Last news in Fakti

30 Март, 2015 12:42 747 0

Великобритания пред "очевиден избор" в началото на предизборната кампания

  • великобритания-
  • парламентарни избори-
  • ед милибанд-
  • дейвид камерън

Днес официално се поставя краят на 5-годишното коалиционно правителство и стартът на предизборната кампания

Великобритания пред "очевиден избор" в началото на предизборната кампания - 1
Снимка АП/БТА

Дейвид Камерън е на път да съобщи на гласоподавателите, че те са изправени пред "очевиден избор" между него и Ед Милибанд от Лейбъристката партия с официалното начало на предизборната кампания, съобщава Би Би Си.

Днес официално се поставя краят на 5-годишното коалиционно правителство и стартът на предизборната кампания за парламент на 7 май.

Според конституцията премиерът Дейвид Камерън ще отиде в Бъкингамския дворец на аудиенция при кралица Елизабет Втора, за да поиска одобрението й за разпускане на Парламента.

По-късно се очаква той да заяви, че Великобритания е на "правилния път" и че едно Лейбъристко правителство ще доведе до"икономически хаос".

Лейбъристка партия планира да представи своята бизнес политика.  Милибанд ще заяви, че Консерваторите представляват ясна "опасност" за британските фирми. 

Очаква се той да предупреди избирателите, че обещанието на премиера за референдум относно членството на Великобритания в ЕС е рисково и може да представлява "извънредна загуба на британско влияние".

След месеци на неофициална кампания, днес започват петте и половина седмица сериозна надпревара за "Даунинг стрийт" 10 след като Парламентът бъде разпуснат.

Министрите в правителството ще продължат да отговарят за ведомствата си докато бъде сформирана новата администрация, но депутатите ще престанат да бъдат членове на Парламента.

Въпросите, които се очаква да доминират в кампанията включват икономиката и намаляването на разходите, членството на Великобритания в ЕС, както и имиграцията.

След среща с кралицата в Бъкингамския дворец, Камерън се очаква да направи изявление пред Даунинг стрийт в следобедните часове. Разбира се той ще заяви, че силно иска нов мандат, "за да довърши работата си".

Както Дейвид Камерън така и Ед Милибанд допуснаха изборите да стигнат до "острието на ножа" като проучванията на общественото мнение предполагат, че има тънка граница между консерваторите и лейбъристите.

Проучване на ComRes за ITV News и The Daily Mail предложи, че  консерваторите водят лейбъристите с 36% пред 32%, но анкета на YouGov, направена за Sunday Times предполага обратното, като дава на лейбъристите 36%, а на торите 32% на национално ниво.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: