5 Март, 2015 09:36 2 575 7

Раниха с бръснач американския посланик в Сеул

  • сеул-
  • раниха-
  • бръснач-
  • американския посланик-
  • марк липърт-
  • активист-
  • военни учения

Марк Липърт е нападнат от южнокорейски активист, протестиращ срещу съвместните военни учения със САЩ

Раниха с бръснач американския посланик в Сеул - 1
Снимка: Синхуа/БТА

Посланикът на САЩ в Южна Корея Марк Липърт беше ранен в резултат на нападение от човек, въоръжен с бръснач, в центъра на Сеул. Лицето на дипломата е било порязано и той е хоспитализиран, съобщи „Ройтерс“, а снимката на окървавения посланик обиколи световните медии.

Липърт бил атакуван по време на лекция. Към него се приближил човек в традиционни корейски дрехи и му нанесъл удар с бръснач, крещейки пацифистки лозунги. Нападателят бил повален на земята и полицията го задържала.

Липър е бил транспортиран със силно кръвотечение в най-близката болница, от където по-късно уточниха, че няма опасност за живота му.

Агентция Yonhap съобщава, че нападателят е идентифициран – това е 55-годишният активист Ким Ки Йонг, който протестирал срещу ежегодните съвместни военни учения, провеждани от САЩ и Република Корея, които започнаха в страната в понеделник. Ким също така скандирал, че Северна и Южна Корея трябва да се обединят, за да станат независими.

През 2010 г. той е бил осъден на две години условно, тъй като хвърлил парче бетон по японския посланик в Сеул. По-късно написал книга за това, обявявайки се срещу претенциите на Страната на изгряващото слънце за спорни територии.

Телевизия Yonhap Television News пусна кадри от задържането на нападателя.

42-годишният Липърт е най-младият посланик на САЩ в азиатската държава. В края на януари съпругата му го дари със син, роден в Южна Корея, и двойката му даде корейско второ име.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аз

    2 1 Отговор
    .аси грозника

    Коментиран от #7

  • 2 ани

    2 1 Отговор
    е не е "красавец" като Станишко

    Коментиран от #5

  • 3 дрт

    4 0 Отговор
    супер.. навсякъде америкаснките башибузуци трябва да се изколят ..да си стоят в държавата

    Коментиран от #6

  • 4 гост

    0 2 Отговор
    #1
    "аз .аси грозника"
    Та се чудя дали в злобата си не си се усетил, че като си слагаш такъв ник в комбинация с написаното излиза, че ти си грозник или наистина се тревожиш за външния си вид и реши да го споделиш? Ако е второто имаш две /засега/ потвърждения, ама не се притеснявай всичко е въпрос на вкус!
    #3
    Леко ще спукаш жлъчката, хубаво е да видиш какво предвижда закона за лица публично призоваващи към смърт и насилие!
  • 5 Autohouse Randm

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ани":

  • 6 ярослав станчев

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "дрт":

    Така ще е.Навсякъде си врат гагата и навсякъде ги мразят,затова става така.
  • 7 здф

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "аз":

    1. в Сирия Башар Асад ударжа на американския франкенщайн,,ислямска държав,, ...Путин го въоражава и финансира ...янките не можаха да свалят режима и да махнат руските военни бази от Сирия..

    2.В Украйна вместо д анаправят бази на Нато на Крим ...Путин го вкара в Руската федерация ..хахахха и прави военен парад там ...

    3.В Украйна вместо янките да заграбят индустрията и ресурсите.. най индустриализираната източна Украйна със заводите и ресурсите сега се казва НОВОРУСИЯ ..ХАХАХАХА пак не им минаномера скоро и там ще празнува Путин военен парад

    4 В Украйна само бедния изгладнял западна Украйна ще остане сега з аназиданеи като бреме на ЕС и Амрика ...да видяат ся ко ги чака колко ще разцъфнат под бутуша на ЕС ....само след година две и ще се молят на Путин да станат част от Руската федерация пак, като огладнеят като нас като цървули.
Новини по държави: