3 Март, 2015 11:46 2 959 22

Огромна опашка се изви за поклонението на Немцов (обновена)

  • борис немцов-
  • поклонението-
  • москва-
  • опашка-
  • владимир путин-
  • венец-
  • церемонията-
  • гражданската панихида-
  • застреляния

Руският президент Владимир Путин няма да присъства, но за церемонията пристигна венец, изпратен от него

Огромна опашка се изви за поклонението на Немцов (обновена) - 1
Снимки: АП/БТА

В Център „Сахаров“ в Москва в 10 часа местно време започна поклонението през застреляния в нощта на 28 февруари близо до Кремъл опозиционен политик Борис Немцов. Още преди началото на церемонията по гражданската панихида се изви дълга опашка от желаещи да се простят с убития, които носеха в ръце цветя и запалени свещи, предадоха радио "Свобода" и "Открытая Россия".

От високопоставените руски политици на поклонението за кратко се появи вицепремиерът Аркадий Дворкович. Още по-рано бе съобщено, че висши длъжностни лица и представители на парламентарното ръководство на Руската федерация, включително президентът Владимир Путин и премиерът Дмитрий Медведев, няма да вземат участие в траурните мероприятия. Дойдоха обаче прессекретарят на премиера - Наталия Тимакова, министърът на селското стопанство Николай Фьодоров, бившият шеф на Централната банка Сергей Дубинин, посланикът на САЩ в Русия Джон Тефт, екс премиерът на Великобритания Джон Мейджър и др., съобщи агенция РБК.

Според журналистите, до ковчега са седели 87-годишната майка на Немцов Дина Яковлевна, близките му съратници от партия РПР-ПАРНАС Иля Яшин и Михаил Касянов, децата на политика. По трагично съвпадение, днес майката на покойника има рожден ден.

Панихидата откри Касянов с думите, че случилото се е подло убийство, вероятно насочено за отмъщение срещу онова, което Борис Немцов е правил – да се бори винаги с корупцията и произвола. Той изрази надежда убийците да бъдат открити - „ако не при тази власт, то при следващата“.

Яшин заяви, че Немцов е отдал живота си за идеалите, в които е вярвал, и си е отишъл от този свят като герой. "Страшно политическо убийство от държавен мащаб, огромна болка, шок, страх. Опозиционното движение няма да може да запълни загубата на Борис, той беше абсолютен лидер, невъзможно е да бъде заменен“, изтъкна друг съпартиец, Владимир Рижков.

Председателят на съвета на директорите на „Алфа Банка“ Пьотър Авен заяви пред тв "Дождь", че като спусък за убийството на Борис Немцов е послужила „атмосферата на ненавист“, установила се в обществото. Бившият руски омбудсман и един от създателите на партията "Яблоко" Владимир Лукин каза същото: че отговорността за това престъпление лежи върху цялото руско общество. „Щом стават политически убийства в центъра на Москва, значи властите правят нещо не така, както трябва, не толкова ефективно, колкото трябва“, коментира той пред „Интерфакс". Според депутата от Държавната дума Генадий Гудков, който произнесе реч на панихидата, „това е политическо убийство, изстрел не само в Немцов, но и в демокрацията, гражданския мир и спокойствието в страната“.

Посланик Джон Тефт заяви, че отдава почит от името на президента на САЩ Барак Обама, държавния секретар Джон Кери и много американци, които също скърбят. Министърът на външните работи на Литва Линас Линкявичюс отбеляза, че „Немцов знаел много и вярвал в Русия“. Той казвал, че в страната реформите са необратими, стига да не започне да се стреля.

Служители на полицията бяха поставили метални бариери около мястото, където се провежда поклонението. Имаше коли на Бърза помощ и полицията. Опашката от желаещи да се простят с ликвидирания опозиционен политик бе огромна. Около входа на центъра имаше около 10 камери на различни телевизии и няколко десетки представители на пресата. Гражданската панихида продължи до 14 часа местно време, след което Борис Немцов трябваше да бъде предаден на земята в Троекуровското гробище в Москва.

Според някои данни, в залата, където ставаше прощаването, са пускали само близки и приятели на убития, както и някои журналисти. Пристигаха обаче все нови и нови хора. Пристигна също така и венец от руския президент Владимир Путин.

Дължината на опашката от желаещи да се сбогуват с убития политик се изви по протежение на повече от километър, ето защо не всички успяха да положат своите цветя и започнаха да ги предават от ръка на ръка напред, за да стигнат все пак до ковчега, съобщи „Дождь“. Когато ковчегът беше изнесен, за да бъде качен на катафалката, множеството започна да скандира „Героите не умират“. След 15.30 часа започна погребалната церемония на Троекуровското гробище, където е погребана и журналистката Анна Политковская - друг отявлен критик на политиката на Путин. Поръчителите на нейното убийство така и не бяха идентифицирани, макар че физическите извършители бяха заловени и осъдени.

Около 600 души - близки, роднини, приятели и представители на медиите са присъствали на погребението на Немцов, предаде ТАСС.

Според последни данни от разследването, при нападението над Борис Немцов е използван пистолет „Макаров“ с патрони, произведени в различни предприятия. По Немцов е стреляно 6 пъти, като 4 куршума са попаднали в него. Спътницата му – неговата приятелка Анна Дурицкая, не е пострадала. Украинската манекенка вече си замина за Киев. Тя излетя от Москва за украинската столица придружавана от своя адвокат. По-рано тя обяви, че сама е взела решение да не присъства на погребението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 FCK

    2 2 Отговор
    Това е съдбата на всеки който си позволи да критикува и изобличава режима в Русия - или мъртъв като Литвиненко, Политковская и Немцов или в най-добрия случай домашен арест като Навални. На руската "демокрация" опозиция не е нужна!

    Коментиран от #4

  • 2 ами да

    1 1 Отговор
    и Сталин някога пращаше така венец на убитите по негово нареждане.

    Коментиран от #3

  • 3 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ами да":

    "и Сталин някога пращаШЕ така венец ...", използването на мин. несвърш. вр. означава, че си бил свидетел на събитието. Ако не си бил свидетел израза ти би изглеждал така-" и Сталин някога е пращАЛ така венец...". Т.е. използва се мин. неопр. вр. Да не коментирам началото на изречение с малка буква. Не знаем български, но изказваме своя мисъл. Просто велико, би било смешно, ако не беше жалко...
  • 4 Истината боли

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "FCK":

    Американци убиха Президент Кенеди и цялата фамилия защото са "най" голямата демокрация в света!
    Там можеш да попаднеш в затвора, че не си пресякъл улицата на пешеходна пътека и да не излезеш повече!!!
    Защото затворите са "частни" и затворниците работят за 0,10$ за 1 час!
    Товали нричаш демокрация........., това е Бизнес "младеж"!
    Не, благодаря заминавай бързо и се радвай на демокрацията там!
    Ако изпуснеш самолета, не се бой!
    И в БГ ще стане така, Американци са вече ту!

    Коментиран от #10

  • 5 Бай хой

    1 1 Отговор
    Точно днес ли трябваше да ни занимават с национални предатели и родоотстъпници.
  • 6 НРБ

    0 0 Отговор
    Бих искал да цитирам коментари и на други хора.
    По повод изказването на Бат Бойко .
  • 7 НРБ

    1 1 Отговор
    Премиерът Бойко Борисов отправи писмено поздравление към българите по случай 137-ата годишнина от Освобождението.
    Забележете!?? (писмено)
    „Свободата е право, но и отговорност. Затова, 137 години след онзи исторически 3 март, трябва ясно да поемем отговорността си към нашите деди и да превърнем родината си в онази просперираща европейска държава, в името на която те пожертваха живота си.
    Бъдете горди от това, че сте българи
    и винаги помнете онези хора, на които дължим свободата си“, заявява министър-председателят в поздравлението си, цитирано от пресслужбата на кабинета.
    Нямам думи !!! И още ''бисери''
    Свободата ни обаче не идва даром. ???????

    Тя е резултат от смелостта, дързостта и пролятата кръв на хилядите български възрожденци, които организират широка национална съпротива, провеждат десетки въстания, с които в крайна сметка предизвикват Руско-турската война, и не на последно място – взимат решително участие във войната като опълченци. Затова 3 март е събирателен символ както на свободата на България, така и на храбростта на всички онези наши прадеди, които пожертваха живота си, за да извоюват свободата ни“, подчертава Борисов.
    Нищо не се споменава за останалите, които си дадоха живота за нашето спасение от тиранията.
  • 8 НРБ

    1 1 Отговор
    Ех, как старателно Бойко избягва споменаването на Русия и жертвите, които е дала за Нашата Свобода ! Направо трогателно евроатлантически...
    Гласувахте за първият приятел на Ердоган - доказан неоосманист. какво очаквате - благодарност към жертвите на Русия? Не, санкции. Подмяна на историята. Затваряне на паметника Шипка, уволняване на персонала му. С Турски Министър на Културата. Война с Русия - "България е фронтова линия" - това казаха от Американското правителство.
    Събудете се !
    Няма време !
  • 9 НРБ

    1 1 Отговор
    И още нещо за хорицата които обичат ''хамериканския'' калъп.
    Които толкова много милеят и искат да бъдат в калъпа.

    САЩ разрешава секса с животни в армията
    http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1143710

    Нашите деца се превръщат в ................ Вие сами виждате !!!
    Това ли ви е демацрацията ?
    Вие сте със завързани очи .
  • 10 ABC

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Истината боли":

    А дано!Американците в България,а вие руски мекерета в Расия!

    Коментиран от #11

  • 11 НРБ

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "ABC":

    А дано! Амаааа надали :)))))
  • 12 Киро

    1 1 Отговор
    тролове как само се опитват със зъби и нокти да сменят темата!

    А темата е поредното политическо убийство на комплексираното джудже от Кремъл, тръгнало по пътя на Сталин.

    Джуджето обаче е забравило, че за разлика от предшественика си, сега фалитът означава много и това ще му струва трончето.

    Коментиран от #14

  • 13 Десислава Димитрова

    1 1 Отговор
    поредната жертва в борбата срещу тоталитаризма .лека му пръст!
  • 14 НРБ

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Киро":

    Не джудже от Кремъл, а ХИТРИЯТ от Кремъл !!!
    Кире, мнооо си зле с истината.
  • 15 Истината боли

    0 1 Отговор
    Човек да не повярва какви глупости може да напише "велик" мислител!
    Страхотни сте, от сутрин до вечер пишете едно и също!
    Вземете власта и покажете как се управлява!
  • 16 Киро

    1 0 Отговор

    НРБ


    Не джудже от Кремъл, а ХИТРИЯТ от Кремъл !!!

    ==========

    Скоро ще е ФАЛИРАЛИЯТ от Кремъл и ИЗБЯГАЛИЯТ от Кремъл.

    Само гледай.

    Коментиран от #18, #19

  • 17 вер

    1 1 Отговор
    хахахахаха Големият Руски опозиционер Немцов 40 000 на траурното му шествието днес в Москва 12 милионен град. Все едно в 12 000 град да излязат 40 човека на ротест хахахаха.

    за справка Варна -500 000 град искара над 15 000 на протестите срещу БОКО

    Това е процента който е против Путин - нищожен само платените американски лакеи под половин % жалка картинка

    все едно ние да ревем за опоскалите България ,,демократи,, Луканов, Желюю, Костов, Костов и Плевню
  • 18 НРБ

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Киро":

    с нетърпение чакам :-)
  • 19 НРБ

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Киро":

    няма начин да се случи
    Путин е железен

    Коментиран от #20

  • 20 Киро

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "НРБ":

    Фалитът не се спира от "железни" комплексари комуняги, спокойно.

    Руснаците вече го усещат, от началото на годината месото е поскъпнало в Москва с 50%.

    Честито на почитателите на "железните" управници с чугунените глави.

    Коментиран от #21

  • 21 НРБ

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Киро":

    нямаш си на идея кво предстои
    толкова сте заблудени че .........?????? незнам
    наречено по милиционерски сте на дъното и продължавате да копате ;-)))
    както някои коне ме нарекоха че съм алкохолик :-))))) вас ви лъжат
    Мен никога ;-)))))
  • 22 НРБ

    0 0 Отговор
    дали ще е Путин или друг ?/
    важното е !!!!
    СЛАВЯНИТЕ да живееме в мир и разбирателство с другите !!! ;-)
    Така че ....!!!! УСПЕХ
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания