Last news in Fakti

12 Март, 2015 18:02 2 630 9

Турция не дава базата "Инджирлик" за удари срещу "Ислямска държава"

  • турция-
  • базата-
  • "инджирлик"-
  • удари-
  • "ислямска държава"-
  • ирак-
  • мосул-
  • буферна зона-
  • мосул

Условието за по-широко участие на страната в коалицията срещу джихадистите е създаването на буферна зона над Северен Ирак

Турция не дава базата "Инджирлик" за удари срещу "Ислямска държава" - 1
Разрушена при бойните действия джамия в иракския град Мосул. Снимка: АП/БТА

Турция на този етап не може да даде съгласие за използване на авиобазата „Инджирлик“ близо до Адана за удари на международната коалиция по бойците на терористичната групировка „Ислямска държава“ за изтласкването им от иракския град Мосул, заяви говорителят на Министерството на външните работи на страната Танжу Билгич, предаде РИА „Новости“.

Използването на базата „Инджирлик“ може да бъде само част от комплексен процес. За използването й в този момент не може да става дума“, заяви днес по време на брифинг той.

По-рано турският премиер Ахмет Давутоглу беше изтъкнал, че едно от условията за по-широко участие на Турция в коалицията срещу джихадистите е създаването на буферна зона, забранена за полети, в Северен Ирак.

Билгич отбеляза, че 1511 бойци от кюрдските военнизирани формирования в Северн Ирак са преминали обучение в Турция и 15 камиона с военна техника са били изпратени към столицата на Иракски Кюрдистан – град Ербил.

Анкара обяви, че ще помага в подготовката и на иракската армия и сунитските сили в района на Мосул.

Отказът на Турция за базата „Инджирлик“ съвпадна по време с посещението на началника на централното командване на САЩ ген. Лойд Остин в Анкара, който вчера имаше разговори с турския генералитет във връзка с военна операция в Мосул срещу „Ислямска държава“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 само ДПС

    1 0 Отговор
    Браво бе, браво!

    Само Вие можете да покажете "СРЕДЕН ПЪСТ" на американци!

    Наще келемета си свалят гащите още преди да са ги попитали!

    Коментиран от #2

  • 2 Рачко Пръдлето

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "само ДПС":

    Не, просто не искат да си слагат таралеж в гащите, макар че са си го сложили, но още не го знаят.

    Коментиран от #3

  • 3 само ДПС

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Рачко Пръдлето":

    Хитро!

    Наще обаче не го и вадят, защото обичат да им е Хубаво!

    Да предложат Български "гъзи"!
  • 4 Разбирам

    1 0 Отговор
    Тоест, Турция е на страната на ИД. Турция помага на ислямските терористи.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Бай хой

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Разбирам":

    Нали сащ и нато създадоха така наречената идлямска държава като разрушиха Ирак и Либия и изпратиха сирийските бунтовници да свалят Асад които сега наричат джахидисти.

    А сега иди и ги оправи, кой кум кой сват кой на булката брат. Само сащ и нато си остоват създатели и разпространители на съвременният тероризъм срещу който уж се борят а всъщност им е жизнено необходим за да налагат кървав терор над чужди народи. Най жестоките джахидисти са родени в ЕС, сащ, канада ,и австралия и са изпратени в северна Африка и близкият изток да свалят недемократични режими на диктатори. А вижте всъщност какво докараха на белият свят. Също както прогреса на България в ЕС.
  • 6 ГЕРБ

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Разбирам":

    Нещо не си в час!

    Който се прегръща с Америка, после студен го целуват!

    На терор с терор се отвръща!

    Кой създаде ИД?

    САЩ!
  • 7 сс

    2 0 Отговор
    ами турция намеше против да бомбардират братска православна Сърбия и да създадат ислямски анлклав в нея -Косово ...ама защо да бомбардира ислямска държава ..нали те със сащ ги съсздадаха

    КВА ЕВРОПА КВИ 5 ЛВ ...само с русия ще сме си ок
  • 8 Монго

    0 0 Отговор
    Инджирлик, на турски означава място със смокинови дървета, инджир на турски е смокиня, но в жаргон турците я употребяват, както ние думата слива
  • 9 гост

    0 0 Отговор
    Ще видите че щом Турция не е дала базата САЩ ще искат наша база. НАШИТЕ ТЪПИ УПРАВНИЦИ СИГУРНО ЩЕ СЕ СЪГЛАСЯТ. Защо иначе ще правят учение при нас.
Новини по държави: