Last news in Fakti

10 Май, 2015 10:54, обновена 10 Май, 2015 20:17 4 478 18

Осем мъртви полицаи след акцията в Куманово

  • македония-
  • куманово-
  • стрелба

Траур в Македония

Осем мъртви полицаи след акцията в Куманово - 1
Снимка: БТА

Правителството на Македония взе решение за обявяване на двудневен траур, заради смъртта на петимата полицаи които загинаха при престрелка в Куманово, предаде македонското електронно издание Репортер.

Според решението на правителството 10 и 11 май ще бъдат обявени дни за национален траур.

Броят на загиналите полицаи при престрелките в Куманово достигна осем души, предаде македонската телевизия Телма. При вчерашните сражения загинаха петима полицаи. Тази сутрин бил убит още един, а през нощта е починал още един от ранените. При разчистването на терена днес полицаите са открили още един техен колега, който най-вероятно е загинал от експлозия. В болницата в Скопие днес са били закарани още няколко ранени полицаи. Броят на тежко ранените все още не е ясен.

Според говорителя на вътрешното министерство Иво Котевски, при сраженията  са ранени 37 служители на реда, но няма информация за пострадали цивилни граждани. Той съобщи, че са били елиминирани 14 терористи: Полицейската акция в Куманово завърши, терористичната група е напълно разбита, неутрализирана и елиминирана.

Групата наброявала над 40 души, тя е била замесена в поредица от нападения в продължение на години. Става въпрос за една от най-известните терористични групи. Организаторите са петима, всички са граждани на Косово и са свързвани с формиране на многобройни терористични и екстремистки групи в района, т.е. фигурират като създатели на паравоенни  структури. Трима от тях най-вероятно са се предали на полицията. Намерено е много оръжие, който ще бъде предадено за по-нататъшен анализ.

Македонският министър-председател Никола Груевски даде следобед извънредна пресконференция, като заяви: Вчера и днес Македония преживя много тежки дни, а лично за мен това бяха двата най-тежки дни. Терористична група от над 40 добре въоръжени лица влезе нелегално в Македония с намерение да извърши големи терористични нападения в държавни и граждански обекти, в полицейски управления, магазини и на спортни прояви.

Лидерът на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети изигра ключова роля при предаването на терористите, които влязоха в престрелка с полицията, предаде македонското електронно издание Локално, като се позовава на неназован източник от ДСИ.

Медии на албански език по-рано съобщиха, че Ахмети е напуснал страната и бил издирван от чуждестранни дипломати, които искали да помогне в успокояване на обстановката.

Източникът от ДСИ е заявил пред електронното издание Либертас, че Ахмети бил цял ден в централата на партия в Малка Речица и оттам е помагал за решаване на ситуацията.

България изразява загриженост по повод събитията в град Куманово, Република Македония, съобщиха от пресцентъра на МВнР. Изказваме съболезнования на семействата и близките на загиналите и ранените. Надяваме се сигурността в засегнатите райони на града да бъде възстановена възможно най-бързо и да се избегне по-нататъшна ескалация на напрежението и увеличаване на броя на пострадалите.

Призоваваме всички политически фактори към отговорно поведение, в името на стабилността на Република Македония и региона. Считаме, че статутът на Република Македония на страна – кандидат за членство в НАТО и ЕС изисква бързо, прозрачно и цялостно разследване и установяване на случилото се, както и предприемането на всички съответни мерки в духа на върховенството на закона
, се казва в позицията на нашето външно министерство.  
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нек

    6 0 Отговор
    Тези армия нямат ли? Гранати? Гаубици? Сълзотворен газ? Снайперисти? За чий зор, жертват полицаи, като ги оставят да се стрелят с терористите, като в евтин USA уестърн? Има нещо гнило в цялата ситуация!

    Коментиран от #4

  • 2 кмета

    5 7 Отговор
    Е ние имаме ли 4000 танка няма един, снега в родопа с един стар зил го чистеха 10 дена .
    Армия пиянки .
  • 3 ккк

    4 0 Отговор
    Докато сме в НАТО и разчитаме на наемници... така ще е!

    Коментиран от #12

  • 4 някой

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "нек":

    Нали се сещаш какво направиха нашите специални полицейски сили в Лясковец.
    Горе долу и техните са същите,много говореха че българите били лоши сега ще видят какви са албанците.

    Коментиран от #6

  • 5 кмета

    0 4 Отговор
    Чичо защо кашляш сега Ангел пе---ла съди за дискриминация армиятя ,че го уволнили понеже изневерил на ротния, дознател старшина Йордоанов место положение 1000лв.
    Звание полеви медик санитар.
  • 6 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "някой":

    Аналогията ти е адски тъпа! По тази извратена логика излиза, че армията ни за нищо не става защото допуснаха атентата в Кербала.
    Ти по-добре ли би се справил в Лясковец или в Кербала?
    Аман от комплексари незачитащи саможертвата на другите!!!

    Коментиран от #7, #9

  • 7 Рачко Пръдлето

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Тук, във форума, всички са ербап, даже тези, които въобще барут не са мирисали, т.е. вчерашни пос.рковци, които даже не са се научили да пишат правилно на български, камо ли да държат пушка.
    Не се ядосвай, така наречената демокрация в България така ги е научила - нищо да не умеят.

    Коментиран от #8, #10

  • 8 Монго

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Рачко Пръдлето":

    Ааа могат, могат, всичките са специалисти по хед бод в "Контра страйк"...
    Иначе това, което става в Македония е страшно, лошото е, че може и тук да дойде.
  • 9 някой

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    О извинете ме господин специалист по военни операции.Не знаех за безбройните ви мисии в тила на врага и унищожените терористи.Вероятно всичко около вас е секретно но бихте ли ни обяснили във вашите среди на специалните части как определяте операция срещу 50 годишен бивш железничар в къщата му.Естествено знаете за ефекта на изненадата след като сте опитен в спец операции,вие сте атакуващата страна вие решавате кога да започне всичко.Направили сте рекогнисцировка и цялото необходимо разузнаване и инструктаж на екипа който също е елитен естествено.
    Та кажете ни на нас голобрадковците които я сме изстреляли 1000 патрона я не хвърлили ли сме двадесетина гранати и можем само да се учим от вас командосите на саможертва.Кажете ни как наричате такава операция и съответно екипът който я е подготвил и осъществил.
    А можете ли да ни кажете ако тази операция беше не срещу железничар а срещу други хора с военна подготовка и въоръжение какво щеше да се случи?
    Говорите за Кербала,правите ли разлика между операция в която инициативата е ваша и в такава когато някой друг атакува.
    Такива като мен може да са любители и да нямат вашите огромни познания във военното дело,подривните операции и работата в тила на врага,но можем да различим некадърни изцепки и грешки.

    Коментиран от #11

  • 10 Easy ryder

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Рачко Пръдлето":

    Прав си Рачко така наречената демокрация направи армията ни от 100 000 на има няма 5000 които могат реално да се бият.Това беше и целта на някои хора и държави,да превърнат България в смешна беззащитна територия.
    Това са тъжните факти,специалните ни полицейски части се провалиха срещу един железничар.Самолетите ни още малко и спират полети.Нали се сещаш какво ще стане ако някой реши да пусне една въздушно десантна дивизия където трябва колко време ще му е нужно да овладее положението.
    Не нужно да играеш ''Кънтър Страйк" за да знаеш последствията.
    Просто сме се превърнали в жалко подобие на държава,а Македонците са същите и сега си проличава колко са смешни срещу въоръжен враг макар и инициативата както се разбра да е била тяхна.Албанците тепърва ще им създават проблеми и може скоро да се повтори Косово.
    Жалко е но е така,когато плюят по нас не виждат какъв ще им го забият отзад.
  • 11 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "някой":

    Няма какво да ти обяснявам какъв съм аз, но поне не плюя без да съм запознат с фактическата обстановка.
    А, забравих - ти сигурно си бил в Лясковец, като преди това си изчел всички учебници за неутрализиране на въоръжен и барикадирал се психопат и след обстоен разбор си стигнал до "големите" умозаключения, че спец. отрядът е виновен, защото не са използвали инициативата? Или при операции на SWAT срещу обикновени неподготвени негри, не дават жертви? И те ли са дилетанти и некадърници за теб?
    И пак ще те попитам - ти по-добре ли би се справил в Лясковец?
    А това за разликата в инициативата в Кербала и Лясковец, в коя компютърна игра го научи или си присъствал и на двете места?
    Пак казвам - лесно е да се плюе, но когато бъдеш на мястото на тези момчета в престрелка, нещата се променят коренно, господин диванен командосе!!!

    Коментиран от #13, #15

  • 12 жщг

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ккк":

    А ако не сме в НАТО къде трябва да бъдем ,според теб?
  • 13 brake point

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Извинявай не съм съгласен с теб.На тези хора им се плаща за да бъдат професионалисти и да се справят с подобни ситуации.При загинал човек винаги има причина и някой нещо е недогледал.Специално за Лясковец това беше такава простотия,че направо не е за говорене.Първо можеха просто да го извикат човека в районното и въобще да не се стига до тази стрелба.Има си психолози за такива неща.
    И не можеш да излизаш с номера ти по добре ли щеше да се справиш в Лясковец или където и да е.Когато аз допусна грешка в моята работа за която ми плащат не мога да ти кажа на теб ти по добре ли щеше да се справиш.Просто съм се издънил и това е,търпя последствията.Има професии в които грешките се заплащат с живот.Сапьорите например са такива.Там не може да кажеш ти по добре ли ще се оправиш.Или си там и се справяш или отиваш на оня свят понякога отнасяйки много хора със себе си.
    Що се отнася до представянето на наши военни части в ирак и Афганистан не знам защо въобще ги намеси тези неща в тема за полицейски операции.Едното е чисто военна мисия на вражеска територия срещу подготвен,въоръжен и мотивиран враг в която не винаги имаш инициативата в свои ръце.
    Другото вече беше обяснено какво е от човека който наричаш диванен командос.Не знам къде ги е чел тези работи дали на дивана или другаде но не са далеч от истината.
    А и райдъра добре описа картинката на нашите въоръжени сили.
    Жалко но е истина.

    Коментиран от #14

  • 14 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "brake point":

    Каква чисто военна мисия е осигуряването на обществения ред в Ирак и срещу коя армия воювахме?
    Както и да е, всеки има право на мнение, но е хубаво и да се отдава почит на загиналите!
    Щом обаче съдиш някого, поне трябва да си запознат в детайли със спецификата на работата му и за това питам дали някой би се справил по-добре. Все едно да съдя хирург, че е починал пациент, когато не съм вещ в работата му.
    Ти хубаво казваш, че бай Петко е трябвало да бъде извикан в районното, но знаеш ли да не са опитали от полицията да го направят точно така?
    Със сигурност има пропуски, но за жалост държавата ни е бедна и няма пари за качествено обучение нито на полиция нито на армия.

    Коментиран от #16

  • 15 кашик

    1 3 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    И като не си запознат с фактическата обстановка какво се обаждаш.
    Такива защитници на полицейската некадърност като теб често се срещат.Ако беше послужил две годинки в армията когато трябва нямаше да се обясняваш колко било трудно на охранените ченгета които ходят по политически поръчки да плашат този и онзи.Накрая тези които са арестували брутално ни съдят в Страсбург и всички плащаме заради ченгиджийски тъпотии.
    И не смей да смесваш момчетата от армията с тези нагли ченгета които си водят журналисти да видят колко работят.
    Намериха си майстора с железничаря защото бяха самоуверени и пренебрегнаха много правила при такива операции.
    И онези негри в щатите ако видиш с какво въоръжение са разполагали няма да се обаждаш неподготвен.Защото ако железничаря имаше калашник и две три гранати нямаше да остане нищо от отряда по начина по който го бяха атакували.Говориш за електронни игри,но аз съм виждал какво прави патрончето БЗ на стоманата.Виждал съм и човек пострадал при невнимание при зареждане на калашник.Аз не съм служил в специалните части но и нас са ни учили какво и как да правим и от какво да се пазим на бойното поле.Тези ченгиджийски простотии не подхождат на никое правило при такива обучения.
    Така че ако се мислиш за голям специалист обясни защо точно се провалиха там и загина човек.Ако няма да го правиш ако обичаш не намесвай армията и нейните операции след като явно си нямаш хабер.

    Коментиран от #17

  • 16 кашик

    1 3 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Ти нормален ли си? Срещу коя армия сме воювали?
    Те и руснаците в Афганистан са били на мироопазваща мисия американците и те.Само дето имало към 170 000 муджахидини разпределени в над 4000 отряда имало минохвъргачки,ракети Стингър,тежки картечници и т.н.Вражеска армия там нямало.
    За теб кое е война сигурно втората световна само.Другото са мироопазващи мисии.
    За партизанска война нещо да си чувал?
    Тлкова си смешен,че направо не ми се говори.Поне електронни игри си играй че да видиш кое е война.
  • 17 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "кашик":

    Шапкарчо мамин, никой не нападам поне като не съм запознат. А ти беше ли в Кербала?
    За твое сведение съм служил доста повече от 2 години, но никът ти те издава какъв разбирач си - не виждаш по-далеч от носа си. Такива сте кашиците.
    Знай обаче, че обществото е настроено един срещу друг, а от това полза няма никой. Ако теб те съкратят какво ще работиш навън? Нали най-много ще станеш някой квартален в някое районно - пълно е с такива. Тогава да те видя пак ли ще плюеш всички.
    Има дебели и некадърни полицаи, има дебели и некадърни шапкари и дебели и некадърни инженери, но хайде стига вече с тази злоба!!!

    Коментиран от #18

  • 18 кашик

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Нападаш и още как.някой изказва мнение че операцията в Лясковец е некадърна и ти веднага защитник.Той не бил там,ами ти бил ли си че адвокатстваш.Питаха те съвсем ясно когато умре полицай при акция срещу някакъв байчо в къщата му това не се ли нарича провал?
    Ти почваш за Кербала да ми говориш.Ако беше служил както твърдиш въобще нямаше да се изцепиш така.
    али те питаха като си служил толкова много в армията кажи да видим как се нарича такава операция.Хайде господин командос нали много си служил,не знам къде във флота ли,в сухопътните или може би в горското.Ние само 2 години сме служили нищо не знаем,ти кажи по кой учебник,устав,инструкция или каквото и да е там Лясковец се нарича успешна и правилно подготвена акция.
    Давай чакам с интерес да чуя господин кварталния какво ще ни разкаже.
Новини по държави: