Last news in Fakti

2 Април, 2015 10:23 1 177 1

Русия готова да евакуира мисията си в Йемен

  • йемен-
  • русия-
  • посолство-
  • дипломати

България е изтеглила посолството си още в края на февруари

Русия е изпратила самолет за евакуиране на дипломатическата си мисия и живеещите в Йемен руснаци, съобщава РИА „Новости“.

В момента самолетът чака на летището в Кайро разрешение да излети за столицата Сана.

Не е известно кога ще стане това, заради продължаващите боеве в града.

Междувременно стана ясно, че опозиционните шиитски милиции са разграбили генералното консулство на Русия в Аден, съобщава местното интерет издание „Хуна Аден“, позовавйки се на очевидци.

Преди дни се появи информация, че при въздушните удари на водената от Саудитска Арабия коалиция е пострадала мисията на Русия.

България е евакуирала своето посолство в Йемен още в края на февруари, заяви пред Факти.бг говорителят на МВнР Бетина Жотева. Тя уточни, че това е станало още преди да ескалира напрежението в страната. В момента МВнР не разполага с информация в Йемен да живеят българи.

Саудитска Арабия обяви, че е затворила за полети небето над Йемен, така е блокирала и местните пристанища.

До въоръжената кампания се стигна след като в края на февруари президентът на Йемен Абд Рабба Мансур Хади беше принуден да бяга.

Напрежението в страната ескалира от месеци. Южните провинции са под контрола на местния клон на Ал Кайда.

Метежниците завладяха архива на местните тайни служби и знаят имената на агентите на ЦРУ в страната, съобщава в. „Лос Анджелис таймс“.

Изданието се позовава на информации от пожелали анонимност представители на секретните служби.

Документите са попаднали в ръцете на хутите още миналия септември на 2014 г., когато в ръцете на метежниците падна щаб-квартирата на Националното бюро на сигурността на Йемен в Сана.

Оттогава шиитските милиции имат пълна информация както за агентите на ЦРУ в региона, така и кои са техните информатори и ятаци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 путин

    0 0 Отговор
    Руснаците са изядени отдавна,та нема никой за прибиране!