Last news in Fakti

6 Март, 2015 11:44 1 877 0

Циклон докара сняг, дъжд и урагани в Италия и на Балканите

  • босна и херцеговина-
  • италия-
  • сняг-
  • дъжд-
  • черна гора

В Босна шофьор загина след като свлачище се стовари върху колата му. Ветрове от 148 км/ч удариха италианския Капо Меле, 129 км/ч във Флоренция и 113 км/ч в хърватския Сплит.

Средиземноморският циклон докара сняг, проливен дъжд и ураганен вятър на Апенините и Балканите, съобщава АП. Двама души на Апенините са загинали, съобщава Ройтерс.

В Босна шофьор загина след като свлачище се стовари върху колата му. Трагичният инцидент е станал в района на Бегов хан близо до Зепце. Около 50 селища в района на Соколак са без ток. Проблеми с електричеството има в Рогатица, Пале, източните райони на Сараево и други. Други 100 селища са без ток в Херцеговина. Трафикът на много шосета е затруднен от активизирали се свлачища.

В Босна и Херцеговина дори беше обявено бедствено положение заради 24-часов снеговалеж. Пътищата са затворени, а полицията призова хората да не излизат с колите си. На места в балканската страна има преспи от над 1 м.

В планинските райони на Черна гора също има нова снежна покривка, а по Адриатическото й крайбрежие вали силен дъжд. Има наводнени къщи. Лошото време активизира свлачища и някои пътища са затворени от падналите на платното скали и земна маса. Пътят към границата с Босна и Херцеговина е затворен за всички превозни средства. Редица области в северните части на Черна гора са са без електричество.

Властите се принудиха да издадат временна забрана за движението на камиони в по-голямата част от страната. Тя ще бъде вдигната след като циклонът премине и службите успеят да изчистят основните пътища.

Двама души загинаха в Италия и наблюдение на Помпей са последиците от лошото време на Апенините.

Ветрове от 148 км/ч удариха италианския Капо Меле, 129 км/ч във Флоренция и 113 км/ч в хърватския Сплит.

Над 80 000 души в област Тоскана са без електричество. Положението им се влошава заради проливните дъждове и силния вятър. Властите на някой италиански райони обявиха извънредно положение заради опасност от наводнения и преливане на реки.

Кметската управа на Помпей се тревожи дали проливният дъжд няма да предизвика рухването на стени в археологическия комплекс.

Предупреждения за лавини са издадени в планинските райони на Апенините. Властите от североизточните области на Гърция издадоха предупреждения за наводнения.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА