Last news in Fakti

17 Март, 2015 09:50 1 385 0

Оспорвани избори за Кнесет в Израел

  • бенямин нетаняху-
  • израел-
  • избори-
  • кнесет-
  • парламент

Бенямин Нетаняху се бори за преизбиране като премиер

Оспорвани избори за Кнесет в Израел - 1
Снимка: АП/БТА

Близо 6 млн. избиратели са призвани днес да дадат  своя глас на очертаващите се като най-оспорвани  избори за парламент - Кнесет, пише Ройтерс.  Изборните бюра бяха отворени в 7 часа местно време  и ще бъдат затворени в 22 часа.
Премиерът Бенямин Нетаняху се изправя срещу  опозиционния ляв Циониски съюз в опит да спечели  нов премиерски мандат, отбелязва Би Би Си.

В опит да привлече гласове в последния момент той  заяви, че ако отново е министър-председател няма 

да позволи създаването на независима Палестинска  държава.

От своя страна Циониският съюз обещава  подновяването на преговорите с Палестинската  автономия и по-гъвкав подход към ядрените амбиции  на Иран, отбелязва АП.

"Много европейци си мислят, че ако Израел се  сдобие с ляв премиер, едва ли не още на другия ден  ще може да се сключи споразумение с палестинците.  Това е огромна заблуда, историята показва друго",  предупреждава пред Дойче веле политологът Ейтан  Гилбоа.

Ако Нетаняху спечели премиерски мандат, то той ще  е четвърти пореден за неговата партия Ликуд.  Малцина политици в най-новата история на Израел са  показвали, че са способни на това. Не трябва да се  забравя, че досега премиера показваше далновидност  и умение да преговаря. Това му позволи дори и да  губи избори да съставя кабинет.

В момента Нетаняху се нуждае от победа, за да може  да диктува условията.

Последните социологически проучвания сочат, че  Ликуд изостава от левоцентристкия Ционистки съюз  между Партията на труда на Ицхак Херцог и партията  Хатенуа на Ципи Ливни.
Освен двете формации в Кнесета се очаква да влязат  още 9 партии. Това ще направи новият състав на  120-местния Кнесет твърде фрагментиран.

Специалисти по Близък изток посочват, че  традиционните религиозни и крайно-десни партии  могат да държат ключа за реденето на кабинет.
Алиансът от палестински формации, който има  шансове да бъде представен в парламента, обаче  заяви, че той ще остане в опозиция.

Не е ясно дали коалицията от палестински партии

няма да се изкуши да подкрепи  Циониския съюз срещу обещания за отстъпки

за  Палестинската автономия.  
В дните преди гласуването дори се чуха гласове, че  е крайно време да се помисли за съставянето на  голяма коалиция между двете големи партии на  изборите. Това щяло да гарантира сигурността на  държавата Израел, а в същото време ще направи  възможно провеждането на социални реформи,  обещавани от левицата.
Забавянето на икономическия растеж и инфлацията са двата основни проблема, с които трябва да се справи новият кабинет, припомнят от Икономист.

Дали това е възможно остава да видим в следващите  дни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА