Last news in Fakti

29 Март, 2015 23:34 947 0

Десницата на Саркози печели местните избори във Франция

  • никола саркози-
  • франсоа оланд-
  • марин льо пен-
  • местните избори-
  • франция-
  • десницата-
  • левицата-
  • социалистите

Тежък удар за социалистите на Франсоа Оланд - губят над 30 департамента

Френската консервативна Партия за народно движение и нейните съюзници са победители във втория тур на местните избори, проведен днес в страната, съобщи Би Би Си. Десницата, оглавявана от бившия президент Никола Саркози, печели повече от 60 местни съвета от 101 общо, според резултатите от екзит-пола. Високи са резултатите и на крайнодесния Национален фронт на Марин льо Пен, докато управляващата Социалистическа партия на държавния глава Франсоа Оланд губи в около 30 департамента, като до момента е държала повече от 60.

На тези избори се гледа като на генерална репетиция за президентските през 2017 г. Премиерът Манюел Валс отбеляза, че загубата на позиции от страна на левицата и възходът на Националния фронт свидетелстват за трайна промяна в политическия пейзаж на Франция. Той обеща да бъдат активизирани усилията за укрепване на икономиката.

Никола Саркози коментира, че гласоподавателите са отрекли политиката на неговия наследник на президентския пост Франсоа Оланд. Никога нашето политическо семейство не е печелило толкова много местни съвети, обяви той пред поддръжниците си.

Рейтингът на Франсоа Оланд е с низходяща тенденция и се вдигна само за кратко във връзка с неговия отговор на терористичните атаки в Париж през януари тази година. Всички се опасяват, че той ще бъде елиминиран още на първия тур на изборите през 2017 г., заявил е пред АФП негов съветник.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: