Last news in Fakti

30 Март, 2015 11:25 2 621 31

Украйна: Олигарсите обявиха война на олигархията

  • украйна-
  • олигарсите-
  • обявиха-
  • война-
  • олигархията

Президентът Петро Порошенко неочаквано освободи губернатора на Днепропетровска област Игор Коломойский, като не пропусна обаче, да се определи като „истински патриот“. А как иначе. Провинилият се губернатор не е просто един от влиятелните олигарси, трети по богатство в страната, президент на финансово-икономическата групировка „Приват“.Коломойски финансира и въоръжава няколко батальона, сред които и други по-малки паравоенни групировки предимно на националистичния „Десния сектор“, които воюват в Източна Украйна. Това коментира политическият анализатор Валерий Тодоров за obache.bg.

Коломойский ядоса бившия шоколадов олигарх Порошенко, като се опита със сила да завземе компанията „Укрнафта“, от която притежава миноритарния дял от 47%. На държавата принадлежи мажоритарният дял от 51 %. Порошенко призова олигарсите да се изтеглят от държавните активи и да разоръжат домашните си армии. Очевидно призивът бе изцяло валиден за Коломойски, който според някои твърдения е заподозрян даже в опит за държавен преврат. Финансирани от него военизирани части в Източна Украйна отказаха да се присъединят към редовната украинска армия или, по-точно поставиха условие да се запазят като автономни подразделения. Властта в Днепропетровска област бе предадена на губернатора на съседната Запорожка област Валентин Резниченко, бивш президент на Украинския медиа холдинг. Въпреки че президентът Петро Порошенко призова олигарсите да се оттеглят, някои от тях заемат ключови позиции. За губернатор на Донецка област през 2014 г. бе назначен Сергей Тарута, президент на Индустриалния съюз на Донбас, чието лично богатство се преценява на над 600 млн. долара. Тарута замина за Мариупол, след като най-заможният олигарх – Ринат Ахметов, отказа да заеме поста. Губернатор на Одеса стана близкият съратник на излязлия в оставка Коломойски – Игор Палиця, 83-ти по богатство в Украйна.

Ситуацията доста прилича на случките от 2000-та година в Русия, когато президентът Владимир Путин раздели олигарсите на свои и чужда, като преди това ги призова да се оттеглят от политиката. Отделянето на мухите от кюфтетата /характерен руски израз/ не мина безболезнено. Олигарсите, които подцениха опасността, имаха горчива съдба. Някои, като Борис Березовски, заминаха в доброволна емиграция. Други обаче като Михаил Ходорковски попаднаха в затвора.Трети, като Роман Абрамович, принудително поеха държавни постове. Абрамович стана губернатор на Чукотка, която управляваше дистанционно два мандата от Лондон, но затова пък стриктно спазваше условието да влива определена сума всяка година в икономиката на региона. Задължително два пъти в годината той навестяваше своята губерния. Други руски олигарси пребивават в Израел и на различни екзотични места. Опитомените служат и слушат в Русия. Дали това ще се случи в Украйна? Изглежда президентът Порошенко е решил, под предупредителната палка на Европейския съюз, да започне опитомяването на олигарсите, повечето от които имат не само собствени компании, но и частни добре въоръжени групи.

На 28 април трябва да се състои срещата на донорите на Украйна, непосредствено след срещата ЕС – Украйна. Сега страната има 30 млрд. долара дълг – една четвърт от брутния вътрешен продукт, инфлацията според американски източници е 272 %, а валутните резерви са паднали на 5.6 млд долара. Според оценката на агенция Блумберг, украинската икономика е сред петте „най-нещастни“ в света, а „индексът на нещастие“ е 27 %. Това е сборът от инфлацията и безработицата. Само през тази година държавата трябва да погаси 11 млрд. долара дълг. Европейските кредитори се опасяват от нецелево изразходване на средства и според Ройтерс ще забавят помощта до края на годината, за да получат по-ясен план и гаранции.Тази година Украйна трябва да получи 10.8 млрд. евро западна помощ. Общо програмата за поддръжка предвижда 40 млрд. евро, въпреки че президентът Петро Порошенко оцени нужните спешни средства на 50 – 60 млрд евро. МВФ отделя по програмата за поддръжка 17.5 млрд. долара, Групата на седемте отделя 7.5 млрд. евро помощ, а още 15 милиарда от различни източници ще бъдат отделени за преструктуриране на дълга. Програмата за укрепване на украинската икономика е разчетена за период от четири години, поясни ръководителката на МВФ, Кристин Лагард. Европейският комисар по разширяването и добросъседството Йоханес Хан също подчерта, че от Украйна се иска план в детайли за изразходването на помощта.
За да даде знак, че правилно е разбрал намеците, президентът Порошенко предприе ефектни стъпки.

Арестувани бяха министърът на извънредните ситуации Серегей Бочковски и неговият заместник Василий Стоецки. Предприето бе разследване срещу главния финансов инспектор на страната. Оттеглянето на Игор Коломейски дойде след доклад на Службата за сигурност на Украйна, че олигарси са създали престъпни групировки, които заплашват стабилността. Според политолозите, започва преразпределяне на властта в Украйна. Възможно е да възникнат опозиционни центрове. Вече бе обявено „правителство в сянка“. Преценката на наблюдателите е, че задаващата се ситуация е „многовариантна“.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Десислава Димитрова

    0 3 Отговор
    сега започва истинския тест за стабилността и силата на украинското общество.трябва да бъде разрушен модела десистващ в русия ,украина и българия,където паралелни структури са обсебили властта и икономиката.коломоиски е част от системата,но не е единствен и порошенко трябва да продължи в тази насока.само че сега ясно ще се види че ако политиката му успее ,руснаците ще станат по-агресивни.при съзадлото се напрежение с коломоиски ,олигарха получи подкрепа от....днр!

    Коментиран от #19

  • 2 рапотр

    1 1 Отговор
    Тест на силата и стабилноста на украинското общество? Хахаха! Е то от майдан насам тестовете показват, че нито има стабилност, нито сила в това нискокачествено общество! Ако не си наясно, тази държава се разпадна и е обречена на мизерия, поробване и нищета... За жалост това е реалността... Дефолт, безработица, емиграция, спин и всичко най-лошо! Къде го вадиш този дух не знам... Явно и ти си зомбифициран, озлобен украинец!

    Коментиран от #27

  • 3 Алоооу хищника по леко

    0 0 Отговор
    Явно и ти си зомбифициран, озлобен казмурин!

    Коментиран от #4

  • 4 раптор

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Алоооу хищника по леко":

    Не съм. Грубовато е и кофти, но те смело тръгнаха по този път и ми е много трудно да ги съжалявам!

    Коментиран от #5

  • 5 Алоооу хищника по леко

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "раптор":

    " Дефолт, безработица, емиграция, спин и всичко най-лошо! Къде го вадиш този дух не знам." Тези слова са ми познати от един пропагандистки казмурски тв канал. Нещатен сътрудник ли си ?

    Коментиран от #6

  • 6 Раптор

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Алоооу хищника по леко":

    Обикновен човек съм си! Каква пропагадна може да е това, като е вярно на почти МАКСИМАЛНА СТЕПЕН! Със спина малко се олях, но украйна е на 1во място по заболяването! Трагедия да му се невиди!

    Коментиран от #7

  • 7 Алоооу хищника по леко

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Раптор":

    Да, не малко, доста си се олял но добре пак, че не си добавил още холера, сибирска язва и голодомора. Впрочем, интересно ми е какво лично ти мислиш за голодомора който преживяха укранците (1932-1933г.), за него кой е виновен ? Бандерите ?
  • 8 раптор

    0 0 Отговор
    За него са виновни много хора... И е вилнял в целия СССР, не конкретно в Украйна! Виновни са западняците, заради изолацията в която вкараха СССР, виновен е Сталин, Велика Депресия и тн... не съм особено запознат, стига ми факта, че са гладували по целия юг на СССР! А що се отнася до спина - можеш да провериш и сам! Няма кво да ми се правиш на хитър, защото е трагично, не смешно! Украинското общество моля ти се... Страда им се на глупците и това си е!

    Коментиран от #9

  • 9 Алоооу хищника по леко

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "раптор":

    Точно ти се правиш на интересен, не аз. Не мога да разбера, какво общо има спина с дадената статия и защо толкова се държиш за него като удавник сламка? Спин та спин ! Между другото в Испания и Португалия, болеста е по разпостранена. Е и какво от това, пак ли за всичко са виновни бандерите и хамериканците ?

    Коментиран от #10

  • 10 раптор

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Алоооу хищника по леко":

    Опонираш ми и ти обяснявам! Ти ми извърташ думите и се правиш на тарикатче! Не е нито Испания, нито Португалия на 1во място в Европа а - УКРАЙНА! УКРАЙНА!

    Коментиран от #11

  • 11 Алоооу хищника по леко

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "раптор":

    Ти така и не ми отговори на въпроса (какво общо има спина) и по спокойно, няма никакъв смисъл да крещиш, все едно по прав от това няма да станеш. На казмурските пропангандиски сайтове може още много глупости и лъжи да прочетеш.
  • 12 напал дет

    0 0 Отговор
    Не знам дали осъзнавате, обаче тази система на упраление с олигарсите е присъща на следкомунистическите общества, като Русия и България, има го и в Украйна!
    Тук нещата не са много по различни от украинските, но сме прекалено бедни някой да ни обърне внимание и да се занимава с нас, докато Украйна е апетитна хапака, има ресурси и пари!
    Този тип държави се оправят само или с диктатура, където дикатора да избие всичките олигарси и да организира демократични избори. Или друга държава да вкара армията си и тя да избие олигарсите, при случаи за да има резултат трябва да умрат олигарсите, иначе оправия няма да има никога!
    Така винаги една група хора ще обира брутния продукт на нацията и ще провокира корупция.
    Кой ще ги избие обаче, това е въпроса?
  • 13 раптор

    0 0 Отговор
    Е как да не ти отговорих? Ти ме вкара да ти обяснявам, като твърдиш, че лъжа! Напиши HIV in Ukraine в Wiki, и после ми върти твойте схеми! Ще те тряскам в земята като Скалата! И до философа НАПАЛ ДЕТ - като ги убият какво? Няма да се намерят други ли мислиш? Ей аман от специалисти!

    Коментиран от #14

  • 14 Алоооу хищника по леко

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "раптор":

    Спокойно, не се вълнувай ! А ве, ти от Уикипедията ли се черпеш с "правилна"информация ? Ясен си ми тогава ! Нямам по вече думи ! Изглежда Скалата теб вече те е изтряскал У земята и то не един път...Мани ми са от главата с тази фалшива уикипедия-википедия, а просто ми дай един реално-нормален линк с точната цифра на болните от спин в Украйна, а после и аз ще ти обясня някой работи.
  • 15 раптор

    0 0 Отговор
    Няма кво да ми обясняваш... Гледай си там! Има рефернции.

    Коментиран от #16

  • 16 Алоооу хищника по леко

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "раптор":

    Видя ли се натясно ? Нали ти все повтаряше спин та спин, айде де, пусни един линк да видим колко болни хора има в Украйна !? Трябва да се научиш първо да отговаряш за словата си, а не само да дрънкаш по форумите врели-некипели.
  • 17 raptor

    0 0 Отговор
    Какво се държих като удавник за сламка те питам аз? Влезни в сайта на ЦРУ, напиши HIV/AIDS - adult prevalence rate и цъкни на 2рия линк. Там ти е класацийката!

    Коментиран от #18

  • 18 Алоооу хищника по леко

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "raptor":

    Я па тоя, сайта на ЦРУ ! Друго не можа ли да измислиш, или май изтърва сламката и глътна вода удави са ?

    Коментиран от #20

  • 19 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Десислава Димитрова":

    "... разрушен модела ДЕСИСТВАЩ в русия ,украина и българия...", нещо си кръстила някакъв модел на твое име ли? Лошо няма. Иначе в Украйна нищо ново, едни олигарси се разправят с други такива. А твоите мохабети за силата и единството на украинското общество не ДЕСИСТВАТ...т.е. не действат.

    Коментиран от #25

  • 20 раптор

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Алоооу хищника по леко":

    Усещам, че не разбираш английски... Руски сайт ако ти дам, ще кажеш пропаганда! Спорипиковци сме и се излагаме! Айде почивай!

    Коментиран от #21

  • 21 Алоооу хищника по леко

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "раптор":

    Не се притеснявай за мен нямам поне за сега нужда от почивка ! Айде ве кво става ? Като не ти се пуска линк напиши ми тогава собственоръчно, толкова ли ти е трудно да напишеш една цифра, толкова и толкоз хора в Украйна са болни от спин и тва е, не се бой аз ще ти повярвам.
  • 22 Истината боли

    0 0 Отговор
    Какво общо има обществото с президента?
    Или общото е, че управлението става дистанционно от САЩ, както в Украйна така и в България!

