21 Април, 2015 08:37 1 013 0

Арестуваха капитана на потъналия край либийския бряг кораб

  • италия-
  • сицилия-
  • бежанци-
  • либия

Операцията по издирването на още оцелели продължава

Арестуваха капитана на потъналия край либийския бряг кораб - 1
Снимка: АП/БТА

Италианските власти са арестували капитана и членове на екипажа на потъналия край бреговете на Либия кораб с имигранти, предаде Би Би Си.

Сред оцелелите 27 души властите са открили и задържали двама трафиканти. Италианските гранични патрули досега са извадили 24 тела и са спасили 27 души. Операцията по издирването на още оцелели продължава.

От представителството в Сицилия на Върховния комисариат за бежанците на ООН съобщиха, че потъването на кораба край бреговете на Либия в Средиземно море в неделя е отнело живота на 800 души.

Европейският съюз дори свиква спешна среща в четвъртък, за да обсъди предложените от Еврокомисията 10 мерки за справяне с бежанската вълна.

Експерти обаче предупредиха, че мерките като засилване на операциите “Тритон” и “Посейдон” само ще увеличат притока на бежанци. Дори и системно снемане на пръстови отпечатъци на всички мигранти при пристигането им на Стария континент няма да пресече нелегалните канали, които са незасегнати в Либия.

Ще бъдат разположени и екипи от ЕАСО в Италия и Гърция в помощ на обработването на молбите за убежище.

Предвижда се да се увеличи сътрудничество между организациите Европол, Фронтекс, Европейското бюро за подкрепа на убежището (ЕАСО) и Евроджъст за събиране на информация за начините на действие на трафикантите на хора.

Освен това ще бъдат конфискувани и унищожавани плавателните съдове, използвани за превозване на имигрантите.

Ще бъде изготвена и програма за настаняване в страните от ЕС на лица, получили статут на бежанци от Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Трябва да се подготви и програма за бързи връщания на кандидати за имиграция, на които не е разрешено да останат в ЕС. Тя ще се координира от Фронтекс заедно със страните членки, които първи приемат имигранти от Средиземно море.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: