8 Май, 2015 17:12, обновена 8 Май, 2015 17:15 1 746 6

Европа отбелязва 70-годишнината от победата над нацизма

  • втора световна война-
  • чествания-
  • победа-
  • европа-
  • париж-
  • лондон-
  • берлин

Церемонии се провеждат в Лондон, Париж, Берлин и Вашингтон

Европа отбелязва 70-годишнината от победата над нацизма - 1
Снимки АП/БТА

Из цяла Европа се провеждат събития, които отбелязват 70-ата годишнина от края на Втората световна война на континента, пише Би Би Си.

Церемонии започнаха в Париж, Лондон, Берлин, както и във Вашингтон. Москва ще проведе честванията в събота.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери се присъедини към отбелязването в Париж и положи цветя пред Триумфалната арка.

Едно от първите събития се проведе в полския пристанищен град Гданск, на мястото, където са били произведени първите изстрели на войната.

На честванията присъстваха Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и редица лидери от страните от Източна Европа. Отбелязването започна с 21-изстрела в полунощ.

Полша организира събитието като алтернатива за онези световни лидери, които решиха да бойкотират парада за Деня на победата в Москва заради продължаващото напрежение и ролята на Русия в конфликта в Украйна.

Но повечето европейски лидери ще присъстват събитията в собствените си страни.

За честванията в Париж пред Триумфалната арка (мястото на гроба на Незнайния воин), към френския президент Франсоа Оланд се присъедини и американският държавен секретар Джон Кери. Президентът Оланд нарече Деня на победата "победа на идеала над една тоталитарна идеология".

В Германия, парламентът проведе специална сесия, в която говорители отдадоха почит към двете западни сили на съюзниците и на Съветската армия, които спомогнаха за края на войната. Председателят на парламента Норберт Ламерт нарече 8 май преди 70 години "Ден на освобождението" за германците.

В Лондон - в деня, когато Великобритания приветства новото си правителство - възпоменателната церемония ще се проведе на Кентаф и 200 фара по-късно ще осветят цялата страна.

Американският президент Барак Обама направи радиообръщение, в което изрази преклонението си спред "едно поколение, което буквално спаси света".

Церемонията ще се проведе на националния мемориал на Втората световна война във Вашингтон.

Русия планира да покажат своята военна мощ, на победен парад в събота.

На 8 май 1945 г. съюзническите сили приемат безусловната капитулация на хитлеристка Германия, отбелязвайки края на войната в Европа. Но това не е краят на Втората световна война. Ще отнеме още три месеца, преди да Япония да се предаде.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сссс

    2 1 Отговор
    чества се на 9ти май в Москва при руснаците които с цената на 28 милиона жертви и още толков аинвалиди освободиха европа от фашизма .. ако сте забравили да ви напомня

    не е нужнао специални благодарности .само малко уважение поне от добро възпитание

    и не ми разправяте че съюзниците и те помагали
    помагаха как ..зад окена като си развиваха икономиката да пращат на руснаците консержи и патрони .. а руснаците им изпепелиха половин ата страна и измряха милиони за да освободят европа

    Коментиран от #2

  • 2 mediator37

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "сссс":

    Без материалната помощ на Запада СССР щеше да престане да съществува преди 72 години и всичко щеше да е различно- сега ти и аз щяхме да закусваме мариновани октоподчета с мастика на брега на Бяло (Тракийско) море. Аз лично в Солун, ти където пожелаеш.
    А бабите ни нямаше да бъдат пребити, ограбени и изнасилени от цигани. Щом това ти харесва - твоя воля.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Владислав Димитров

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "mediator37":

    Ха, ха, ха, мариновани откоподчета... иначе си голям фантазьор.
  • 4 сссс

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "mediator37":

    напротив , ако не бяха Руснаците сега щеше да си роб в някой арийски завода мрънкайки на турски със фес на главата оплаквайки се от съдбата си ...

    да ти напомня че тъй наречените съюзница са били твурдо против русия да освободи бг от турско робство ....

    сега щеше да си с чалма слуга на фашисти

    не е нужна специална благодарност към руснаците ,,,,само малко уважение от добро възпитание

    то материална помощ лесно ..д аис развиваш икономиката зад океана и да пращаш консерви и патрони на русбаците а те д амрат по бойните полета
  • 5 Киро

    0 2 Отговор
    Неграмотния трол повтаря в несвяст едни и същи глупости под всички статии!

    Сякаш ще промени фактите - че руската окупационна армия ни е вкарала в 45 години комунистически режим, докато през това време белия свят вървеше напред!

    За нас съветската чума беше най-лошия вариант.

    Коментиран от #6

  • 6 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Киро":

    Специалисте, като не искаш съветска чума /то вече Съветите ги няма, ама нейсе/, яж краварските ГМО-та и се радвай на просперитет и демократичен възход.