Last news in Fakti

20 Април, 2015 01:02 1 392 0

Иновативен метод за обучение на проблемни младежи

  • тайван-
  • младежи-
  • обучение-
  • овладяване на агресията-
  • травма-
  • педагози-
  • психолози-
  • интерактивен метод

Тайвански учен представя своя иновативен метод за овладяване на агресията сред младежите

Неортодоксален възпитател помага на травматизирани младежи в Тайван по нетрадиционен метод, чрез който последните намират начин да се справят с агресията и вътрешните си проблеми. Неговата алтернативна програма за обучение включва посещение на някои от най-екзотичните места в света.

Хси Чи-му е доцент в катедра Гражданско образование и лидерство в Националния университет на Тайван. Той подкрепя идеята за „приключенско образование”, като от 2005г. насам е тренирал множество психиатри, педагогически съветници и социални работници в процеса на създаване на новата форма на обучение.

Според Хси много от неговите ученици идват от проблемни семейства, страдат от поведенчески или ментални увреждания или са в изпитателен срок. „Мога да се отнеса към тези проблемни младежи, защото в миналото аз бях един от тях”, споделя той.

Жертва на домашно насилие, Хси е отпаднал от гимназията и се е отдал на дребни гангстерски прояви, тръгвайки определено по лош път.  „Всичко това се промени, когато един учител прояви специален интерес към мен и преобърна живота ми”, спомня си той. „Има огромна разлика, когато разбереш,че има някой, който не се е отказал от теб”, допълва Хси.

Той никога не забравя добротата на своя учител и си обещава да помага по същия начин и на другите младежи, изпаднали в подобно положение. Неговите терапевтична сесии, които включват колоездене в Нова Зеландия, кану-каяк в Аляска и изкачване на Килиманджаро в Кения, бързо добиват популярност. Последните му начинания като програмите за трансформация на общността в Непал и Северен Тайланд също се оказват доста привлекателни.

Тази успешна комбинация от приключения, терапия и обучение чрез преживяване бе описана в популярната книга на Хси „ Достигане на върха: Лидерство в действие за промяна на живота и опознаване на света”.

„Такива задгранични дейности се оказаха особено вдъхновяващи за проблемните младежи, защото те никога не са имали възможността да ги направят сами”, заявява иноваторът. Той твърдо стои зад идеята, че всички хора еднакво заслужават правото да реализират мечтите си. Чрез тези уникални приключения, младежите развиват различни умения като работа в екип, възможност за овладяване и справяне с гнева, комуникационни умения, лидерство в решаване на проблемите и т.н. „ Тези умения ще им помогнат по-лесно да извървят дългия път в живота си”, твърди Хси. Нещо повече, според ментора уроците, научени по време на сесиите, карат проблемните млади мъже и жени да постигнат вътрешен мир със себе си, приемайки миналото  и трансформирайки негативите емоции в положителни.

Чрез своите инициативи, тайванският доцент се опитва да обясни на обществото, че „красивият и сигурен аквариум е подходящ за спокойните декоративни рибки, но китовете се нуждаят от предизвикателствата на бурното море” и той се опитва да им ги осигури като по този начин намира път към тях.  „В моя опит въображението е от ключово значение за реализирането на заложения потенциал. Ако имате вяра в човек и наистина ви е грижа за неговото благосъстояние, тогава са налице условия за безгранични постижения”, споделя Хси.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА