19 Април, 2015 19:14 2 294 4

Протести срещу споразумението със САЩ заляха Европа

  • протести-
  • ttip-
  • споразумение-
  • ес-
  • сащ

Протести срещу готвеното споразумение за свободна търговия между  ЕС и САЩ (TTIP) заляха Европа през уикенда, обобщават световните  медии.
Стотици поляци се събраха пред представителството на Европейската  комисия във Варшава, за да изкажат своето несъгласие с подготвяни  документ.

Протестиращите дори бяха донесли макет на Троянския кон. По този  начин те ясно показаха, че подготвяното споразумение ще е във  вреда на икономиката и социалния модел на Стария континент.

Демонстрантите във Варшава настояха преговорите да започнат отново и то с участието на Световната търговска организация (СТО). Обаче ЕС си поставя за цел да приключи преговорите до края на 2015 г.

Протести се проведоха и в Прага, Брюксел, Мадрид и Хелзинки.

Най-масови бяха демонстрациите от събота в Германия - общо в 200  града, като само в Берлин на улиците излязоха поне 4000 души.  Противници на пакта се извиха в жива верига в центъра на града,  издигнали плакати: "Демокрацията не е търговия", "Долу икономическото НАТО", "Ние можем да спрем  TTIP" и други. Германците са основните противници на подготвяния документ. Те дори са събрали над половината от милион и седемстотин хиляди подписа.

Демонстрациите се проведоха в навечерието на новия рунд от  преговори, който започва в Ню Йорк в  понеделник.  Ако TTIP стане факт, ще роди най-голямата в света зона  за свободна търговия с 820-милионен пазар. В него ще участват САЩ, ЕС, Канада, Мексико, Швейцария, Лихтенщайн, Норвегия, Исландия и кандидатките за членство в Евросъюза.
Привърженици на TTIP твърдят, че то е от полза за обикновения човек, защото ще създаде огромен пазар, а конкуренцията и липсата на мита ще свали цените.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Интересно

    1 0 Отговор
    Много интересна статия! Ясно е, че едни хора протестират, обаче накрая човек остава с впечатлението, че те протестират против собствения си интерес. Този Йоанис, с извинение, или е напълно дезориентиран или умишлено представя фактите по този начин - в услуга на споразумението... През последните дни нещо ставаше въпрос за предоставяне на огромни права на корпорациите, ама тук изобщо това не се споменава, а то е основният проблем в това споразумение. Те германци и др.п. изобщо не са по-глупави от нас за да чакат като овце продажните си управници да подписват всичко, което идва от "демократичните" САЩ... Трябва да има и някаква мисъл за бъдещето на нашите деца и внуци, нали? Защото перспективата е лудата Америка да се пренесе в Европата и да заживеем в един от американските филми за бъдещето - в мази и канали, облечени в дрипи, обаче с модерни оръжия. На мен това никак не ми допада, а на вас?
  • 2 Киро

    0 1 Отговор
    И кво им пречи свободната търговия на тия??!
  • 3 Жоро

    1 0 Отговор
    ГМО, мили хора.
    Това е основната идея на споразумението - свободен пазар в Европа за ГМО боклуците на САЩ.
  • 4 DARK

    1 0 Отговор
    Не е проблема свободната търговия а допълнителните неща които искат да приемат като факта , че ще се отнемат почти всякакви регулации на ЕС и 100% неща като ГМО-тата няма да могат да бъдат подлагани на забрани същото важи и за много други неща като сигурно ще се опитат и шистовия добив да го вкарат в схемата.