Last news in Fakti

18 Май, 2015 18:55 837 1

Морска операция срещу трафикантите в Средиземно море

  • ес-
  • морска операция-
  • средиземно море-
  • трафиканти-
  • бежанци

Сред бежанците може да има терористи, предупреди генералният секретар на НАТО

Днес в Брюксел се провежда съвместна среща на министрите на външните работи и на отбраната на страните от ЕС, които  обсъждат морска операция като част от мерките за борба срещу трафикантите на хора през Средиземно море. Преди началото на консултациите върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, цитирана от БНР: "Основната тема днес ще бъде вземането на решение за създаването на морска операция на ЕС за унищожаване на престъпните мрежи на трафикантите в Средиземно море. Очаквам това решение да бъде взето днес, за да продължим с планирането и операцията през следващите седмици".

На днешната среща се обсъжда още структурата на новата мисия за борба срещу трафикантите и откъде ще се осъществява нейното командване.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който също участва в срещата, предупреди, че сред пристигащите в ЕС мигранти е възможно да се укриват ислямистки екстремисти. Столтенберг заяви още:

"Приветствам решението, което ще вземе ЕС днес за създаване на морска операция за унищожаването на престъпните мрежи, отговорни за трафика на хора през Средиземно море. Приветствам тези усилия на Евросъюза и диалога с ООН за предоставяне на необходимия мандат за подобна операция".

Столтенберг допълни, че на този етап не се предвижда участие на НАТО в мисията на ЕС в Средиземно море, но алиансът има готовност да помогне, ако е необходимо.

Създаването на морска операция е част от действията на ЕС за справяне с миграционния поток към Стария континент. По данни на ООН 60 хиляди души са преминали Средиземно море от началото на годината в опит да достигнат бреговете на Европа. Над 1800 са загиналите, което е 20 пъти повече в сравнение със същия период на 2014 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    0 0 Отговор
    Тактично изчакаха Европа да се напълни с четвърт милион мюслими (250000) и изведнъж ги осени прозрението.
    Ама в такава лодка ни люлеят, бедна ни е фантазията какво ни чака.
Новини по държави: