Last news in Fakti

28 Април, 2015 09:32 890 0

Ограничават Варуфакис в преговорите с кредиторите

  • варуфакис-
  • гърция-
  • преговори-
  • кредитори-
  • ципрас
Ограничават Варуфакис в преговорите с кредиторите - 1
Снимка: АП/БТА

В отзвука на негативното му представяне и острите критики, които получи на заседанието на Eurogroup в Рига миналата седмица гръцкото правителство ограничи участието на финансовия министър Янис Варуфакис в преговорите с кредиторите, съобщава онлайн изданието GRReporter.

По-конкретно правителството реформира преговорната група, която нарече „политическа група за преговори”. Тя ще се координира от заместник-министъра за международните икономически отношения Евклидис Цакалотос и ще функционира под отговорността на Янис Варуфакис.

В същото време отговорен за преговорите с консултативните екипи на Брюкселската група (бившата надзорна тройка) ще бъде Георгиос Хулиаракис, тесен сътрудник на вицепремиера и координатор на икономическата политика на правителството Янис Драгасакис. Според публикации в гръцки медии отношенията между Варуфакис и Хулиаракис не са били добри, затова участието му в преговорната група е било ограничено до минимум от началото на март до днес.

Според правителствени източници решенията за промените са били взети на проведено в неделя заседание под ръководството на премиера Алексис Ципрас. Същите източници посочват, че на него е било „потвърдено доверието в лицето на министъра на финансите Янис Варуфакис, който бе поставен в центъра на методични нападки от страна на международния печат”. „Финансовият министър Янис Варуфакис действа винаги в рамките на колективните решения и на изпълнителните органи на правителството. По същия начин ще продължи да работи за постигането на едно устойчиво решение”, посочват те.

Гръцки медии коментират, че това е първото от поредицата действия, които правителството предприема с цел да бъде превъзмогната безизходицата в преговорите и да бъде постигнато споразумение с кредиторите до 11 май.

Според източници гръцкият кабинет обсъжда следните предложения:

-да отложи замислените промени в трудовото законодателство за юни или по-късно

-да предприеме мерки за ограничаването на ранното пенсиониране

-да намали високите допълнителни пенсии

-да наложи специален данък „лукс” на нощувките в туристическия сектор вместо да увеличи ДДС на островите

-да предложи част от приходите от приватизациите да бъдат използвани за изплащането на външния дълг и за финансирането на пенсионната система.

Натискът за гръцкото правителство от липсата на средства е голям и се потвърждава на най-високо ниво. В интервю за неделния брой на проправителствения вестник „Авги” вицепремиерът Янис Драгасакис намекна, че ако ликвидността в страната продължи да се намира на същото ниско ниво правителството може и да се принуди да не плати заемите към кредиторите, за да може да изплати заплатите и пенсиите във вътрешността на страната. „Това положение не може да продължи. То създава предпоставки за рецесия, а обществото не може да понесе повече рецесия, повече безработица, повече бюджетни съкращения. Защото ако това се случи може и да се принудим да предприемем от само себе си такива мерки, каквито досега се опитваме да избегнем”, бе неговото изявление, което се тълкува като предвестник за това, че правителството се готви за „горчив” консенсус с кредиторите.

Новият ръководител на преговорния екип на гръцкото правителство Евклидис Цакалотос е роден през 1960 в Ротердам. Той е възпитаник на Итън Колидж и е завършил икономика и политология  в университета в Съсекс и в Оксфордския университет. Преподавал е в британския университет в Кент и в Икономическия университет в Атина. От 2010 е преподавател по финанси в Атинския Университет.

Евклидис Цакалотос произхожда от известна атинска фамилия, чиито корени се намират в град Превеза в Западна Гърция. Брат на неговия дядо е офицерът от гръцката армия през Втората световна и Гражданската война в Гърция Трасивулос Цакалотос.

В СИРИЗА е известен и с прозвището „левият аристократ”, което му бе дадено след оповестяването на данъчните декларации на депутатите през 2013. От документите стана ясно, че Евклидис Цакалотос е инвестирал големи суми в хедж фондове като BlackRock и JP Morgan. В отговор на отправените му нападки той заяви, че тези инвестиции са били направени от баща му, а той самият е просто събенефициент. Женен е за студентската си любов Дениз Гибсън, която също е икономист и директор на изследователския отдел на Банката на Гърция.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: