Last news in Fakti

12 Април, 2015 13:04, обновена 12 Април, 2015 20:54 1 399 5

Папа Франциск призна арменския геноцид

  • папа франциск-
  • геноцид-
  • арменци

Той нарече така избиването на арменците в Турция в началото на миналия век

Папа Франциск призна арменския геноцид - 1
Снимка: АP/БТА

Папа Франциск определи избиването на арменците в Турция като „първият геноцид на ХХ-ти век“, съобщи Би Би Си.

Историците считат, че над 1.5 млн. арменци са били избити от Отоманската империя през 1915 г. Турция обаче отказва да признае този  акт като геноцид и се очаква изявлението на главата  на римокатолическата църква да предизвика реакция от страна на турските власти.

По време на неделна меса  в базиликата „Свети Петър“ папата заяви, че миналият век е бил белязан от три огромни трагедии.

„Първата, която широко се счита за първия геноцид на ХХ-ти век, засегна вашия арменски народ.“, заяви Франциск, цитирайки документ, подписан от папа Йоан Павел II през 2000 г.

Папата се позова на престъпленията извършени от нацизма и сталинизма, както и геноцидите в Камбоджа, Руанда, Бурунди и Босна. Той заяви, че е негов дълг да почита тези, които са били убити.

„Да крием или отричаме злото е все едно да позволим на една рана да кърви, без да я превържем“.

В неделната служба папата още почете свети Григорий от Нарек, който е живял през Х-ти век. Той го обяви за доктор на църквата. Само още 25 души са носители на тази титла. Армения отдавна се бори за международното признание на арменския геноцид, който страната чества на 24-ти април.

Часове по-късно турското външно министерство извика посланика на Ватикана в Анкара. Пред него е бил изказан протест за използването на термина "геноцид" от папа Франциск.

Турция е заявила пред посланика, че "дълбоко съжалява и е разочарована" от изявлението на папа Франциск. Анкара е "удивена", че папата нарича събитията геноцид, след като те не са признати за такъв от международен съд. Според турската страна коментарът на Франциск е предизвикал "проблем в доверието" между Ватикана и Турция. 

Анкара пък повика за консултации посланика си във Ватикана Мехмет Пачаджъ, съобщи турското министерство на външните работи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ддддд

    1 0 Отговор
    evala na papata ,, kato priznae e i bulgarskiq genocid ot turcite togava i 6te plqskame daje
  • 2 ROTH

    1 1 Отговор
    Какъв български геноцид бълнуваш?
  • 3 Vasik Atanasova

    1 0 Отговор
    БРАВО НА ПАПА ФРАНЦИСК
  • 4 mediator37

    1 0 Отговор
    На Ердоган му приседна баклавата. Три тенекета газ от яд ще изпикае, обаче колелото вече се е завъртяло.
    Не им е само този геноцид на сметката на турците. Редно е вече да се заговори и за геноцида над българите, за "кръвния данък", за геноцида над цели балкански народи.
  • 5 mediator37

    1 0 Отговор
    По време на възродителения процес и преименуването има всичко на всичко осем загинали турци. При 8 загинали Доган и Турция казта, че това е геноцид.
Новини по държави: