Last news in Fakti

27 Април, 2015 20:12 4 287 28

Ердоган: Путин да не говори за геноцид, а да обясни намесата в Крим

  • геноцид-
  • ердоган-
  • путин-
  • арменци
Ердоган: Путин да не говори за геноцид, а да обясни намесата в  Крим - 1
Снимка: АП/БТА

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган упрекна своя руски  колега Владимир Путин, че определи събитията от 1915 г. като  арменски геноцид, съобщава Ройтерс.

Това не е първият път, когато Кремъл използва словото геноцид за  този въпрос. Аз съм огорчен от това, че Путин предприе тази  стъпка. Това, което става в Украйна и Крим е неопровержимо. Те  (руснаците - бел.ред) са длъжни първо да обяснят това, което става  там, преди да говорят за арменския геноцид", заяви на  пресконференция Ердоган.

На 24 април Владимир Путин присъства на възпоменателните  тържества в Ереван по случай един век от арменския геноцид.
"Позицията на Москва е била и си остава последователна. Ние  винаги сме смятали, че за масовото убийство на хора няма и не  може да има никакви оправдания", заяви в Ереван руският  президент.

Турското външно министерство вече официално осъди Путин, че  нарича избиването на арменци геноцид. Българският парламент не  призна арменския геноцид, а "масовото изтребление" на арменци.

Германският Бундестаг прие на първо четене резолюция, с която  признава прогонването и избиването на 1,5 млн. арменци от  Османската империя за геноцид.

Същото сториха и австрийските депутати.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 999

    6 0 Отговор
    Тоя да обясни намесата в Кипър и престъпленията на Турският башибузук и тогава да умува.
  • 2 808

    6 0 Отговор
    а за кюрдите що не каже реджи ердоган
  • 3 Да ама не

    6 0 Отговор
    Защо се засягат и вдигат толкова шум, нали не се признават за наследници на османската империя изклала милиони защото не са "правоверни"...

    Коментиран от #6

  • 4 ВОЙНОМРАЗЕЦ

    0 8 Отговор
    ЕРДОГАН Е НАПЪЛНО ПРАВ ДА ПОИСКА ОБЯСНЕНИЕ ЗА НАШЕСТВИЕТО НА РУСКИ ВОЙСКИ В УКРАЙНА И ОТЦЕПВАНЕТО НА КРИМ И ТАМ ЖЕРТВИТЕ СА ХИЛЯДИ НЕВИННИ ХОРА

    Коментиран от #5, #7

  • 5 Бай хой

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "ВОЙНОМРАЗЕЦ":

    Сус бре.
  • 6 Vasik Atanasova

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Да ама не":

    ЗАЩОТО ВИНОВНИТЕ СЕ ОПРАВДАВАТ
    АКО НЕ СИ ВИНОВЕН
    НЯМА ДА СЕ ЗАСЯГАШ
    А ТЕ КОЛКО ХОРА СА ИЗБИЛИ
    НАРОД КОЙТО НЕ ПОМИНИ ИСТОРИЯТА СИ
    Е ОБРЕЧЕН ДА Е ПОВТАРЯ
    КАК СА СЕ ЗАСЕЛИЛИ ТЕЗИ ТУРЦИ В БЪЛГАРСКИТЕ
    ЗЕМИ
    НА ЕКСКУРЗИЯ ЛИ СА ДОШЛИ ТУК
    ЧЕ И ПАРТИИ ПРАВЯТ И В ПОЛИТИКАТА СЕ МЕСЯТ
  • 7 Васили Барон

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "ВОЙНОМРАЗЕЦ":

    Nqma Ердоган, nqma Мердoган da ne si otvarq golqmata tyrska usta tozi 4e ne znae kakvi 6e sa posledstviqta :/
  • 8 onq s konq

    0 2 Отговор
    Май "геноцида" ще прецака тръбата:)

    Коментиран от #10

  • 9 ххххх

    3 0 Отговор
    ердогане извади си турската глава от задника.. Путин и Русия не е.ават Американците за слива ти са праЙш на важенн...просто Путин си го мести от единия крачол в другия ..
    по спокойно само да не останеш без евтинити Руски аец и газта която ти е обещане ... че без руската газ икономиката ти отива в батака..

