Last news in Fakti

4 Май, 2015 14:06 1 053 1

Десетки ранени след протести в Тел Авив

  • тел авив-
  • протести-
  • полиция

Масови сблъсъци между етиопски евреи и полиция

Десетки ранени след протести в Тел Авив - 1
Снимка: БТА/AP

Десетки бяха ранени след сблъсъци между полицаи и протестиращи  по време на демонстрация на етиопски евреи в Тел Авив, съобщи Би Би Си.

Хиляди евреи от етиопски произход излязоха на протест срещу полицейската бруталност и расизма в страната. Някои от тях се опитаха да щурмуват сградата на общината в града. Полицията се опита да отблъсне протестиращите със сълзотворен газ и шокови гранати. Протестиращите отвърнаха с дъжд от бутилки и тухли.

Двама полицаи вече са били освободени от своите постове, а случаят се разследва.  Президентът на Израел  Реувен Ривлин заяви, че за инцидентите по време на снощните протести са виновни „шепа агитатори за насилие“. Все пак той призна, че проблемът на етиопските евреи трябва да бъде разгледан.

„Говорим за болката на една общност, чиито викове от чувство за дискриминация и расизъм остават без отговор. Ние трябва да погледнем директно към тази отворена рана.“

Днес израелския премиер Бенямин Нетаняху трябва да се срещне с лидери на етиопската общност.

Вчерашната демонстрация в Тел Авив започна мирно, но прерасна в насилие, след като група протестиращи се опитаха да атакуват общинската сграда в града. Стигна се до бой с полицията, който доведе до наранявания на поне 46 полицаи и седем демонстранти. Десетки са арестувани.

Етиопските евреи отдавна се оплакват от сериозна дискриминация към себе си. През 2012 г. имаше подобни протести, продиктувани от информациите, че някои израелски наемодатели отказват да отдават жилищата си на етиопци. Според „Етиопският национален проект“ - организацията, която се грижи за правата на етиопските евреи, техните доходи  са много по-ниски в сравнение с тези на останалите граждани в Израел. В същото време за тях е много по-вероятно да се изправят пред образователни ограничения и да бъдат арестувани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аз

    0 0 Отговор
    хаха и чифутите си имали цигани хахахха,нека им