Last news in Fakti

18 Април, 2015 01:00 1 216 2

Кръшно българско хоро отново ще се извие в Брюксел

  • хора-
  • брюксел-
  • ек-
  • кристалина георгиева

За трета поредна година заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева ще поведе хорото

Кръшно българско хоро отново ще се извие в Брюксел - 1
Снимки: ЕК /От предишни издания на инициативата/

На 25 април точно по обяд в центъра на Брюксел – на площад "Гранд плас"– ще се извие кръшно българско хоро. За трета поредна година жителите и гостите на белгийската столица ще могат да се включат в Голямото хоро. То се организира по инициатива на заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Геогриева в рамките на фестивала за балканска музика и изкуство Balkan Traffiк!

Както и предишни години, и този път хорото ще поведат солистите на прочут български ансамбъл за народни танци. Тази година на фестивала ще гостува фолклорен ансамбъл "Ботевград". За да привлекат публика и участници в Голямото хоро, изпълнителите от България ще изиграят няколко зрелищни танца от различни етнографски области на страната. Музикалният съпровод ще бъде от характерни български народни инструменти – кавал и гайда, гъдулка, тъпан, акордеон. След като танцьорите заразят достатъчно желаещи да повторят техните стъпки, г-жа Кристалина Георгиева ще обяви началото на Голямото хоро. То ще продължи, докато участниците имат енергия да следват кръшните изпълнители от Ботевград.

Целта на голямото хоро е да покаже културното богатство на България пред жителите и гостите на голям и космополитен град като Брюксел. Желанието на организаторите е да заразят с магията на нашенските танци колкото се може повече минувачи, у които да се затвърди положителна представа за родината ни.

Освен фолклорен ансамбъл "Ботевград", на Голямото хоро са поканени и любителски танцови групи от Белгия, Холандия, Люксембург, Германия. В събитието ще се включат и танцови трупи от други балкански държави – Албания и Турция.

Специален гост на събитието ще бъде заместник-министърът на културата доц. д-р Бонка Петрунова.

Фестивалът Balkan Traffiк! се провежда за девета поредна година. Тази година голямата звезда на събитието е сръбската легенда Горан Брегович. Специално за фестивала от България пристига и етно фюжън групата "Оратница".

Голямото хоро се организира със съдействието на Министерство на културата на България и с подкрепата на белгийските власти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георги Алексиев

    0 0 Отговор
    в всяка държава има повече българи отколкото в българия
  • 2 УМНО СЕЛО

    1 0 Отговор
    Оти те там си немат цигани със мечки,
    та рекохме да им сториме сеир.
    Ние не сме по работата, по скоро сме по веселбата.

    Да ама е за много малко, нъл знаш: - Иху, Иху и после па че клепаш УМНУ и ТИХУ!

    Абе убаа работа, ама българска, ДЕКИШ НЕ ФАШТА.
    С трици маймуни се не фаща!

    25 години одат по Брюксел, и де га файдата?
    Ще ни пускат да одим по Шенген,
    та белким по-малко да сме им тук на главата.
    С чужда пита, помен правят,
    те тъй работите ще оправят.