Last news in Fakti

31 Март, 2015 10:14, обновена 31 Март, 2015 10:25 5 688 37

„Бук“ е свалил боинга над Донбас

  • бук-
  • боинг 777-
  • донецк-
  • малайзия еърлайнс

Зенитно-ракетният комплекс „Бук“, с който може да е свален боинга на Малайзийските авиолинии в Източна Украйна, е бил превозван от прицеп Volvo между населените места в Донбас. Тази версия е представена от групата международни следователи. Нейните изводи бяха публикувани от полицията на Холандия.

В следствената група, влизат представители на Австралия, Белгия, Малайзия, Холандия и Украйна. Една от нейните версии е, че малайзийският боинг е свален в района на Донецк от ракета, изстрелята от зенитно – ракетен комплекс „Бук“, разположен на територията, намираща се под контрола на проруските сепаратисти.

На 18 юли 2014 г. Факти.бг препубликува снимки от украинския сайт „Информационно съпротивление“, на които се вижда придвижването на влекач на ПВО комплекса „Бук“.

От своя страна експертите отправят и призив, които могат да представят информация за превозването от прицеп Volvo на „Бук“ на 17 и 18 юли 2014 г. в района на Донбас. На 17 юли комплексът се е движел на собствен ход в района на град Снижне. Същата вечер „Бук“-ът е бил транспортиран в околностите на селището Северное. На следващият ден ПВО комплексът вече се бил завърнал в района на Луганск.

По тази причина следователите търсят свидетели, които могат да дадат допълнителна информация за членовете на екипажа, така и за евентуални стрелби с него.

Говорителят на народния съвет на самопровъзгласената Донецка народна република Андрей Пургин заяви пред Интерфакс, че „Бук“ е система, която се състои от четири до осем машини. За свалянето на пътнически самолет, летящ на 10 000 м. е необходимо да има специалисти, с които местните власти не разполагат, а още по-малко с подобна техника, Андрей Пургин.

Пътническият самолет Boeing 777, пътуващ от Амстердам за Куала-Лумпур, се разби на 17 юли 2014 г. в Донецка област, недалеч от селището Грабово. Всичките 283 пътници на борда, предимно граждани от Холандия и 15 членният екипаж загинаха на място.

Киев обяви, че самолетът е бил свален от ракета от клас „земя-въздух“, изстреляна от територията, която се контролира от проруските сепаратисти.

Руското министерство на отбраната смята, че самолетът е бил свален от украински изтребител или от украински „Бук-М1“.

Факти.бг беше една от първите медии в България, която разпространи радио сеанс между проруските сепаратисти, които обсъждат свалянето на пътническия самолет. (Виж видеото)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миро

    4 1 Отговор
    Не мога да схвана, как така разговорите в пилотската кабина на "Еърбус"-а паднал във Франция станаха известни след седмица ;че и по-рано, а тези в "Боинг"-а вече няколко месеца ги няма. Няма ги и записите от разговорите на пилотите от малайзиския "Боинг" с авиодиспечерите . Защо ли ги крият ? И дали ги крият ? Там имаше и един пилот капитан от ВВС на Украйна, и една авиодиспечерка . Те също бяха скрити май. До ден днешен никой не ги търси да ги пита, как са си прекарвали времето през деня ,когато загинаха толкова много хора.

    Коментиран от #11

  • 2 ярослав станчев

    4 1 Отговор
    Нормално да не си дават зор в разследването.Ако бяха намерили неоспорими доказателства за стрелба от страна на ДНР до сега да са оревали орталъка.А понеже версията за стрелба от украинска страна е по-вероятна се правят на приятно разсеяни.
    Ако пък имаше намеса на руснаците майко мила,щеше да е вой до небесата.

    Коментиран от #17

  • 3 раптор

    4 1 Отговор
    Уффф... Кофти! Голям провал! Все пак ще гледаме как ще протече делото... Явно са се целили във военния самолет Су-25, ама са направили ужасна грешка! Мен лично ме е срам. Но все пак украинското правителство е отговорно за това, че не са пренасочили пътнически самолети над конфликтна зона, при положение, че самите те я бомбандират, а самолетите им падат като мухи... Наистина грозна ситуация! Организираха мазаляк около Русия и тя се оплеска!

    Коментиран от #5

  • 4 Бай хой

    3 1 Отговор
    За година разследване се размятат аудио записчета и замъглени снимки на тирове. А в същото време се укриват записите от напълно запазените черни кутии на английски - кара сандъци.

    Важно е да върви пропагандата. Заглавието еди с какво е свален а в съдържанието бля-бля.
  • 5 Алоооу хищника по леко

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "раптор":

    Винаги съм мислил , че различните диспечерски служби пренасочват въздушните марщрути на самолетите, а не правителствата.

    Коментиран от #6

  • 6 раптор

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Алоооу хищника по леко":

    А аз пък не съм специалист, но все си мисля, че правителството трябва да наложи забрана, тъй като диспечерите извършват поддържаща дейност...

    Коментиран от #7

  • 7 Алоооу хищника по леко

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "раптор":

    Е, щом не си специалист не дрънкай тогава разни глупости... и недей много да мислиш , че кокошката мислила, мислила и попаднала в тенджерето.

    Коментиран от #8

  • 8 раптор

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Алоооу хищника по леко":

    Е явно ти си специалист! Разкажи! Кой трябва да обяви зоната за полети за опасна?

    Коментиран от #12

  • 9 хрущял

    3 0 Отговор
    Тия разследващи западни скоро може да извадят отнякъде и видео как лично самият Путин изстрелва "Бук"-а по самолета. То бива да мислят хората за тъпи, ама чак пък толкова!!!???
  • 10 ха ха

    1 1 Отговор
    Преводите на огромни суми пари е доста мудна работа
  • 11 ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Миро":

    Преводите на огромни суми пари е доста мудна работа
  • 12 Алоооу хищника по леко

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "раптор":

    Специалист съм разбира се ! Но защо аз трябва да ти разказвам ? Това тука да не е ПУЦ ? Нали си имаш интернет , влезни в сайта на ЦРУ и те там ще ти обяснят как и кой трябва там не знам си какво да ти обявява.
  • 13 Жико

    3 0 Отговор
    Само на мен ли ми се струва, че заглавието не се вързва с текста?

    Факти.бг е направила заключение?
  • 14 234

    3 1 Отговор
    Ясно е кой свалил този самолет,тези който пратили самолета в тази зона.Тъпото е в ситуацията ,че след една година търсят свидетели на някакъв митичен Волво на снимката. Да кажем откровено ,украинската страна има опит в това отношение.Преди години успяха да улучат израилски самолет.Така че търсим под вола теле.
  • 15 гого

    3 1 Отговор
    А бе "факти"... Туй дето показвате не е КОМПЛЕКС БУК. Туй е камион с покрити с брезент цилиндрични тела. Това е. Комплексът е от още две самостоятелни големи машини - радар и команден център. Стрелбата с БУС се вижда от километри, следата стои поне десетина при тихо време, а работата на радара се засича от радиолокационното разузнаване. Търсят свидетели? Колко плащат? Покрай Джермануинкс хората почнаха да си задават въпроси, та ВВС реши да удари едно рамо на криминалните следователи и да покаже, че нещо вършат. А и вие пак претопляте този "запис" доказано правен на 16 юли както изглежда впри подготовката на пропагандния фон на тази огромна укроамериканска провокация.
  • 16 ани

    1 3 Отговор
    Тези русофили като лудите ,умора нямат !!! Вярват на Путин и Русия !! Нали този идиот ,напълно отричаше , че има руски войски в Крим , сега обаче призна за тях ! Отричаше , че има намеса в събитията в Украйна ! По- късно призна , че преди повече от 2 години се готвел за събитията и спасил от разправа Виктор Янукович . С две думи "изглежда " Ванга го е предупредила за Майдана !? Как може, свободомислещи хора да приемат за нормално ,ръководител на чужда държава да определя , КОЙ ДА БЪДЕ ПРЕЗИДЕНТ НА РОДИНАТА МУ ??????

    Коментиран от #18

  • 17 АНИ

    1 5 Отговор

    До коментар #2 от "ярослав станчев":

    Ярославе , бих те посъветвала малко повече да почетеш за І-та световна война и набезите на Русия в България ! Цяла флотилия от Руски кораби е бомбардирала Варна и българското Черноморие на 10.10.1915 година 14 пъти , а на 14.10.1916 година /Петков ден / с цел да има повече загинали, руска ескадра начело с генерал Новицки се разгръща в боен ред и с мощните305 и 203 мм оръдия атакуват ! Тогава UB7 и UB8 немски подводници намиращи се в черно море с командир мичман І ранг Вилхелм Вернер торпелират руският кораб "Пантелеймон " и руснаците бягат .. Първото пленено от нашите кораби "Дръзки" и Смели" знаме е от руски кораб !!!!!

    Коментиран от #22

  • 18 До Ани

    1 5 Отговор

    До коментар #16 от "ани ":

    Ква умора ве Ани ? Няма тука умора ! Девиза на русофилите : има умора няма стотинки , няма умора има стотинки !

    Коментиран от #20

  • 19 FCK

    1 2 Отговор
    #1 #4 и компания

    Доклад за за разследване на авиокатастрофа след всички експертизи излиза обикновено до 1 година. За катастрофата с полския президент Качински в Русия докладът излезе след 9 месеца! Това не е първи случай на разследване в рамките на такъв период има и далеч по-дълги разследвания дори и когато причините са съвсем други. Сравнението с предварителните мнения за катастрофата във Франция е комично и е ясно какво цели. Само да ви припомня, че въпросните ч. кутии, останките от телата и частите на самолета в Украйна бяха седмици наред под контрола на сепаратистите и се извършваше безогледно разместване на останки от неспециалисти, а спецове не бяха допуснати със седмици! Стигна се даже до гнусното и унизително мародерство над телата на загиналите! Това е изключително рядък случай при който се знае мястото на инцидента, но до него със седмици не достигат разследващи! Но на вас целта не ви е друга, а не истината!
  • 20 До Ани

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "До Ани":

    Злобните русофилчета са ме наградили с цели 96 минуса те може би си мислят , че аз съм много огорчен и нещо такова . Напротив, даже им се зарадвах понеже всичките тези минуси доказват какъв як г.....ък съм им направил аз на всички тях . Девиза на антирусофила : колкото по вече минуси , толкова по много "обидени" русофилчета.

    Коментиран от #21

  • 21 ани

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "До Ани":

    Моите пък са 99 т.е. повече от твоите ! Това не ме притеснява .
    Важното е да описвам истината . Че някой на който му плащат с рубли за да живее по нашироко ми пише минус , да пише !! Радвам се , че има и трезвомислещи !
  • 22 reality

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "АНИ ":

    Ани я ни разкажи за добрите американски носители на демокрация минали да сеят мир над София през втората световна.
    Кажи какво са пуснали върху къщите на хората.Я ни разкажи за Хирошима,за Корея,за Виетнам...да ти изброявам ли още.
    Стига си нареждала мантрите за добрия запад и лошия Путин.Заради американските интереси са загинали много хора така че не говори глупости.
    Великите сили нямат вечни приятели,те имат вечни ИНТЕРЕСИ.
  • 23 ого

    2 0 Отговор
    Със същите "доказателства" можехте да аргументирате и извънземна инвазия! Показвате снимки, които не ясно, нито къде са правени, нито по кое време. Показвате "запис" на разговор с прикачени картинки, който нито е ясно къде е записан, нито кой е на него.
    Показвате някакви схеми, които мога на фотошоп да направя за 1 минута!
  • 24 Десислава Димитрова

    1 2 Отговор
    всъщност инфо с този камион и бука публикувах преди може би 4-5 месеца!тогава тролчетата тук пак скачака ,че било манипулация и т.н. сега е официално мнение на разследващите ,които не обявиха резултатите веднага ,а дълго съпоставяха наличната информация.и пак няма угодия на путиновистите.когато американците излязоха със становище след катастрофата за това, че руски бук е свалил самолета ,те плачеха че било много скоро,сега им е много късно :)!истината е че русия предостави системата бук заедно със специалисти за да гарантира чисто небе над донбас,но пияните русначета пак объркаха работата и свалиха пътнически самолет,подобно на ситуацията в комиадията особености на руския риболов :)!в скоро време ще бъде осветено името на ръководителя на бука ,военен от рускитата армия ,а след това ще има и финансови искове и политически оттенък!
  • 25 гого

    2 1 Отговор
    Десислава
    Димитрова
    Какви "разследващи бе скъпа? Къде е официзлния доклад?
    Ходи на 4-ти километър или че на санитарите им е скучно без тебе!

    Коментиран от #26

  • 26 Десислава Димитрова

    1 2 Отговор

    До коментар #25 от "гого":

    официален доклад на кого?американското разследване има официално заявление украинското също,немската разузнавателна служаба също.сега излезе изявление от международната разследваща група!кой трябва да се произнесе за да приемеш фактите ?

    Коментиран от #28

  • 27 raptor

    1 0 Отговор
    Malko stranno kak taka sega holandcite po4vat da tursqt svideteli chrez videoklip4eta... Naistina e oburkvashto. Ili kak jurnalisti namirat otlomki i vmesto da gi dadat na razsledvashtite, te si pravqt sobstveni ekspertizi. I zashto do dnes, oficialnata rasledvashtaa komisiq ne e izleznala s doklad za tipa orujie, koeto e svalilo samoleta s podrobno i publi4no opisanie na fragmentite namereni pri katastrofata. Puk koi e strelql ot tozi buk e 2rata stupka. Pone tehni4eskite danni da kajat, zashtoto te sa 1vo nai-obektivni i lesni za ustanovqvane. Ima ocelen samolet, ima himikali po korpusa ot vzriva, ima prorezi i eventualno shrapneli! Shtom nqkakvi jurnalisti mogat da ustanovqt kakvo e svalilo samoleta, zashto do dnes specialistite ne sa dali stanovishte po vuprosa, zaedno s materialni dokazatelstva. Prestupno e samoto bavene! Prili4a na zamazvane na situaciqta.

    Коментиран от #29

  • 28 гого

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Десислава Димитрова":

    Десислава
    Димитрова
    Алоооо, моме Изявления много! Знаеш ли колко хора заявяват че са видели извънземни?
    Къде са документите?

    Коментиран от #30

  • 29 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "raptor":

    рапторе експертизите по случая със самолета не са завършени напълно ,но явно вече има достатъчно данни да се смята че е стреляно от въпросния бук ,пренасян от белия влекач.всъщност службите на украина пуснаха подробен филм за бука още преди 4 -5 месеца .там с подробности се показваше движението му както и доказателства за това движение от русия към донецк и после обратно,но холанците не бързат,щото в тази информационна война има рискове от сериозни манипулации.тва което дават на този етап експертите ,че е сигурно, че е бук и че е руски,което се знаеше още в самото начало ,но явно е доказано вече и безспорно.скоро ще излезе предполагам и цялата техническа експертиза ,а не само частните изявления на експертите ,които дават сегашната информация!

    Коментиран от #33

  • 30 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "гого":

    алоо какви хора?изявление на държавна служба за разузнаване или на министерство или на група експерти оторизирани да се занимават с проблема не са приказки на видели извънземни.надявам се поне да правиш паралел между тези две неща!иначе документи мнооого само да ти се четат.записани разговори на терористите,официални техни изявления,снимки на бука ,свидетелски показания ,сателитни снимки ,експертизи...

    Коментиран от #31

  • 31 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Десислава Димитрова":

    Деске ма ми той този бук от тира не може да стреля сам. Трябва си комплекс от още четири машини. Кой ще следи и осветява целта докато ракетата лети. Какви глупости говориш за експерти и комисии като вече почти година укриват ключови доказателства. Видяхме колко бързо бе прочетена повредената кутия от германският самолет.

    Продължаваш с тъпата американска пропаганда основаваща се на снимки и доказателства от социалните мрежи. Също както смехорията със стола на Путин.

    Плюс това видяхме твърденията на очевидци че е имало два самолета като единият е стрелял по вторият. А никой от тях не спомена за следа от ракета земя въздух която би се виждала от десетки километри.
  • 32 raptor

    1 0 Отговор
    Защо не са? Все едно полицията да тръгне да търси стрелец, когато човек е умрял от пробождане с отвертка, без да са изчакали данните от аутопсията за причината на смъртта. Ако холандците реално имат данни от аутопсията на МХ17, защо не ги публикуват? Самолета е свален от такъв тип ракета, ударил борда от еди какво си направление, докато е летял с вектор еди колко си градуса, на точна височина... Като най-обективна информация, това трябваше да се знае от цялата общественост! Какво ако наистина бунтовниците са имали БУК, ама не те са свалили самолета?

    Коментиран от #36, #37

  • 33 gogo

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Десислава Димитрова":

    А бе вие да не сте братовчедки с Джен Псаки? Пуснете си от тубата - има доста филмчета и вижте на какви въпроси, задавани от журналиста на Асошейтед Прес Матю Ли, трябва да отговаря братовчедката. Пробвайте и вие да отговорите. Ето да ви улесня - освен публикациите в социалните мрежи, правени от службите за сигурност в Украйна (пропагандна война, нали?), има ли други достоверни доказателства? Данни от разузнаването, записи от радиолокационното разузнаване за работата на радара, свидетели на пуска и на следата от ракетата (виждали ли сте пуск на БУК? Има доста в тюбата), снимки от пуска и следата. Къде са анализите на поразяващите елементи, причинили смъртта на пилотите? Имаше предварителен официален доклад на авиационно разследващите, който нищо не каза освен едни високоенергийни обекти. И един прекъснат запис на рекордера на полетните данни. Прекъснат все едно е отрязан със сатър - нещо, което не може да бъде прието за възможно. Има б ол авиационни форуми, на които специалисти се изказаха еднозначно. И при всички тия конкретни факти, мнение на експерти, тук някой ми приказва, че официални лица могат да правят частни изявления! И да търсят свидетели за предвижването на някакъв покрит с брезент камион преди осем месеца! Не за нещо друго - за придвижването на камион, за който се твърди, че е БУК! Ако сте толкова непертенциозна към собствената си интелигентност, не обиждайте интелекта на хората, които ви четат.

    Коментиран от #34, #35

  • 34 Истината боли

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "gogo":

    Гого, тя не я познава защото не са се запознавали!

    Тя е той и е по-тъпо парчк от Джен!
    Ако беше толкова «ЯВНО» колкото Деска повтвря че Русия е замесена щяха да ги изядът с парцалите до сега!
    БУК от годинине е на въоръжени в Русия и не само, провокацията е готвена да свалят руски самолет, но са го объркали!

    САЩ и запада не иска истината за трагедията MH17, и се нуждаят от причина да се демонизира Русия за това и няма отговр по записа от черните кутии!
    ЦРУ не споделя данни за MH17, защото те са в полза на Русия!
    Не искам да навлизам в тайните на ЦРУ, но САЩ разполага с възможност да си «завре носа» навсякъде - дори и в телефонни разговори по целия свят. Те имат много оперативна информация за MH17, ... не само на сателитни изображения, но и много от прихващане на данни, но няма да ги представят! Анализират случая а не предлагат сателитни снимки? …. Смешно!
    ЦРУ има богат оперативна информация за това как се разби самолета Боинг 777 на авиакомпания Malaysia Airlines, от 17 юли, 2014 в източната Украйна. Въпреки това, тази информация няма да бъде направена публично достояние, защото това противоречи на официалната версия на САЩ, че Боинг 777 е бил свален от сепаратистите . «заяви в интервю американският журналист Робърт Пери»
    Русия разполага със система за проследяване на всяка изтреляна ръкета от където и да било от земното кълбо и да каже с точнст къде е паднал!

  • 35 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "gogo":

    гого,ти братле явно си по-компетентен от службите на най-развитите технологично държави ,които наблюдават конфликта и имат интерес от разкриването на истината.
    само не разбирам що всички псевдоинтелигенти като теб ,потдръжници на путин имат толкова високо самомнение?моята интелигентност те притеснява ,но не обръщаш внимание на своята????кво повече може да се публикува след като ти казах, че има доста публикувано само да ти се чете,но не във руските псевдо форуми на псевдоспециалисти .точно така псевдо щото руснаците имат специалисти и те знаят точно кво е станало,но никои руснак дето държи на името си не би казал различно от това което твърдят,американци ,холанци и немци,а пращат манерки без никаква квалификация да ви лъжат по форумите и разни псевдоразбирачи като теб да се бият в гърдите открили топлата вода!
  • 36 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "raptor":

    защото им трябва време .на запад така се работи проверява се всичко правят се експертизи и накрая се обобщава и се дава изявление.експерти по делото направиха публични изявление преди известно време че е бук,дадоха анализ на осколките и пораженията ,после дадоха изявление че е руски ,сега дават подробности за движението му ,а накрая ще има и офицялно изявление и публикуване на цялостния доклад.след това ще има съдебен процес ,после финансови претенции ,после ще има нови санкции и т.н. и т.н.спомни си локърби тук пътя ще бъде подобен,макар че либия не е русия и кадафи не е путин,но като процедура нещата ще се повторят!
  • 37 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "raptor":

    http://inews.bg/%D0%A1%D0%B2%D1%8F%D1%82/%D0%9C%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2-%D0%A5%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%8F-%D0%9C%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D0%B7%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82-MH17-%D0%B5-%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0%BE%D1%82-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%91%D1%83%D0%BA-_l.a_c.371_i.456613.html