Last news in Fakti

20 Април, 2015 14:52, обновена 20 Април, 2015 21:13 1 426 1

Нова криза с бежанци в Средиземно море

  • криза-
  • бежанци-
  • средиземно море

Има информации за поне 20 мъртви

Нова криза с бежанци в Средиземно море - 1
Снимка: БТА/AP

Нова трагедия с имигранти в Средиземно море се разрази на фона на срещата на външните министри на ЕС в Люксембург, където те обсъждат кризата, съобщава Би Би Си.

Италия и Малта заявиха, че работят по спасяването на най-малко две лодки със стотици души на борда.

ЕС прибави въпроса за имигрантите в дневния си ред, след като лодка потъна рано в неделя и стотици бежанци се удавиха. Министрите от ЕС са под натиск след взетото миналата година решение да намалят усилията си за търсене и спасяване на имигранти

Кризата в Либия и произтичащия от нея засилен миграционен поток през Средиземно море към Европа доминираха днешния Съвет „Външни работи”, който се проведе в Люксембург. Първите дипломати на 28-те започнаха с минута мълчание в памет на стотиците загинали при вчерашния трагичен инцидент край бреговете на Италия, съобщиха от МВнР.

Съветът потвърди подкрепата за преговорите под егидата на ООН за сформиране на правителство на националното единство в Либия, което да може да разчита на подкрепата на международната общност. Постигането на национално помирение е от ключово значение за изграждането на ефективни държавни институции, които да гарантират сигурността и да работят за справяне с предизвикателствата на икономическата криза, тероризма и нелегалната миграция.

В контекста на зачестилите в последно време трагични инциденти в Средиземно море Върховният представител Федерика Могерини свика извънредна среща във формат министри на външните и на вътрешните работи. В заседанието участва и комисар Димитрис Аврамопулос, който представи от името на Комисията план от 10 конкретни мерки за справяне с проблема, сред които борба с мрежите за трафик на хора, засилване на операцията на Фронтекс в Средиземно море, солидарно разпределение между страните членки на отговорността при приемането на бежанци и търсещи убежище.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова изрази принципната подкрепа на българската страна за предложение мерки, като подчерта, че паралелно с проблемите по морските граници, ЕС не бива да забравя и силния миграционен натиск, на който са подложени и сухопътните, включително и България като външна граница на Съюза. Министър Даниел Митов постави акцент върху необходимостта от разрешаване на кризите в Сирия и Ирак, както и от максимално скорошното влизане в действие на споразумението за реадмисия с Турция и приемането на протокол за съвместно наблюдение на границите между България и Турция и България, Турция и Гърция. Той отбеляза нуждата от отделяне на повече средства от страна на ЕС за справяне с проблема с миграцията.

В заключение Върховният представител Могерини подчерта, че днешната извънредна среща, която за по-малко от 24 часа събра 41 министри, е ясен знак за силната политическа воля на страните членки и общото мнение, че е необходим всеобхватен стратегически подход. Темата ще бъде обсъдена и на най-високо политическо равнище на свикания на 24 април извънреден Европейски съвет.

В рамките на днешното заседание външните министри проведоха стратегическа дискусия за развитието на отношенията на ЕС с Латинска Америка и Карибите. Те се обединиха около необходимостта от по-нататъшно задълбочаване на политическото и икономическото сътрудничество с региона, както и на партньорството по глобални въпроси. Първите дипломати обсъдиха и ситуацията в Йемен, като потвърдиха подкрепата за легитимните власти в страната и осъдиха дестабилизиращите едностранни действия на хутите и верните на бившия президент Салех военни части. Отправен бе призив към всички страни в конфликта за започване на приобщаващ политически процес.

Програмата на Съвет „Външни работи” продължава със среща на  външните министри на държавите от Източното партньорство, на която ще бъде обсъдена подготовката на Срещата на върха на Източното партньорство в Рига на 21-22 май 2015 г.

Агенцията по имиграцията е получила сигнал за бедствие от три потъващи лодки, превозващи поне 300 имигранти през Средиземно море. Има информация за 20 загинали. Това заяви ръководителят на Агенцията по имиграция.

Съобщението за кризата е подадено от една от лодките към офиса на Агенцията в Рим. Твърди се, че на борда й са се намирали около 300 души, 20 от които са загинали.

Италиански премиер Матео Ренци заяви, че страната му работи в тясно сътрудничество с Малта по спасяването най-малко на две лодки. Той каза, че един от корабите всъщност е лодка с около 100-150 души на борда. Другият плавателен съд е по-голяма лодка, превозваща най-малко 300 души.

Говорителят на Агенцията по имиграция Джоел Милман заяви,че служителите му се опитват да проверят детайлите по случая.

Инцидентът става само ден след катастрофата с кораб покрай бреговете на Либия, която според различни информации е отнела живота на поне 700 души.

По-рано през деня стана ясно и за инцидент с кораб, превозващ имигранти към Европа, който се блъснал в скали край гръцкия остров Родос.  На борда е имало най-малко 80 души, поне трима, от които са загинали.

Преди разговорите в Люксембург, върховният представител за външна политика на ЕС Федерика Могерини заяви, че Европа има "политическо и морално задължение" да направи нещо за имигрантската кризата в Средиземно море.

"Средиземно море е наше море и ние трябва да действаме заедно като европейци. Европейският съюз се гради около защитата на човешките права, човешкото достойнство и човешкия живот. Трябва да сме последователни в това“, заяви тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.