Last news in Fakti

31 Март, 2015 05:01 1 811 12

Украйна: Борбата за плячката

  • украйна-
  • майдан-
  • олигарси-
  • олигархия

Един от факторите за войната между олигархическите кланове е необходимостта да се създаде в западните партньори, т.е. стопани, илюзията за борба с корупцията и незаконния бизнес

Предполагаше се, че така наречената "революция на Майдана" е била   за демокрация, западни ценности и против корупцията и олигархията.   Реалният резултат от нея обаче издигането на власт на една група   от олигарси, сменила друга група от олигарси, а в наши дни   победителите се бият помежду си за плячката. Това пише Джордж  Мартин за сайта Marxist.

Борбата за власт рязко се изостри

през тази седмица (миналата   седмица - бел. ред), когато Игор Коломойски, губернатор на    Днепропетровска област, олигарх - милиардер, изпрати своите частни   въоръжени отряди да завземат централите на две интересни за него   държавни компании. Сблъсъкът приключи с това, че президентът Петро   Порошенко (също олигарх) принуди Коломойски да се оттегли на 25   март като губернатор.

Веднага след това последва показен пред всички телевизии арест на   двама високопоставени чиновници, обвинени в корупция. Тяхното   задържане стана по време на заседание на правителството. Тези   събития бяха коментирани от западните медии като проявление на   стремежа на Порошенко да се противопостави на олигархията и да   изкорени корупцията. Обаче, това не е така.

Игор Коломойски – един от основните украински олигарси,

който   забогатя за сметка на разграбването на държавната собственост при   разпада на Съветския съюз. През годините Коломойски усъвършенства   похвата да използва въоръжени бандити при превземането на   интересуващите го компании. Списание "Форбс" дори припомня   проведена от олигарха експроприация: "През 2006 г. стотици наети   хулигани, въоръжени с бейзболни бухалки, железни пръти, газови   пистолети, револвери с гумени куршуми и тояги със сила завзеха   Кременчугския стоманодобивен завод.  

"Форбс" оценява състоянието на милиардера на $1,3 млрд. Той има   интереси в енергетиката, авиацията, медиите и банките. Той стана   един от основните бенефициенти от свалянето на власт на бившия   президент Виктор Янукович. От новите управляващи той беше назначен   за губернатор на промишления регион - Днепропетровска област.

Западните издания премълчават, че

бившият губернатор използва същите методи,

които преди години приложи срещу своите бизнес   конкуренти.
Коломовски въоръжи, спонсорира и организира ултрадесните главорези   от Десен сектор, но и батальоните "Азов", "Донбас", "Днепър-1" и   други. Те формално се вляха в състава на Националната гвардия, но   олигархът продължава да има контрол над тях.

Новоназначеният губернатор на Днепропетровска област Валентин   Резниченко е бивш бизнес партньор на олигарха и медия - магнат  Борис  Ложкин, който сега е ръководител на президентската  администрация  на Петро Порошенко. И разбира се в миналото Ложкин,  Резниченко и  Порошенко са били бизнес  -партньори.

Естествено, че един от факторите за тази война между   олигархическите кланове, е необходимостта да се създаде илюзията в   западните партньори, т.е. стопани, за борба с корупцията и   незаконния бизнес. Неслучайно притежаващата американско   гражданство Наталия Яреско беше назначена за финансов министър, за   да убеди западните капиталисти, че украинското правителство   принуждава бизнесмените да работят прозрачно.

Властта на олигарсите продължава

(въпреки всички обещания и илюзии, породени от революцията на Майдана).
Към нея се добави хиперинфлацията, затворените заводи и   продължаващата война на изток, заплахата от колапс на икономиката  и  суровите мерки за икономии, наложени от МВФ. Всички тези  фактори  изпитват търпението на народа на Украйна. Преди дни на  протест  излязоха миньорите с искания за изплащане на заплатите.  На редица  заводи и предприятия има прояви на изблик на гняв.

В  опит да се  изплашат кредиторите на Украйна, за да направят  отстъпки,  финансовият министър Наталия Яреско ги заплаши: "Ако,  да не дава  Господ, настъпи следваща революция, тя няма да бъде  такава,  каквато я познаваме".
Възможно е финансовият министър да не е далеч от истината.

Със съкращения


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 газета правда

    2 2 Отговор
    Статия за платените тролове , като Фалшивата истина (герба), Раптора, Бай не знам си там кой и др. за да не останаи без комат хляб.
  • 2 ranger

    1 3 Отговор
    Не мога да си представя, че подобна гнусна, руско-азиатско-московска, комунистическа, кгб-ска лъжа, може да бъде поместена в този сайт! Факти, колко ви платиха руските шпиони и петоколонници за да поместите нещо, което и "Комерсант" отказаха да поместят преди месец?????

    Коментиран от #3

  • 3 До газета правда

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "ranger":

    Четете момчете, четете!
    Синът на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън - Робърт Хънтър Байдън (Robert Hunter Biden) влезе в борда на директорите на най-големия частен производител на газ в Украйна Burisma Holdings, «съобщи официалния сайт на компанията»!

    Брат на вицепрезидента Байдън, Джеймс участва в бизнеса извън Съединените щати. През 2012 г., Hill International, на която той е съдружник в момента, е получила нареждане за строителството на 100 хиляди къщи в Ирак. Президентът на компанията Дейвид Риктер не скри факта, че това предложението се дължи на участието на брата вицепрезидент Джо Байдън, «Телеканал Fox Business»

    Коментиран от #4

  • 4 до истината която много лъже

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "До газета правда":

    Молодец ! Мини довечера през офиса да си получиш надника във вид на жълти сотинки и едно потупввне по рамото.!

    Коментиран от #5

  • 5 Истината боли

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "до истината която много лъже":

    Когато американски политици са замесени в бизнеса, това не е "НОРМАЛНО"!
    Ако обаче това се случва някъде другаде е голямпробле, "корупция", политици замесени в управлението е ОЛИГАРХИЯ!

    Ето и още едно доказателство:
    С интересите на големия бизнес в Ирак е свързано и името на предшественика на, Джо Байдън като вицепрезидент - Дик Чейни.
    Според вестник Guardian, компанията Халибъртън, която Чейни е бил председател на борда на директорите 1995-2000, чрез дъщерното си дружество Kellogg Brown и Root получи поръчка за поддръжка на иракските петролни полета малко след инвазията през 2003 г.!

    Когато ФАКТИТЕ говорят и БОГОВЕТЕ малчът!

    Това сте вие американските поклонници само отричате, не е вярно, лъжа!

    Коментиран от #6, #7

  • 6 до истината която много лъже

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Истината боли":

    Само така дръж и не намаляй размера на коментарите си , а напротив увеличавай го. То и без това никой не ги чете , но карай... важното е стотинките да можем да оправдаем и мани го тоя Бай ДЪн, дай нещо по свежо и актуално. ДЕЙВСТВАЙ !
  • 7 До герба

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Истината боли":

    Какво късно ли стана вече , днес няма ли да оставаш след работа та да драснеш още някоя измишльотинка ? Не бързай да си ходиш, все пак края на месеца е лимита на стотинките не е усвоен до края.

    Коментиран от #8

  • 8 Укрновости

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "До герба":

    Киевският «котел» за Парошенко вече е готов!

    "Koломоски каза, че «Нафтогаз Украйна» открадна от «Укрнафт» 10,5 милиарда кубически метра природен газ. В момента, според украинския олигарх, Нафтогаз се опитва да промени управлението на «Укрнафт» да «изчистят своите престъпления»."

    Бившият шеф на Днепропетровск и Акционер в «Укрнафты» в близко бъдеще ще съди «Нафтогаз Украйна» и държавата Украйна в размер на 5 милрд щатски долара, заявил собственик на група от фирми «Приват» Игор Koлoмoйски пред френски кореспондент France24 и Radio Television Suiss.

    Коментиран от #11

  • 9 Десислава Димитрова

    1 1 Отговор
    значи загиналите на площада демонстранти са били платени да умират нападаики без оръжие спецчастите на янукович?демек всичко на площада е боза и украинците заслужават да живеят в кочина !!!значи все пак путин е прав и събитията в донбас са правилни в крим също!!!
    само че не така мислят украинците дето след като свалиха янукович са днес доброволците на първа линия срещу реакцията.батальоните за които пише в стстията ,че били главорези са всъщност украински доброволци и нямат добро мнение за коломоиски и компания,дори и въпросния олигарх да е дал пари за тяхната екипировка.
    путиновата пропаганда цели да опошли идеите на майдана и да компрометира украйнците като народ ,а тролчетата тук организирано съдействат.

    Коментиран от #10

  • 10 raptor

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Десислава Димитрова":

    Varianti mnogo. Nqkoi ot protestirashtite moje da sa plateni, drugi da sledvat svoq vodach, treti da sa neobrazovani demagozi, jelaeshti jivota im da pridobie smisul... Obiknovenno revoliuciite zapo4vat ot malka 4ast hora, koito razpalvat obshtestvoto. Otdelno tam horata ne prilichaha na svobodoliubivi, a na chisti divaci! Zashto ne protestiraha kato bulgarite? Krotko, bez golemi svinshtini... Toq i da ne beshe podal ostavka, kraq na mandata mu nablijavashe, ako ne se luja. I kuv e toq zor! chak go krustiha evromaidan... tova ako e evro, drugata versiq sigurno vkliu4va i orgii

    Коментиран от #12

  • 11 До фалшивия герб

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Укрновости":

    Молодец ! Вземи си за сега една близалка от горното чекмедже , да има с какво да се занимавш до като излезе следващата новина.
  • 12 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "raptor":

    рапторе,в българия щеше да се случи същото 1997 година ако комунистите не бяха се оттеглили от властта .просто народа ги иска извън нея веднага заради издънките ,които направиха,а в нормалните общества политиците са функция на народа и когато го забравят трябва да се махат.ядукович подкрепен от руските служби реши да остане на всяка цена и ситуацията избухна.наистина има и екстремисти и анархисти в тези бунтове,но основната маса са обикновенни хора .няма как да купиш 1.млн. човека и да ги пратиш да воюват със спецчастите!убитите на майдана не са анонимни ,може да провериш кои са и какви са и ще видиш истината.техните семейства предупредиха порошенко на годишнината от смъртта им, че няма да му се размине и на него ако не продължи с процеса на реформиране.някои от тях дори не искаха да се ръкуват с него обвиняваики го във връзки с олигархията и в манипулации на основните идеи от майдана.порошенко осъзнава ситуацията в която е и сега от волята и възможностите му зависи дали ще стане национален герой или ще изтече в каналите на украинската история подобно на иван костов ,който не се справи с възложените му надежди,но дори и да се провали украинското общество ще продължи да се развива в посока европеизация щото това е волята му!