Last news in Fakti

21 Април, 2015 18:53 2 207 9

Счетоводителят на Аушвиц призна, че носи морална вина

  • оскар грьонинг-
  • аушвиц-
  • процес

Оскар Грьонинг е бил пазач в лагера през 1944 г

Счетоводителят на Аушвиц призна, че носи морална вина - 1
Снимка: БТА/AP

93-годишният член на SS Оскар Грьонинг, известен и като Счетоводителят на концентрационния лагер Аушвиц призна, че има „морална вина“ за убийството на над 300 000 евреи по време на Втората световна война, съобщи Би Би Си.

Грьонинг говори по време на процеса срещу него в германския град Люнебург за съучастничество в убийствата от Холокоста.  Той заяви, че е отчитал конфискуваните пари, които са били вземани от новопристигащите в Аушвиц. Грьонинг призна, че е бил свидетел на убийства, но отрече да е извършвал такива. Пред съда обвиняемият заяви:

„Моля за прошка. Аз споделям морална вина, но дали съм нарушил закона ще решите вие.“

В документален филм за Холокоста на Би Би Си през 2005 г. Грьонинг заявява:

„Аз видях газовите камери. Видях крематориума. Бях на рампата, когато се извършваше селекцията за газовата камера. Ако това може да се опише като вина, то аз съм виновен. Не смятам обаче, че нося отговорност пред закона.“


Оскар Грьонинг е служил в Аушвиц между май и юни 1944 г. Тогава той е бил 21-годишен пазач. По онова време в лагера влизат 425 000 души, над 300 000, от които са били избити. На процеса присъстваха и няколко от оцелелите от концентрационния лагер, някои от които припознаха Грьонинг като човека, който е пил водка с офицерите. На влизане в съдебната зала бившият нацист изглеждаше омаломощен, но след това говори близо час за случващото се в лагера.

Пред Ройтерс Хеди Бом, една от оцелелите от Аушвиц заяви: „Надявам се да чуя, че участието в онази машина за убиване е престъпление. Искам за в бъдеще никой да не може да направи подобно нещо и да твърди, че е невинен.“

Обвиненията срещу Грьонинг бяха повдигнати през 80-те години на миналия век, но бяха оттеглени заради липса на доказателства за участието му в самите убийства. Сега обаче прокуратурата смята, че може да издейства обвинителна присъда, само заради това, че бившия нацист е бил охрана в лагера. Ако той бъде признат за виновен може да получи 15-годишна присъда.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вввв

    0 1 Отговор
    кога и ушатия негър ще си признае вината за избитите стотици хиляди в мръсните войни на сащ за петрол
  • 2 НикиД

    0 0 Отговор
    това е пълна пародия! да съдят един 93 год старец, за да се подмазват на евреите и американците. и то за какво, че като е бил момче по време на войната си е вършел работата като пазач. съвременните германци са пълен боклук.
  • 3 пфу

    0 0 Отговор
    какво искате от човека бе, само е броил и пазел пристигащите.
    на тия години е бил привикан на наборна служба и където го пратят - там ще ходи.
    евреите не спират издевателствата над Германия след 1945г.!
    Да внимават, че често историята се повтаря! Примери, много, та много..
  • 4 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор
    ЕВРЕИТЕ КОМАНДВАТ СВЕТА
    ОСТАВЕТЕ СТАРЕЦА НА 93Г Е
    СТИГА ЧЕТКИ НА ОБАМА
  • 5 mediator37

    0 0 Отговор
    Стари манджи притоплят през месец, не им ли омръзна.
  • 6 Най

    0 0 Отговор
    Най смешното е,че този съдебен процес е пълен цирк...Обяснявам.След разделянето на Германия на две,голяма част от нациските ръководители са в западната част.Само от СС на запад живеят над 70 000 човека...А сега познайте от тези 70 000 есесовци колко са осъдени след 1945 год????????? Отговор--САМО......29 човека.....Та затова съдът срещу този старец е пълен идиотизъм и лицемерие.........

    Коментиран от #7

  • 7 НикиД

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Най":

    Чакай малко, да не би всички СС-овци да са престъпници. През 1944 частите на СС са наброявали 20 дивизии - около 400 000 души, в тях са се биели като гладиатори най-добрите и най-качествените момчета на Германия и доброволци от много други страни. Нарочно се налага този образ, че това суперелитно формирование е било съставено едва ли не от някакви извратени садисти. Просто СС са отговаряли за охраната на лагерите, това е. А колко души са загинали в тези лагер никой не знае, цифрата се помпа непрекъснато, нищо чудно след няколко години жертвите да набъбнат и до 10 мил.,след ,,нови,, разкрития.

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Най

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "НикиД":

    Видимо не си схванал....коментарът ми беше за лицемерието на "цивилизования свят" в днешно време.Лично аз,казвам че този процес,е "прах в очите" на хората......
  • 9 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "НикиД":

    Много грешиш. СС е била елитна дивизия от 400 специалиста по криминални дела. След това хайнрих вкарва политически уроди и се превръща в ужасна репресивна машина от 20 000 в по-голямата си част нацисти затрили милиони в Европа.
Новини по държави: