Last news in Fakti

6 Май, 2015 21:22 1 177 0

Бан Ки-мун: Жена трябва да оглави ООН

  • ирина бокова-
  • бан ки-мун-
  • оон-
  • избор

Предизборната кампания започва след година

Бан Ки-мун: Жена трябва да оглави ООН - 1
Ирина Бокова има големи шансове за поста. Снимка: БТА

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун е убеден, че неговият наследник трябва да бъде жена. Това заяви пред журналисти заместник-говорителят на генералния секретар на ООН Фархан Хак, цитиран от ТАСС.

Хак подчерта, че не Бан Ки-мун ще реши кой ще оглави организацията. "Той няма да взима отношение към избора, но все пак е време жена да оглави организацията."

Фархан Хак не отговори на въпроса дали генералният секретар на ООН се е срещал с най-вероятните кандидати за поста.

Към днешна дата възможните претенденти са сегашния администратор на Програмата за развитие на ООН Хелън Кларк, изпълнителния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, президентите на Чили и Литва - Мишел Бачелет и Далия Грибаускайте, както и премиерът на Дания Хеле Торнинг-Шмит. Предизборната кампания започва след година

В интерес на безпристрастността поста на генерален секретар на ООН е е прието да се дава на представител на нито една от петте страни, които са постоянни членки на Съвета за сигурност - Русия, Китай, Великобритания, САЩ и Франция.

Източна Европа все още не е имала свой представител на поста. Според мнозина наблюдатели това дава големи шансове на българката Ирина Бокова.

Процедурата на избор на генерален секретар предвижда, че кандидатът трябва да получи препоръка на Съвета за сигурност, а след това да премине процеса на одобрение от Общото събрание. По време на гласуването той трябва да спечели подкрепата на най-малко две трети от 193-те страни-членки на световната организация.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА