25 Април, 2015 11:03, обновена 25 Април, 2015 22:17 5 901 0

Силно земетресение в Непал, жертвите са над хиляда (Видео)

  • земетресение-
  • непал-
  • катманду-
  • индия

В столицата Катманду са унищожени много сгради

Силно земетресение в Непал, жертвите са над хиляда (Видео) - 1
Dharara Tower. Снимка: Туитър

В резултат на силно земетресение в Непал са загинали повече от 1000 души,  предаде Би Би Си, като се позова на данни от местната полиция. The Times of India съобщава за над 1500 загинали.

Зeметресението с магнитуд от 7.9 по Рихтер, с епицентър на 77км от Катманду е най-мощното за  последните 80 години.

В съседните на Непал страни трусовете са причинили смъртта на 30 души, 20 от тях са загинали в Индия.

Земетресението предизвика лавини по склоновете на Еверест. 8 души са загинали при затрупване на базовия лагер на Еверест, обявиха от непалското министерство на туризма. Сред загиналите са алпинисти и шерпи.

От МВнР съобщиха за Факти.бг, че за момента няма информация за пострадали български граждани от земетресението. Почетният консул на България в Непал – Бхола Тхапа, продължава да поддържа редовен контакт с местните власти.

Основната гражданска болница в Катманду приема пострадали. Данните за жертвите постоянно се уточняват, а броят на смъртните случаи се увеличава.

“Получихме доклади за тежки човешки и имуществени щети", заявява непалският посланик в Индия Кришна Прасад Дакал.

„Най-вероятно стотици жители на Непал са загинали в различни части на страната, особено в Катманду и Покара“. Трусът е бил с магнитус 7,9 по Рихтер. Първоначално беше съобщено за магнитуд от 7,4.

В столицата Катманду са унищожени много сгради. Около 50 души са били затрупани в срутената сграда Dharara Tower - туристическа забележителност, построена през 1832 година.

Трусове са били усетени в северната част на Индия, особено в градовете Делхи, Калкута и Лакхнау.

Държавният глава Росен Плевнелиев поднесе съболезнования по повод катастрофалното земетресение в Непал, довело до стотици жертви.

„С дълбока скръб приех новината за опустошителното земетресение, причинило многобройни жертви и тежки разрушения във Федерална демократична република Непал. В този труден за Вашата страна момент, бих искал да изразя от свое име и от името на българския народ най-искрени съболезнования към семействата и близките на загиналите“, написа българският президент в съболезнователна телеграма до президента на Непал Рам Барам Ядав. В писмото си президентът Росен Плевнелиев пожелава бързо възстановяване на пострадалите от тежкото бедствие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА