Last news in Fakti

20 Май, 2015 20:09 3 594 22

САЩ изстреляха секретен космически кораб

  • секретен-
  • космически-
  • кораб-
  • x-37

Ракета Atlas V е извела в орбита секретният кораб за многократна употреба  X-37, който външно наподобява апаратите от серията Space Shuttle (космическите совалки), съобщи space.com. Сайтът излъчваше на живо изстрелването на ракетата.

За разработения от Boeing апарат не се знае почти нищо. Относно сегашната мисия се казва лаконично, че американските военни, съвместно с НАСА, ще изпробват йонен ракетен двигател.

X-37 слд излизането в орбита е способен да се върне на Земята,, подобно на совалките. Дължината му е 8,83 м., а размаха на крилата 4,6 м.

Работата по създаването на X-37 започва през 1999 г. съвместно от NASA и Boeing. Първоначалният проект е да бъде използван за ремонт на сателити в близост до Земята на височина от около 700 километри. През 2004 г. обаче програмата е засекретена.

Смята се че Военновъздушните сили на САЩ разполагат с два такива апарата. Според откъслечните сведения досега са били извършени три успешни полети с тях, най-дългият от които е продължил 675 дни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гого

    1 0 Отговор
    То от 1999 до сега технологията е остаряла.
    Така че този апарат не е технологично чудо. Трябва да се научат да действат по-бързо. Не стават за нищо янките!
  • 2 Дядо Грую от Чепърлянци

    0 1 Отговор
    Лъжат бе Гого, те са откраднали технологията на руския Буран !
  • 3 дддд

    1 0 Отговор
    този апарат имаше редица аварии и беше спрян за ползване поради това..
    сега в отговор на американските санкции руснаците одрязаха янките от космоса и сега ни хвърлят прах в очите какви чудеса уж правят
  • 4 Дядо Грую от Чепърлянци

    0 1 Отговор
    Де Де,Де де, чак пък да са ги отрязали от космоса !
    А посмали малко дядовото, че в който форум се появиш, все за величието на Русия и всичко руско пишеш.
    Ние по-старите сме добре запознати - Запорожци, Москвичи, Волги, ЗИЛ, ЗИС, Ковровец и т.н. - един от друг все по-прекрасни произведения на руския технически гений !
    Айде бегай при Путин да ти зачисли един Москвич и да си живееш в охолна мизерия но в любимата ти Русия !

    Коментиран от #12

  • 5 Ghost

    1 0 Отговор
    "САЩ изстреляха секретен космически кораб"
    Изглежда вече не е секретен....някои пропя като синигер.
  • 6 цървул

    1 0 Отговор
    абре хора нещо май пак холивудски филм ни предлагат вижте това което е на ракетата носител и това което уж каца на пистата. Ми едното прилича на ракета пък другото е срязан откъм опашката самолет. А може би някой това нещо го боядисва по време на полет то едното е черно пък другото бяло.
  • 7 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор
    нали американците нямаха ракети и сега като се скараха с рашаните нямаше с кво да си изстрелват спътниците?в байконур ще има съкращения ,а и тролчетата тук взеха да лаят в друга посока,а именно че им била крива на американците ракетата .я проверете кво стана с руската преди седмица :))))))))))))))))))
  • 8 mediator37

    1 0 Отговор
    Миролюбците от пентагона пуснали совалчица втора употреба. В мазата ми се събира.
    На НАСА хвърчилата падаха като зрели круши, да видим на шапкарите как ще падат.
  • 9 Киро

    0 1 Отговор

    дддд
    руснаците одрязаха

    ==========

    Ти кога ще се запознаеш с буквара бе, неграмотен трол копейкаджия?
  • 10 Монго

    0 0 Отговор
    Каубойските тролове Киро и Деси преведоха ли си видеото от "Ю-тубата"? Правят ли разлика между OTV-1 и X-37B? Явно не, въпрос на интелектуален капацитет. А знаят ли какво е дрон? Явно не, въпрос на същия такъв капацитет. А знаят ли, че "Буран" е първия безпилотен такъв? Явно не, защо? Ми толкова им е акъла. В полемика с тях, няма да влизам, не ми плащат, за разлика от тях.

    Коментиран от #18

  • 11 Киро

    0 1 Отговор
    Анонимката изсъска поредната си злобна и немощна плюнка и се потопи ... във външната тоалетна

    Коментиран от #14

  • 12 хххх

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Дядо Грую от Чепърлянци":

    ами земи са запзнай след коя поредна авария американците извадиха от употреба тази совалка защотот е ненадеждна ..сега ни са вади като ново свръх модерно нещо хахаха..

    след като я спряха почнаха д аползват руската космическа програма и летяха с руски машини до международната станция

    ама ся хурка имат до 2017 да си откачат модула от руското тяло майка


    а тук апо вести бг гледаме старата спряна совалка от 1999 г извадена от употреба като 17 тото чудо на света

    жалка картинка
  • 13 ддддд

    2 0 Отговор
    да иначе хубаво 3д картинка ..можеби такъв апарат си мечтаят д аимат американците хахахахаха

    черния американски султан явно е разтревожн доста ..

    вижте в уикипедия ..русия е единствената страна в света която има в армията си специален род ,,космически войски ,,, за космическа отбрана ..

    миналия месец излезе разтревожено плакане по медиите че американците били притеснени че руснаците са създали пурвият в света изтребител на спътници


    в момента от както умря фонбраун.. нациста от третия райх който американците му простиха и им водеше космическите програми.... от тогава до ся американците с апоне 50 г назад от руснаците в космоса
  • 14 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Киро":

    Поста ти не е свързан с обоснованост по темата и анализаторски изводи, за това се иска мозък /пример темата за турската армия, за която ти си "специалист"/. Съскането, за което пишеш е реципрочно на твоята "интелигентност". Помоли работодателите да ти преведат видеото по темата, да ти напълнят черепния лоб с малко технологична информация и тогава вършей на воля във виртуалното пространство. До тук разбрах, не владееш езици, IQ около 90, ползваш граматически речник /което е похвално за твоя "интелект"/, ох, какво ли не прави трола за малко парички...
  • 15 Дядо Грую от Чепърлянци

    0 1 Отговор
    Ей-й-й дядов, бе много привърженици на Путин във форума, дано наистина са ползвали някога руска техника и от любов - без изходни и др. визи та бързо право в Москва им пожелавам !
    Просветих се и из малко - и Буран и този секретен хамерикански Х37В са безпилотни или дронове както стана модерно напоследък да се наричат неуправляемите апарати. Единият бил изстрелян в космоса преди няколко дни, а къде е Буран, да не е засекретен и да лети под земята вече заедно със свръхзвуковия ТУ ?!

    Коментиран от #16

  • 16 дддд

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Дядо Грую от Чепърлянци":

    ми виж колко плюса имам ве
    американоислямофилите сте малкооооооооооооооооооооооооооооо да ти го повторя пак

    да иначе хубаво 3д картинка ..можеби такъв апарат си мечтаят д аимат американците хахахахаха

    черния американски султан явно е разтревожн доста ..

    вижте в уикипедия ..русия е единствената страна в света която има в армията си специален род ,,космически войски ,,, за космическа отбрана ..

    миналия месец излезе разтревожено плакане по медиите че американците били притеснени че руснаците са създали пурвият в света изтребител на спътници


    в момента от както умря фонбраун.. нациста от третия райх който американците му простиха и им водеше космическите програми.... от тогава до ся американците с апоне 50 г назад от руснаците в космоса

    Коментиран от #19

  • 17 Дядо Грую от Чепърлянци

    0 1 Отговор
    Ало-о, тези с минусите - абе кажете нещо по същество - къде са руският Буран и свръхзвуковият ТУ 144 ?
    Карали ли сте Запорожци и Ковровци, защото аз принудително съм се возил на тях при социализЪма и знам за какво приказвам.
    Като са толкова напреднали руснаците защо никой от свободните държави освен Сноудън не отиде да живее там а Западна Европа и дори Южна Африка е пълна с руснаци ?
  • 18 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Монго":

    а ти правиш ли разлика между германия и елзас?
    преди време тук се пънахте да обяснявате че нямало как американците да си пращат астронавтите и спътниците в орбита,дано правиш разлика между ракета носител и космически кораб ,щото в ехидната ти забележка не се видя !та никой не е повдигал темата за дронове и управляеми и неуправляеми апарати ,а за ракети носители които американците ползваха от руснаците щото им бе много евтино.сега като решиха си ползват тяхната такава .

    Коментиран от #21

  • 19 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "дддд":

    тролче ,американците имат програма на марс,а руснаците космически войски.американците без да имат такива са интегрирали спътниците си в армията и не на последно място няма как руснаците да имат читава космическа програма без добра компютърна такава ,а там те са още в 56 големия сняг.що се отнася до фон браун,може да провериш каква част от екипа на браун е откарана в ссср или е организирана в източна германия.може да провериш и колко нацисти са били организирани в съветския ядрен проект ,какви премии са взимали и т.н. превилегии немислими за съветския работник.може да провериш и за господин шмайзер ,колко е струвал на ссср за да роди другаря калашников.
  • 20 Дядо Грую от Чепърлянци

    0 0 Отговор
    Към коментар 19:
    Примерите Ви са верни, за това например първите американски и руски ракети се различават от V2 само по антените. Макети и от едните и от другите има в космическия отдел на Техническия музей в Мюнхен. Скоро четох за заплатата и условията на живот на Шмайзер в СССР след Втората Световна Война - невероятно !
    Може би обаче за "дддд-укчо" той се е казвал Шмайзерович и е бил руснак или руски евреин.
    Освен това, Сухой е работил заедно с немски инвенери няколко години по създаването на съветски реактивен самолет въз основа на мостри и документация на немския реактивен самолет Месершмит 262.
    А космически отдел и програми всякакви може да има всеки. Аз си спомням програмата на др. Хрушчов, според която осемдесетте години на миналия век СССР влизаше в комунизма !
    Все пак "компетентният" дддд и неговите съмишленици не ми отговориха какво стана с Бурана и ТУ 144, а и как въобще бяха създадени - моля за отговор по същество.
  • 21 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Десислава Димитрова":

    "та никой не е повдигал темата за дронове и управляеми и неуправляеми апарати"...ето ти заглавието на видеото по темата: "Air Force's Secret X37B Drone Begins New Space Mission". Щом в него не можеш да намериш думата дрон. Кой какво е повдигал и кой не може нещо да повдигне си е твой личен проблем...
  • 22 Дядо Грую от Чепърлянци

    0 1 Отговор
    Та какво казаха руските тролчета по въпроса за руските недоносчета Буран и ТУ144 ?!
    Не ви ли инструктираха вече товарищите от Москва какви обяснения да дадете по основната тема освен да чукате минусчета без никакви аргументи.