    и да ти напомним че над турция в Крим има военна руска база и под турция в сирия също..тъйй че не са прави на важен ..щото пред Путин и Русия анадола сте просто една плюнка
  • 10 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Точно за тръбата е патардията.Турция не дава разрешително за проучване,та камо ли за строеж и няма да го даде,докато не бъде сигурна,че ТАНАП ще стане преди всякакви руски потоци,щото ТАНАП е 60% собственост на Турция,а Путин си мисли,че за "мерси" ще го пуснат да си пренася газа до Европа.
  • 11 Хрисофор Карамфилов

    1 2 Отговор
    По време на Студената воина,Турция в един момент се беше опитала да прегради пътя на руските военни кораби през Босфора.Отговора на руснаците бил,на път за Босфора ще спрем да питаме българите дали им трябва Истанбул.Ракетният кораб е минал Босфора без никои да го спре.Сега Турция има привилигирован достъп до руските пазари,ползва големи количества евтин руски газ,и е поръчала противоракетен щит които ще бъде произведен в Китаѝ по руска технология.Мисля ,че и двете държави ще загубят ,ако сериозно се скарат.

    Коментиран от #12

  • 12 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Хрисофор Карамфилов":

    Христофорчо,приказки на кило си разправяй пред приятелчетата.Първо евтиния руски газ е два -три пъти по скъп от азерския и иранския които ще вървят по ТАНАП.Второ освен до руския пазар Турция има пълен достъп и до Европейския и Американския пазари,които са около 15 пъти по-големи от руския.И трето Турция е пълноправен член на НАТО ,така че приказки как руснаците щели да минат през Истамбул си ги разправяйте на партийни събрания.Да ти припомня ли защо се натискаше за Бургас-Александруполис ,щото руските танкери имат забрана да минават Босфора,ама на приказки сте върха
  • 13 Хрисофор Карамфилов

    1 2 Отговор
    Гостче-анонимниче,аз поне съм излязъл с името си.поредните ти глупости на килограм.През Босфора не можело да минават танкери.Минават и още как.Просто трафикът с тежък,понякога се чака с дни и седмици.Има такси и др. Даѝ си имела да ти пратя снимка на капитанското си.Предният ми коментар беше много дълъг и не можа да се качи,за това спирам до тук.

    Коментиран от #14

  • 14 onq s konq

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Хрисофор Карамфилов":

    Тия твърдения,че Турция въпреки членството си в НАТО си е поръчала на китайците "ракетен щит по руски технологии" твои ли са?...Ако решиш да ми отг,нека бъде едносрично.

    Коментиран от #16, #17

  • 15 Хрисофор Карамфилов

    0 2 Отговор
    Иранският газ когато го видиш по тръбата да идва тогава говори.Празна Мара тъпан била.Иран първо ще питат Китаѝ и Русия,щот после кои ще ги пази.Турските непретенциозни стоки и зем. продукция намират наѝ-добър пазар в Русия,другите си имат всичко,и си пазят пазарите.До 90-те Турците пак изнасяха ,но гаст -арбаѝтери.Сащ заедно с още двуцифрен брои държави каква я свършиха примерно в Корея та се наложи да заплашват открито с Я.О. за да се върне паритетът,и как помогнаха на Гърция член на НАТО.В тази част на света как ще воюваш.Турция ако влезе във съюз с Китаѝ Русия,нищо не може да ни спаси нас.Дано не съм прав но си спомни тези думи след 20 примерно години.светът няма да води 3-та св. заради нас.

    Коментиран от #18

  • 16 Хрисофор Карамфилов

    0 3 Отговор

    До коментар #14 от "onq s konq":

    Мога да чета,няма нужда да си измислям.И това е наѝ меко казано странно въпреки членството си в НАТО.
  • 17 Хрисофор Карамфилов

    0 3 Отговор

    До коментар #14 от "onq s konq":


    Китайският експортен модел на ПРО FD-2000 - HQ-9 за първи път ще бъде продаден на страна от НАТО. Снимка: CCTV
    Турция купува китайски реактивни системи, за да изгради собствена противоракетна отбрана (ПРО) извън НАТО. Излизащият на английски език вестник „Чайна дейли“ потвърди, че сделката е уговорена. Телевизия CCTV добави, че китайската система FD-2000 - HQ-9 се е преборила с такива конкуренти като американската „Patriot“, руската С-400 и френско-италианската „Samp-T“.
    Представител на Общокитайската вносно-износна корпорация за точно машиностроене каза пред CCTV във вторник, че сделката е потвърдена на Международното морско и авиокосмическо изложение в Лангкави, Малайзия. За нея се заговори още през 2013 г. Според турски аналитици китайската система е предпочетена от съображения за ефективност и стойност.
    Сделката предизвика недоволство у САЩ, които смятат китайското оръжие за несъвместимо със системите на НАТО. Бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен също изразяваше надежда, че Турция ще избере съвместима с натовските стандарти система, но натискът видимо не е бил резултатен.
    Турция ще получи поне 12 комплекта от далекобойната зенитно-ракетна система HQ-9. Независими източници смятат, че ключова роля е изиграла ниската цена при сходни технически параметри. Сделката се оценява на 4 млрд. долара.
    Руски експерти по-рано коментираха, че ако Турция сключи сделка с Китай, ще трябва да сътрудничи и с Русия. „Китайската система за ПРО се изгра
  • 18 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Хрисофор Карамфилов":

    А ти кога видиш руския газ по потока,тогава говори.И Иран няма да питат ни Китай,ни Русия щото им трябват кинти,а не защита,да не говорим,че Китай пък изобщо не е примрял за Русия и само чака още малко да се осере и да си вземе далечния и не толкова далечния изток.А приказките за непретенциозните стоки от опорните точки ли ги преписа.Ако взема да изреждам само за автомобили и части ще ми трябват три поста,и не става въпрос за лади и волги.Турското производство руснаците могат само да го сънуват,а че Турция разчитала само на Руския пазар са само руски мечти.Ако трябва да избират между тях и останалите,ще ги зарежат без да им мигне окото и нищо особено няма да загубят.
  • 19 Хрисофор Карамфилов

    0 2 Отговор
    Турски поток може и да има може и да няма,но 36 000 000 000 кбм руски газ по тръби в Турция е реалност,Азърбаѝджан с евентуално прогнозируеми 10 000 000 000 .Китаѝ и Русия им е пределно ясно ,че ако не се държат заедно са чао,те и заедно постигнаха някои успехи.Китаѝ се пробва един път за едно малко островче,без значение,и намериха само разтопени копчета от униформи и остъклена земя.Иран изнася за Китаѝ 1 000 000 000 барела петрол отделно газ,що мислиш ,че няма кинти.Преди ембаргото 1 200 000 000.
  • 20 Факира

    0 2 Отговор
    ЕВАЛА на Ердогана, ИЗДИГНА ми се в очите бе !!
    Да четат нашите простаци псевдо-пролетариичета как се изразява мнение и да почнат да мислят. Това е невъзможно но поне да си карат такситат и да не дрънкат по форумите.
    :-)))))
  • 21 motorheadbg

    0 0 Отговор
    Ето му обяснението : https://www.youtube.com/watch?v=TvP6O7ShjBA. Къде е дремал, та чак сега го иска?
    Относно Турция в НАТО: съюз само на хартия! И това е резултата след отказа на турците да предоставят бази на американците за нападението на Ирак. Защо ще купуват иначе руско и китайско оръжие? Помислете и защо американските танкове са на границата ни с Туция? Защо турците не участват в сериозни учения на териториите на европейските държави?
  • 22 Чунчо

    0 2 Отговор
    човеко,явно живееш в някаква
    приказка от пантивека ,не си ли разбрал,че всичко е
    пари а останалото е чесане на езика.Утре Путин и
    Ердоган ще се гушнат и ще ни го забият четвъртит.
  • 23 Чунчо

    0 2 Отговор
    Долния коментар е за #20
  • 24 Бай хой

    3 1 Отговор
    Е поне от долните коментари става ясно кой е почитател на делян пеевски и се кланя на реджеп.
  • 25 аз

    3 0 Отговор
    .аси наглеца!!!
  • 26 tost

    1 2 Отговор
    Tурците когато заграбиха полвин Кипър,и американци ,и германци ,и всички от НАТО си затвориха очите(без Гърция).Защо ли?
  • 27 ееее

    0 0 Отговор
    Ердогане .. още си много малък да правиш реплики към Путин

    На последните ,,демократични избори в Турция имаше 19 убити и 260 арестувани...

    тъй чеееее
  • 28 123

    0 0 Отговор
    "Българският парламент не призна арменския геноцид, а "масовото изтребление" на арменци."
    Абе ние сме продажници и рая! Само турското робство ще ни отрезви!