4 Май, 2015 13:00 5 488 11

Финландия подготвя 900 000 резервисти за "кризисна ситуация"

  • финландия-
  • резервисти-
  • кризисна ситуация-
  • военни

Страната отриа това да има връзка с каквато и да е заплаха от страна Русия, с която Финландия дели 1 300 км граница

Финландската армия е изпратила писма до всички 900 000 запасняци в страната в началото на месеца, с което ги информира какво трябва да направят в случай на "кризисна ситуация", съобщава Newsweek, позовавайки се на местни финландски медии.

Потенциалната мобилизация на 900 000 души във Финландия би била мащабна инициатива. С население от едва 5,2 милиона граждани, задължителната военна служба ще обхване около една шеста от цялото население на страната и ще включва граждани на възраст между 20 и 60 годишна възраст.

Така в случай на мобилизация, малката професионална армия от 16 000 войници ще бъде подкрепена от около 230 000 запасници.

Финландският министър на отбраната Карл Хаглунд заяви в пресата, че този ход няма нищо общо с повишеното напрежение в Европа свързано с украинската криза и агресивните руски действия в Северна Европа. Вместо това, този ход е има за цел да държи информирани финландските резервисти за потенциалните им задължения.

Директорът по комуникациите на армията Мика Калиомаа също отрече това да има връзка с каквато и да е заплаха от страна Русия, с която Финландия дели 1 300 км граница.

От министерството съобщават, че кампанията е била подготвяна от две години и уточняват, че реалният брой на финландската армия е малко над 12 000.

Моментът все пак е забележителен. На 28 април, военноморските сили на Финландия използваха шест малки подводни заряда, за да прогонят предполагаема чуждестранна подводница от териториалните води на страната.

По-рано през април страната обяви, че ще засили военните си връзки с другите скандинавски страни, поради опасения от агресивни действия от страна на Русия в Балтийско море и Арктика.

"Действията на Русия са най-голямото предизвикателство за сигурността в Европа", заявиха министрите на отбраната от скандинавските народи в обща декларация. "Пропагандата на Русия и политическите маневри допринасят за раздора между нациите, както и вътре в организации като НАТО и ЕС."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сами

    2 0 Отговор
    добре де,другите около 650 000 запасняци къде се губят та не подкрепят войската?!

    Коментиран от #7

  • 2 без коментар

    0 0 Отговор
    Хора, гледайте си поне правописните грешки в заглавието!
    То бива, бива ама чак пък толкова...
  • 3 гггг

    0 0 Отговор
    хаха ще преборите руснаците няма що..жалка картинка ...
    играйте по свирката ана мерика и много ще патите..

    трява си мнго кухо парче д аси мислиш че Путин и Русия ще тругнат д азавземат точно финландия ...голяма смешка явно финландците се готвят за пушечно месо в украйна
  • 4 V Spasov

    0 0 Отговор
    Припомни си зимната война,СССР спечели,но на каква цена?

    Коментиран от #6

  • 5 Бай хой

    1 0 Отговор
    Пак се спекулира с това кой извършва агресивните действия. Някои гърмят бомби по-вероятни цели други окупират североисточна европа а крадеца отново крещи дръжте крадеца.
  • 6 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "V Spasov":

    Много си прав важно е кой печели войната а не кой се е проявил при отделна битка и с това е позволил да се загуби войната. Военната стратегия е подобна на игра на шах. Понякога е нужно да направиш крачка назад за да спечелиш. Да ти припомня и как Великите Български царе са примамвали и византийци и кръстоносци и са ги побеждавали. Който губи войната се оправдава със спечелени жалки стълкновения-
  • 7 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "сами":

    "другите около 650 000 запасняци къде се губят та не подкрепят войската?!" Тези ще тренират как да се предават според правилата на Женевската конвенция.
  • 8 шофьорът

    1 0 Отговор
    Имат си армия,имат си и резервисти!Ние армия си нямаме но пък си имаме духови оркестри...
  • 9 Киро

    0 2 Отговор
    Още един среден пръст за Путя, малко по от север.

    тия средни пръсти станаха като гора бе, отвсякъде...

    Коментиран от #10

  • 10 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Киро":

    Всезнащия, тия средни пръсти около теб ли ги видя?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: