Last news in Fakti

20 Април, 2015 17:58 1 159 1

От ФБР признаха за преувеличаване на доказателства

  • фбр-
  • грешки-
  • доказателства

Злоупотребите са продължавали десетилетия

От ФБР признаха за преувеличаване на доказателства - 1
Снимка: AP/ФБР

От ФБР признаха за допускани грешки при обработка на доказателства, предоставяни от тяхната лаборатория за експертиза на американския съд, съобщи „Вашингтон поуст“.

Доказателствата са били използвани за защита на присъди, включително и такива, включващи смъртно наказание. Случаите датират от близо две десетилетия преди 2000 г. Доклад от офиса на генералния инспектор е посочил нередности в анализите на съвпадение в единици коса.

Според Асоциацията на криминалните адвокати от 28 изследователи, 26 са преувеличавали криминалистичните съвпадения по начини, които са изгодни за прокурорите в поне 95% от 268 процеса.  В това число влизат случаите на 32-ма обвиняеми осъдени на смърт, 14 от които са били екзекутирани или умрели в затвора. Все пак тези грешки не значат, че срещу въпросните обвиняеми няма и други доказателства за тяхната вина.

Адвокати и прокурори в 46 щата са нотифицирани да определят дали по определени дела има основания за оспорване. От ФБР и Министерството на правосъдието съобщиха, че ще осигурят необходимите средства, за да се справят с всички случаи и да осигурят справедливост за засегнатите обвиняеми.

Сенатор Ричард Блументал, който е и бивш прокурор, настоява Министерството на правосъдието и ФБР да уведомят обвиняемите във всички 2500 случая , включващи съвпадение на коса. Според него е нужно и удвояване на усилията за получаване на информация по всеки отделен случай. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 питащ

    1 0 Отговор
    Къде е френскиятк посланник в САШ,да дръпне една пресконференция за гнилите круши в системата на САЩ.Къде е европейската комисия,която да ги предупреди ,че докато не си оправят съдебната система да забравят за договор с Европа