Last news in Fakti

3 Април, 2015 11:37 1 182 0

Оръжието ни раздава правосъдие

  • прокурор-
  • истанбул-
  • беркин елван-
  • мехмет селим кираз

На 31 март около 12 часа двама бойци от Революционния фронт за народно освобождение взеха за заложник в истанбулски съд прокурора Мехмет Селим Кираз. Той беше обвинител по делото на Беркин Елван, който беше прострелян от полицай по време на вълненията от юни 2013 г. Беркин Елван беше тежко ранен и изкара близо година в кома преди да почине.

Никой от убийците до наши дни не е намерен, въпреки старанието и искането на семейството на Елван и демократични организации.

Журналистът от в. „Джумхуриет“ Ахмет Шик разговаря с похитителите около 16 часа местно време или 4 часа преди те да бъдат убити при спецакция на турските сили за сигурност.

Хаштагът в Twitter #BizDeSiziSeviyoruz ( Ние ви обичаме също) се появи след последни туит от бойците на Революционния фронт „Народе наш, ние ви обичаме“.

Възнамерявате ли да завършите своята акция? Разкажете ни за продължаващите преговори.

- В нашия Twitter акаунт, ние публикувахме регистрационните номера на полицейските служители, които са заподозрени в убийството на Беркин Елван. Според документите на следствието, следователи са идентифицирали три от 21 полицаи, които са заподозрени. Научихме, че тези трима полицейски служители биха могли да бъдат тези, които са убили Беркин. Прокурорът вече ни предостави тази информация. По време на преговорите ние поискаха самоличността на тези трима полицаи да бъде разкрита по телевизията.

Преговарящите ни казаха, че има 99% вероятност, че Беркин е бил убит от тези полицаи. Ето защо, ние искаме да съобщят имената им по телевизията.

Смятате ли, че вашите изисквания ще бъдат изпълнени?

- Те знаят имената на престъпниците, но не ги огласяват. Това ще стане след като им повдигнат обвинения, предизвикани от нашите действия.

съобщиха. Те ще обявим и изправят пред правосъдието след нашите действия. Имената на убийците наАли Исмаил Коркмаз и Етем Сарисюлюк също са известни, но можете да видите какви са резултатите от съдебното дело. Убийците никога не ги наказват. Затова ние настояваме убийците да бъдат изправени пред народен съд. И това е второто ни искане.

Какво ще стане, ако не изпълнят вашите искания?

Нашите искания са ясни. Имената и фамилиите (на полицаите – бел. пр.) трябва да бъдат обявени по телевизията. Тези, които водят преговори с нас, трябва да изпълнят дадените обещания – да разкрият имената на ченгетата. И тези офицери от полицията трябва да признаят своята вина. Ако исканията ни не бъдат удовлетворени, ние ще изпълним обещаното.

Носят се слухове, че сте използвали адвокатски карти, за да влезете в съда? Как успяхте да вкарате оръжие? Наистина ли един от вас е адвокат?

Няма да отговорим как сме успели да влезем. С времето и това ще стане ясно.

Ние не сме адвокати. Ние сме бойци от Революционния фронт.

Подобни слухове са удар по адвокатите,макар че с друга страна адвокатите са под натиск. Те бяха обект на репресии много пъти в тази страна: бяха хвърляни в затвора и убивани, защото са защитавали своите клиенти.

В тази страна всеки, който е против управляващата партия и върхушката е обект на преследване.

Въоръжената акция ще раздаде ли правосъдие?

- Революционерите от тази страна използват всяка възможност да търсят справедливост. Е имаше много опити: революционерите излязоха на протести, адвокати се опитаха да получат справедливост. Но не арестува убийците, а активистите.

След това точно срещу активистите образуваха дела. Те бяха измъчвани. Правосъдието се задейства само тогава, когато са засегнати интересите на върхушката и силите на реда арестуват тези, които искат правосъдие. Методите, които използваме и самата ни акция са законни.

Обществеността вече реагира с протести срещу убийството на Беркин Елван. Стотици хиляди излязоха на улиците срещу несправедливостта. Не смятате ли, че вашата акция подкопава легитимността на тези протести?

Беркин Елван беше обикновен човек, но беше и наше дете. Ние познавахме Беркин. Той беше хлапе от квартала. Ние израснахме заедно. Ние го обичахме – той беше наш брат и другар. И не случайно милиони се стекоха на неговото погребение.

Революционерите протестираха в продължение на 360 дни, за да привлекат вниманието към несправедливостта и да формират общественото мнение.

По време на юнските протести загинаха много мъченици, но никой от тях нямаше подобно на Беркин погребение.

Ние вече използвахме демократични методи, но не получихме правосъдие. Тогава решихме: нашето оръжие ще раздаде правосъдието. Нашата идеология – тя е нашата легитимност.


 

Със съкращения


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА