се на политическата сцена в Русия е детинско - ти да не си му светил, или си очевидец на събитията там, или си говорил със свидетели от първо лице? Слагаш каруцата пред коня, градски! Ние с теб и такива като нас не сме хората които ще преценяваме дали Путин е изпуснал контрола и какво точно става в "кухнята" на Кремъл, та после да разсъждаваме какво ще се случи "задължително" според "неумолимите" закони на нашата "експертна" политическа логика. Ние можем само да констатираме какво сме чули и прочели от тая или оная медия и да си правим нашите дребни изводи. Ти разбра ли еднозначно кой бе виновен за покушението на пътническия самолет над Украйна през 2014г.? - ами Американската пропагандна машина е много по-напред от Руската - особено в нашите региони - владее се медийния свят както в Америка, така и в цяла Европа. Все повече обаче се пораждат съмнения у хората - вече и видни американски общественици заклеймяват политиката на "Американския свят". В доста части на света започнаха да се осъзнават, че не Русия е злото. Много десетилетия Американската пропагандна машина, Американският тероризъм и колониализъм, Американската политическа безпардонност и икономическа агресия са № 1 в света! А кои са "умните" анализатори?
  • 19 999

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "ами да":

    Когато комунистите избиваха цвета на нацията същата беше 26-то място в света и с 9 милиона население, сега Американо- Европеиската опека над България ни докара до просешка тояга и население от 6 мл. от които половината са Българи. Такова изтребление и геноцид срещу Българската нация не е имало и по време на турското робство а също и предатели като теб.Ти като не си промит мозък защо не ми кажеш кой организира покушението на папата, обвини и очерни България, по същият начин стоят нещата и с Немцов но понеже ти изобщо нямаш мозък не го вдяваш.
  • 20 FCK

    3 1 Отговор
    Който е поръчал изключването на камерите за "профилактика" той е поръчал и натискането на спусъка!
  • 21 Истината боли

    2 1 Отговор
    Никой нищо не е поръчал!
    Камери на нционалната служба за сигурност са разположени във вътрешносста на Кремъл и около входа!
    Моста не представлява опсност нито влиза в застрашените обекти за нац. сигурност на Русия!
    Човека е "бил" политик, партията му дори не е в парламента само с 2%!
    Но, е "бил" поставен от Американското правитество да разпродаде Руската икономика по време на Борис Елцин.
    Има ред изказвания в Американския конгрес против Русия и за това е толкова известен на запад и зад океана!
    Не ми се пише повече, на тези с пердето няма как да се обесни!
    Приказката гласи:
    Да е х.. да ку го набиешб а то "акъл" !........, как да стане?

    Коментиран от #23

  • 22 кмета

    1 0 Отговор
    баба марта
  • 23 КСК

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Истината боли":

    Колега, щом си голям майстор по набиването, вземи и сам си го набий, та дано тогава ти влезе и малко акъл в шамандурата.
  • 24 kkk

    1 2 Отговор
    Колкото и да се плюнчите,Русия отдавна загуби борбата със запада- към 89 та година се разпадна групата от колонии- соц. блока.Пак по това време руския народ беше докаран до глад-буквално -опашките за салам бяха по 40-50 метра.И това е най-мощната държава на света-пълен смях. Запада се въоръжаваше паралелно на СССР,но през това време икономиките им си вървяха и хората си живееха все по добре. СССР след 45 години студена война- празни рафтове и зле живеещи хора, нооо танкове и ракети, евала.

    Коментиран от #33

  • 25 Погребалният агент

    2 0 Отговор
    Предлагам паметника на Немцов да изглежда така.Малко зло куче с неустановена порода,с пачка долари в устата,и с въже с камък завързан на шията.И написано посвещение,дадохме ти пари да превземеш Кремъл,а ти ги харчеше за ку.ви,за това почиваѝ в мир,чичо ти Сам

    Коментиран от #32

  • 26 НРБ

    0 0 Отговор
    Добре казано :)
  • 27 НРБ

    0 0 Отговор
    Защото градите щастието си за сметка на честните хорица.

    Коментиран от #28

  • 28 Ходи си бай

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "НРБ":

    Защо сам си говориш ?

    Коментиран от #31

  • 29 гост

    1 2 Отговор
    Защо точно Путин ви е в очите, не може ли жена му на този к..вар да поръча убийството или конкуренция! Искам да кажа на всички, че Путин е простак и ако е искал този да бъде убит никой нямаше да разбере, а щеше да бъде в "Черния делфин" при канибалите в Сибир!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 НРБ

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Ходи си бай":

    Ами то от такива като вас народа почна да си говори сам !
  • 32 999

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Погребалният агент":

    +++++++++++++++++++
  • 33 вер

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "kkk":

    май не си в час че нещата се обрнаха хахахаха
  • 34 асд

    2 1 Отговор
    Американците много удариха на камък с Путин .. Агент от КГБ , офицер при това, работил е на терен в Германия доста без да бъде разкрит .. просто такъв лидер в света няма .. тоя така държи службите и армията на Русия ..че нито война го събаря нито санкции нито опити за майдани в Русия хахахахахах

    е сори Янки ама в русия няма да имате марионтно правителство хихихи

    Руснаците ви сърбаха попарата 10тина години по времето на пияниците Горбачов и Елцин но имаха късмета Путин д аим върне суверинитета и самочуствието ---85 % процента подкрепа как е а хахахах
  • 35 НРБ

    2 0 Отговор
    Бъдете добри едни към други, помагайте си ;)))))))))
    Това е ситото за отсяване на непотребното !!!
    Злобата ни я инжектираха чрез платените медии !!!!
  • 36 The Bear

    1 0 Отговор
    Целта на Запада е ликвидирането на Русия и това вече не се укрива.
    От тази гледна точка Путин не е предавал никого и нищо. Той играе дълга партия срещу дългата война на САЩ и Израел, като бавно, но уверено затваря Вашингтон в лабиринта на политическите и геополитически противоречия. Защо Западът избухна с такава кръвожадност? Защо организира нацисткия преврат в Киев и ръкопляска на масовите убийства на мирните жители в Донбас? И защо поставя тази задача с безпрецедентна от времето на Хитлер откровеност? Информационната война и киберпространството станаха главен инструмент и бойно поле за международните конфликти през ХХІ век. Пропагандата, агитацията, лъжата и полуистината в голяма степен бяха използвани и донесоха победа на САЩ в Студената война, която от много анализатори се счита като състояла се вече Трета световна война. Водена между двете системи почти 50 години, тя беше завършена с помощта на злокачествения вирус „демокрация“, станал главно оръжие на Запада. Основните фактори продължават да действат. На първо място, западната икономика продължава да затъва в дълга рецесия, от която едва ли ще се излезе през следващите 20-30 години. С глобалното разпространение на неолиберализма световната икономика беше изправена на ръба на пропастта. На второ място, още по-сериозната финансова криза тепърва предстои, а оттам и още по-мащабната социална и икономическа криза в целия свят. На трето място, западният свят, начело със САЩ, отчаяно залага само на военната сила. На четвърто място, САЩ, в своята самоувереност, насочиха атаките си срещу Русия и Китай, като целта е тяхното унищожение или довеждане до състояние, в което те няма да могат да се противопоставят. На пето място, неолиберализмът, налаган от САЩ, е с хоризонт от максимум 5 години. Щом като той изтече, дълбоките икономически дисбаланси ще донесат още по-големи глобални сътресения. На шесто място, със задълбочаването на световната криза ще се възобновят и задълбочават всички спящи и спорни конфликти на религиозна основа, за суверенитет и икономически интереси. Светът е на прага на огромни сътресения и всеки момент нещо може да изгърми.

    Коментиран от #37

  • 37 НРБ

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "The Bear":

    самата истина Веаr
    Но те немогат да го проумеят