    Русия не намесвай, те не са карионетки на САЩ!

    Парошенко не е бившия шоколадов олигарх, анастоящ!

    Олигархаията изплзва политическата власт за да забогатее!

    Има данни, че парошенко е заработил за една година катл президент 1 мил. долара!
    Но това няма да го спаси, както нкговия колега от Йемен който е изоставен от съюзника и помощник САЩ които бягат през глава от там!

    Коментиран от #23

  • 23 До левия герб

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Истината боли":

    Аааа , и тука ли се нарисува писателчо? Е как , то без тебе никъде не става, нали все някак си трябва да оправдаеш надника. Добре аре не се притеснявай и бачкай , бачкай важното е стотинките да падат.

    Коментиран от #24

  • 24 Истината боли

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "До левия герб":

    Ооо и за пари се пишело тук? Хубаво, че си каза!

    Коментиран от #28

  • 25 Десислава Димитрова

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Монго":

    къде си бе?твоето мнение ми е ясно и е пълен ....к както обикновенно!!!!демек спамиш си и тва е ,както обикновенно.като се появиш се появяват и другите два трола ,както обикновенно и твърдения по същество няма както обикновенно:)!

    Коментиран от #26

  • 26 Монго

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "Десислава Димитрова":

    Липсваше ми скъпа, и без нервни кризи. В едно изречение три пъти употреби думата "обикновенно", вярно това не е спам но е тавтология. Избърши си пяната от устичката...
  • 27 Десислава Димитрова

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "рапотр":

    рапторе ето ти един клип виж как реагира украинския народ за да отстоява свободата си .при тази стрелба загинаха 100 човека,но въпреки че не бяха въоръжени хората не отстъпиха ,а с телата си и животите си отстояха правото си на свобода.покажи ми подобен клип с друг народ постъпил като украинците след падането на соца. https://www.youtube.com/watch?v=gkVUeWyxOp0
    та тва са хората със спина,радиацията и незнам кво си...

    Коментиран от #29

  • 28 До левия герб

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Истината боли":

    А ти като че ли не знаеш ? Ти който си се продал за жълти стотинки я моля не се прави на луд за пенсия !

    Коментиран от #30

  • 29 Истината боли

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Десислава Димитрова":

    Това сте вие американските поклонници само отричате, не е вярно, лъжа!

    Когато американски политици са замесени в бизнеса, това е "НОРМАЛНО"!
    Ако обаче това се случва някъде другаде е "корупция"! Голям пробле, политици замесени в управлението е ОЛИГАРХИЯ!

    Синът на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън - Робърт Хънтър Байдън (Robert Hunter Байдън) се присъедини към борда на директорите на най-големия частен производител на газ в Украйна Burisma Holdings, «съобщи официалния сайт на компанията»!
    Председател на Съвета на директорите на Алан Аптер (Alan Apter) приветства пристигането на Байдън в Burisma Holdings и отбеляза, че стратегията на компанията е насочена към привличане на професионални кадри и въвеждането на най-добрите корпоративни практики.

    Брат на вицепрезидента Байдън, Джеймс участва в бизнеса извън Съединените щати. През 2012 г., Hill International, на която той е съдружник в момента, е получила нареждане за строителството на 100 хиляди къщи в Ирак. Президентът на компанията Дейвид Риктер не скри факта, че това предложението се дължи на участието на брата вицепрезидент Джо Байдън, «Телеканал Fox Business»

    С интересите на големия бизнес в Ирак е свързано и името на предшественика на, Джо Байдън като вицепрезидент - Дик Чейни.
    Според вестник Guardian, компанията Халибъртън, която Чейни е бил председател на борда на директорите 1995-2000, чрез дъщерното си дружество Kellogg Brown и Root получи поръчка за поддръжка на иракските петролни полета малко след инвазията през 2003 г.!

    Когато ФАКТИТЕ говорят и БОГОВЕТЕ малчът!

    Коментиран от #31

  • 30 Истината боли

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "До левия герб":

    На никой не съм сепродавал, нито искм някой да ме купува!

    Аз съм монополист, така че....... шансовете са никакви да ме купи някой!
  • 31 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Истината боли":

    ти пак със спама :)!!кво писах кво отговаряш????!!!!