28 Април, 2015 18:03 985 0

250 изчезнали след нова лавина в Непал

  • непал-
  • лавина-
  • свлачище-
  • изчезнали-
  • село-
  • земетресение

Сеизмолозите смятат, че калното свлачище и лавината са в следствие на нов вторичен трус след ужасяващото земетресение в събота

250 изчезнали след нова лавина в Непал - 1
Снимка АП/БТА

Около 250 човека са в неизвестност, след като нова лавина  и кално свлачище поразиха изолирано селце в селските райони на Непал, не далеч от епицентъра на силното земетресение, което разтресе страната в събота, съобщава АП.

Село Годатабела е част от популярен маршрут за планински преходи, северно от столицата Катманду, съобщиха властите на област Расува, където е станал инцидентът. Поради популярността на маршрута, не е изключено сред изчезналите да има и чуждестранни туристи, съобщава Ройтерс.

"Зоната е в национален парк, който е популярен със своите туристи. Опитваме се да ги спасим,но лошото време и дъждовете затрудняват усилията", каза областния управител на Расува Удхав Бхатари.

Вторичните трусове продължават след земетресението с магнитуд от 7.9 по Рихтер в събота. Сеизмолози смятат, че в долината на Катманду е възможно трусът да е достигнал магнитуд от 9-та степен.

Тежкото земетресение предизвика редица лавини в Хималаите. Една от тях уби 18 катерачи в базов лагер под връх Еверест.

По официални данни на вътрешното министерство жертвите са близо 4400, а ранените надхвърлят 8000. Но според премиера Сушил Койрала крайният брой на загиналите може да достигне 10 000 души, което би превърнало земетресението в най-голямото бедствие в историята на страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА