Last news in Fakti

19 Април, 2015 13:35 908 3

Двама дисиденти на вота в Хавана

  • куба-
  • избори-
  • местна власт

Кубинците гласуват за местна власт

Над 8 млн. кубинци днес трябва да изберат 12 хил. представители на  общинските съвети, предаде АП.
За първи път от десетилетия до изборната надпревара са допуснати и  опозиционери. 27 379 са кандидатите за местната власт.

65-годишният Хилдебрандо Чавиано и 26-годишният Юниел Лопез са се  кандидатирали за общинските избори в Хавана. Те спечелиха  одобрението на своите съседи на публично гласуване през март  месец.
Ако бъде избран, Чавиано обещава, че ще се опита да намали недостига на жилища и ще храни по-възрастните, защото вижда хора да претърсват старателно боклука дори в неговия престижен квартал Ведадо.

Лопез, който живее в бедняшкия квартал Санта Амалия, иска да поправи счупените тротоари и улици.
Кандидатурите на двамата са първото изборно предизвикателство към комунистическата партия откакто САЩ и Куба се съгласиха през декември да подновят дипломатическите си отношения и да сложи край на пет десетилетия враждебност.

Кандидатите за общинските постове биват излъчвани с вдигане на  ръка по време на над 50 000 квартални събрания - процес,  представен като демократичен и прозрачен от кубинските власти.
Дисидентите в Куба като цяло бойкотират изборите, определяйки ги като фарс.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Атанаска Васкова

    0 1 Отговор
    Много бре, цели двама? Кастро трябва да вземе мерки...
  • 2 любител

    0 0 Отговор
    Кастро е история, времената се променят...
  • 3 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор
    статията е показателна за острова на свободата :)!голяма свобода няма що!