Last news in Fakti

2 Април, 2015 11:43 1 343 0

Атина бори кризата с по-скъпи музеи

  • гърция-
  • реформи-
  • музеи

Гърция представи нова програма за реформи, която предвижда облагане на рекламата в медиите и затягането на режима за укриване на доходи

Атина бори кризата с по-скъпи музеи - 1
Снимка: АП/БТА

Левичарското правителство на Гърция е представило на своите кредитори нови предложения за реформи. По този начин то се надява да получи поредния транш от 7,2 млрд. евро, за да избегне надвисналия фалит, съобщава в. „Имересия“. От юни се предвижда да поскъпне билета за музеите.

Документът от 26 страници е изтекъл във в. „Файненшъл таймс“. Това е поредната ревизия на гръцките виждания за реформи. Миналият петък гръцкият финансов министър Янис Варуфакис представи

своите виждания за приходи от 3,7 млрд. евро,

които не бяха приети от Брюксел. В новия документ се предлагат две прогнози: оптимистична и песимистична. При първата приходите могат да достигнат до 6,1 млрд. евро, а при втората – от 3,7 млрд.

Представители на европейските институции вече на няколко пъти поискаха от Атина да представи съществени неща. И в новото предложение на Яниус Варуфакис залага на мерки за борба с данъчните измами и укриването на доходи, премахване на освобождаването от данъци и увеличаване на данъците върху луксозния начин на живот.

Прогнозите на правителството за тази година са за излишък от 1,2% от БВП и оценки за нужди от финансиране за около 19 млрд. евро.

В документа се отбелязва, че разширяването на данъчната основа и очаквания ръст на икономиката може да се очава излишъкът в БВП да достигне от 2,7% до 3,9%, пише в. "Та Неа".

От изтеклата информация става ясно, че от юни се предвижа да се повишат билетите за музеите в Гърция. Това ще доведе до нови приходи от 10 млн. евро. Все пак трябва да се отбележи, че правителството на СИРИЗА е решило да разшири базата за облагане на доходите и да вдигне максималните ставки. Това ще донесе допълнителни приходи от 400 млн. евро. Нови 20 млн. евро се очакват да дойдат от по-високите данъци върху лукса, които ще засегнат притежателите на яхти, луксозни имоти и др.

Липсата на средства в бюджета е накарало правителството на СИРИЗА да обещае

да се справи и с раздаването на пари в пликчета.

Освен това всички комунални разходи, такси, данъци, глоби и други се предвижда да става само чрез банков път.

Управляващите в Гърция са решени да проучат опита на Белгия и да приложат на практика при контрола на касовите апарати. Предвижда се да разработи кампания с касови бележки, която ще пресече практиката сред търговците да укриват ДДС, коментира в. "Нафтемборики".

Властите имат намерение да разчистят и проблема с висящите дела в съдилищата за данъчни измами. Те обмислят да предложат споразумение, според което задълженията ще бъдат намалени между 33% и 55%, ако подсъдимите се съгласят на прекратяване на делото. Мярката ще се приложи за близо 64 000 дела.

За изрядните данъкоплатци се предвижда намаляване на данъка и по-бързото му възстановяване.

Управляващите декларират, че ще продължат с

борбата с контрабандата на алкохол и гориво.

Въпреки това, както е отбелязано в документа, "като се има предвид въздействието на мерки за разширяване на данъчната основа и ръст на приходите през тази година, на първичния излишък може да се образува при значително по-високи нива (от 2,7% до 3,9% от БВП) ", се увеличава за бюджетно маневриране в Атина.

Не са подминати и медиите. От средата на годината рекламата в тях ще се облага с 20%.

Правителството на СИРИЗА е готово да обменя информация, за да пресече практиката на богатите гърци да имат сметки в чужди банки, за да не плащат данъци в родината, отбелязва в. "Катимерини".

В близките дни ще стане ясно дали кредиторите ще приемат новите мерки за реформи в Гърция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА